Adeta hobiden sektör haline dönüşen Sivas güvercini vatandaşların geçim kapısı oldu. Yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep gören Sivas güvercinine kentte bacasız fabrika olarak bakılıyor. Yaklaşık 150 hane Sivas güvercininden elde ettiği gelirle geçimini sağlıyor.
11:23, 13/08/2022, CumartesiG: Güncelleme: 11:27, 13/08/2022, Cumartesi

Hobi sektöre dönüştü: Birçok aile bundan geçimini sağlıyor

Sivas'ta adeta hobiden sektör haline dönüşen Sivas güvercini birçok ailenin ekmek kapısı oldu. Yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep gören Sivas güvercinine kentte bacasız fabrika olarak bakılıyor.

Kendine has özellikleriyle dikkat çeken Sivas güvercini fiyatlarıyla da adından söz ettiriyor. Sivas Güvercinleri Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Haluk Karyağdı, güvercinin hobinin yanı sıra sektöre dönüştüğünü söyledi.
Kendine has özellikleriyle dikkat çeken Sivas güvercini fiyatlarıyla da adından söz ettiriyor. Sivas Güvercinleri Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Haluk Karyağdı, güvercinin hobinin yanı sıra sektöre dönüştüğünü söyledi.
"İlimizde büyük bir güvercin turizmi var"

Haluk Karyağdı, kentte büyük bir güvercin turizminin olduğunu söyleyerek, “ Özellikle bu taklacı güvercinde ülkemizde Urfa, Mardin ve Sivas olmak üzere 3 yörenin kendine özgü güvercini var. Sivas güvercini bunların içerisinde en önde geleni, en güçlüsü en dayanıklısı ve en güzel hareket yapanıdır. Zaten güvercin camiasında bizleri cezbeden bu özelliklerdir. Bir Urfa güvercinin renk tonları açıktır. Bizim kuşlarımız mat ve pastel renklerdedir. Bütün güvercin camiasında Sivas göz dediğin zaman sarı göz yada mısır göz diyor. Özellikle yurt dışında Sivas güvercinine çok yoğun bir talep var. En büyük özelliklerinden sarıgöz pancar göz dediğinizde kime sorarsanız sorun otomatik olarak Sivas güvercini der" dedi.
"İlimizde büyük bir güvercin turizmi var"Haluk Karyağdı, kentte büyük bir güvercin turizminin olduğunu söyleyerek, “ Özellikle bu taklacı güvercinde ülkemizde Urfa, Mardin ve Sivas olmak üzere 3 yörenin kendine özgü güvercini var. Sivas güvercini bunların içerisinde en önde geleni, en güçlüsü en dayanıklısı ve en güzel hareket yapanıdır. Zaten güvercin camiasında bizleri cezbeden bu özelliklerdir. Bir Urfa güvercinin renk tonları açıktır. Bizim kuşlarımız mat ve pastel renklerdedir. Bütün güvercin camiasında Sivas göz dediğin zaman sarı göz yada mısır göz diyor. Özellikle yurt dışında Sivas güvercinine çok yoğun bir talep var. En büyük özelliklerinden sarıgöz pancar göz dediğinizde kime sorarsanız sorun otomatik olarak Sivas güvercini der" dedi.
"İlimizde bulunan bacasız bir fabrika diyebiliriz"

Karyağdı, Sivas güvercininin bacasız bir fabrika olduğuna değinerek, “Sivas'ta eskiden her iki evin birinde güvercin vardı. Önceden güvercin besleyenlere çok hoş gözle bakılmıyordu fakat günümüzde güvercin tamamen hobiden çıkarak sektöre dönüştü. İlimizde bulunan bacasız bir fabrika diyebiliriz. Sivas'ta güvercin besleyen arkadaşların tamamına yakınını tanırım ve sohbet ederim. Şuanda 150'ye yakın arkadaşımız sadece güvercinden elde ettiği gelir ile evini geçindiriyor. Yakın zamanda bir arkadaşım bir tane güvercini 25 bin liraya sattı. Bir arkadaşımızda yurt dışından gelen bir kardeşimize 40 bin liralık kuş sattı. Benim güvercinlerimde 40 yılın birikimi ve emeği var. İnşallah ihtiyacım olmaz fakat satarsam da ben bir kuşumu 50 bin liradan aşağıya satamam. Bu fiyatlara da yurt dışından isteyenlerde var" ifadelerini kullandı.
"İlimizde bulunan bacasız bir fabrika diyebiliriz"Karyağdı, Sivas güvercininin bacasız bir fabrika olduğuna değinerek, “Sivas'ta eskiden her iki evin birinde güvercin vardı. Önceden güvercin besleyenlere çok hoş gözle bakılmıyordu fakat günümüzde güvercin tamamen hobiden çıkarak sektöre dönüştü. İlimizde bulunan bacasız bir fabrika diyebiliriz. Sivas'ta güvercin besleyen arkadaşların tamamına yakınını tanırım ve sohbet ederim. Şuanda 150'ye yakın arkadaşımız sadece güvercinden elde ettiği gelir ile evini geçindiriyor. Yakın zamanda bir arkadaşım bir tane güvercini 25 bin liraya sattı. Bir arkadaşımızda yurt dışından gelen bir kardeşimize 40 bin liralık kuş sattı. Benim güvercinlerimde 40 yılın birikimi ve emeği var. İnşallah ihtiyacım olmaz fakat satarsam da ben bir kuşumu 50 bin liradan aşağıya satamam. Bu fiyatlara da yurt dışından isteyenlerde var" ifadelerini kullandı.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026