|

Bakan Bozdağ: Kimin ihmali varsa yargı önünde hesap verecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Adıyaman'da K-1 Altınşehir Konteyner Kenti'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ, "Soruşturmaların ucu kime uzanırsa uzansın sonuna kadar devam edecek, adalet yerini bulacak" ifadelerini kullandı. Bakan Nebati de, "Girdilerle ilgili maliyet artışının gerçekleşmemesi için hükümet olarak her türlü tedbiri alıyoruz. İş dünyası da girdilerde artış olmadığı sürece fiyatları sabitleme kararı aldı. Böyle acıların yaşandığı ortamda kimse kısa günün çıkarı konusunda hesap yapmasın. Gereken tedbirleri aldık, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağımızı ifade edeyim" açıklamasında bulundu.

13:30 - 28/02/2023 Salı
Güncelleme: 15:23 - 28/02/2023 Salı
Diğer
Adil Karaismailoğu - Nureddin Nebati - Bekir Bozdağ
Adil Karaismailoğu - Nureddin Nebati - Bekir Bozdağ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Adıyaman'da K-1 Altınşehir Konteyner Kenti'nde açıklamalarda bulundu.


Bakan Bozdağ'ın açıklamalarından bazı satırbaşları:

"Adıyaman Adalet Binamızı ziyaret ettik. Yerinde görme ve gözlemleme imkanı bulduk. Adıyaman Adalet Binası hafif hasarlı ama görev yapmaya devam ediyor. Ülkemizin değişik yerlerinden gönüllülük esasına göre görevlendirdiğimiz başsavcı, savcılar, adli tıp uzmanları burada görev yapıyor. Yaklaşık 5 bin civarında geçici ve gönüllü görevlendirmeler yapıldı ki adalet hizmetleri yürüsün. Defin, kimliklendirme, delillendirme işlemleri için her türlü tedbiri aldık. Adıyaman'ımızda bu hizmetler aksamadan yerine getirilmektedir.


Bölgenin tamamında adalet hizmetleri aksamadan yürümektedir. Adalet hizmetleriyle ilgili beklentileri karşılanmaya aynı şekilde devam edecektir. Barınma sorunlarının geçici çözüm çalışmalarını konteyner kentte gördük. Milletimize verdiğimiz bütün taahhütleri gecikmeksizin yerine getirdiğimiz gibi vatandaşların barınma ve diğer sorunlarını çözme konusunda verdiğimiz sözleri bir yıl içinde yerine getireceğimizden kimsenin tereddütü olmasın.


Adli süreçlerde delillendirme çalışmaları süratle Adıyaman'da devam etmektedir. Hiçbir enkaz delil tespiti, ceza hukuku soruşturması bakımından delil tespiti yapılmadan kaldırılmamıştır. Bundan vatandaşlarımız emin olsunlar. İhmal söz konusu değildir. Bunun altını bir kez daha çizmekte fayda görüyorum. Bir inşaatın tamamlanma sürecinde kimler hangi konularda görev aldılarsa usulü çerçevesinde yürüyor. Çoğunluğu 99 öncesi yapılar olduğu için de fenni mesulleri kimdir, işlemlerini yapan kim, elbette bunların tespiti zaman almaktadır. İhmali, kusurları varsa, kusurları oranında sorumlu olduklarından yargı önünde hesap vereceklerdir.


Kimseye ayrımcılık söz konusu değildir, soruşturmalar ucu kime uzanırsa uzansın, sonuna kadar devam edecektir. Yanlışlık olan kusuru olan yargıya hesabını verecektir. Kimliklendirme çalışmalarında büyük netice alınmıştır. Yakınlarını arayanların yakınları kendilerine teslim edilmiştir. Çok az bir arama var, yakın zamanda kimliklendirme yapılarak teslimler yapılacaktır. Bu rakamın da çok aza indiğini ifade etmek isterim."


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Şehirlerimizde meydana gelen hasarların, can kaybı, yaralanma ve maddi hasarların tespitinde her birimiz farklı şehirlerde görev aldık. 23 gündür uzaktan ya da bir araya gelerek organizasyonun en iyi şekilde gerçekleştirilmesi konusunda birbirimize destek veriyoruz. Böylesine bir ortamda gerek Deprem bölgelerinde özellikle Adıyaman, Maraş, Hatay gibi illerde vatandaşların ihtiyaçlarının hızlı şekilde giderilmesi ve psikolojik destek sağlanması, tüm taleplerin karşılanması sonrası barınma için ilgili bakanlıklar hassasiyet göstererek adımlar atıyor. Konteyner kentler ve ardından da temeli atılmaya başlanacak konutlar da 1 yıl gibi kısa sürede konut ihtiyacı giderilmiş olacak. Gerek parasal gerek mali koşullara ilişkin hangi tedbirleri alacağımıza ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Bütçede elbette yük oluştu. Kaynakların doğru kullanılması gerekiyor.


Vergisel düzenlemeler, ötemeler, aflar yaptık. Kredi borcu olanlara ilişkin adımlar attık ilan ettik. Sigortacılık ve DASK üzerinden de adımlar attık. Bu anlamda vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Özellikle de apartman altında olan dükkanlar, varlıklarını yitiren esnaf, iş dünyası, geçimini sağlamayı bir koşula bağlayan bir hayvanı olan gerekse de hangi alanda olursa olsun kaybı olan varsa çok net adımlar atıyoruz. Canlar geri gelmez, bunların bıraktığı emanetler milletimizin emanetleridir. Görüldüğü üzere de her geçen gün atılan adımların semeresini de görmeye başladık. İlk günlerdeki can kayıpları ve hasarların olması bizi çok yordu ama bu yorgunluğun bedeli de elde ettiğimiz kazanımlar.


Bundan sonrası bunların inşa edilmesi. Tüm üretici, iş dünyasından açık bir şekilde çağrıda bulunuyorum. Zaman çok kazanma zamanı değil, zaman zorlukların üstesinden gelecek elimizi, yüreğimizi taşın altına koyacağımız bir zaman. Biz finansal anlamda her türlü tedbiri almış durumdayız. Tarihi rekorlar kırmış olacağız, binaların yapılması ve insanların barınması anlamında. Tam bir koordinasyon var. Bu koordinasyonun getirdiği enerjiyle de elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyuyoruz. Rabbim böyle afetler yaşatmasın."



Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Şehrimizin 15 bölgesinde konteyner alanlarının planlamasını yaptık. Şehrin doğu kısmında otogar ve hastanenin bitişiğinde 2400 konteyner alacak alanın çalışmasını bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki hafta sonu onları da hizmete alıp vatandaşları misafir etmeye başlayacağız. İnşallah kısa zamanda faaliyete geçireceğiz. Yoğun çalışma var. Böyle zorlukların üstesinden devlet-millet kenetlenerek aşacağız bunları. Moral motivasyonumuz son derece iyi. Bu üzüntü ve acıları yaşayan vatandaşlara nefes aldırmak. Buradaki hayatı olağan hayata döndürmek için yoğun çaba sarf ediyoruz.




#Adıyaman
#deprem
#Konteynerkent
1 yıl önce