|

Cemevlerine statü tanınacak

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde görüştüğü Alevi temsilcilerinin çatışmaların durdurulmasını istemesine, “Terör örgütü silah bırakıncaya kadar bu mücadele sürecek” mesajı verdi. Davutoğlu, görüşmeye ‘Kürt sorunu’ ve ‘Alevi sorunları’ başlıklı iki rapor sunan Alevilere, çıkarılacak paketle cemevlerine mutlaka statü tanınacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 14/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:22 - 14/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün Çankaya Köşkü'nde Alevi temsilcileriyle bir araya geldi. Alevi dedelerin de katıldığı görüşmede ana gündemi Güneydoğu'da devam eden terör olayları oluşturdu. Alevi temsilcileri, 'Kürt sorunu' ve 'Alevilerin sorunları' başlıklı iki raporu Başbakan ve hükümet üyelerine sundu.



Alevi temsilcileri, Doğu ve Güneydoğu'daki çatışma ortamının insanlara zarar verdiğini, sivillerin de yaşamını yitirdiğini söyledi. Ablukanın kaldırılmasını, ortamın rahatlatılmasını ve tekrar çatışmasızlık ortamına dönülmesini isteyen Alevi temsilcilerinin taleplerine Davutoğlu, kamu düzeninin terör örgütü ve yandaşlarınca bozulduğunu anımsattı.



KAMU DÜZENİ SAĞLANACAK


Davutoğlu, “Terör örgütü, askerimizi, polisimizi, vatandaşımızı hedef aldı, şehirlerimizde yaptıkları ortada. Hükümet olarak bizim kamu düzenini sağlama sorumluluğumuz var. Biz, terörle mücadelede kararlıyız. Terör örgütü silah bırakıncaya kadar da bu mücadele sürecek. Tek bir silahlı unsur kalmayıncaya kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantıda, 'af' konusunun dile getirilmesi üzerine Davutoğlu, “Mücadeleden taviz verilmeyecek” dedi.



GÖRMEZ YANLIŞ ANLAŞILDI


Görüşmede Hükümetin, Alevilerin sorunlarını çözecek adımları eylem planına almasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Alevi temsilcileri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in 'Cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir' sözlerinden duydukları rahatsızlığı iletti. Davutoğlu ise Diyanet İşleri Başkanı'nın açıklamalarının farklı yorumlandığını, kendisiyle görüştüğünü, niyetinin böyle olmadığını, Görmez'in cemevlerine karşı olmadığını söyledi.



CEMEVLERİNE STATÜ TANINACAK


Davutoğlu, Alevilerle ilgili atılacak adımları içeren bir paket hazırlandığını anımsattı ve “Cemevlerine statü tanınacak” dedi. Davutoğlu, Alevi kesimi temsilcilerinin “İmar Yasası ve Köy Kanunu'ndaki değişikliklerle bu konu çözülür” demesi üzerine 'Onlar bizim programımızda var' diyerek yürütülen çalışmayı söyledi.



MAAŞ KAYGISINI İLETTİLER


Görüşmede, 'Alevi dedelerine maaş verilmesi'nin, Alevi inancına uygun olmayan bir yaklaşım niteliği taşıdığı, dedeleri bir memura dönüştüreceği kaygısı ifade edildi. Davutoğlu, 'Siz böyle düşünüyorsanız, biz tartışmayız' cevabı verdiği belirtildi. Alevi temsilcilerinin bir diğer isteği din kültürü derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılması yönündeki talep ise hükümet kanadından döndü.



CHP ve MHP'yle görüşecekler


Kabulde, Alevi temsilcileri, Hakikatler Komisyonu oluşturulması, seçim barajının düşürülmesi, AB Yerel Yönetimler Şartı'na konulan çekincenin kaldırılması gibi konuları gündeme getirdi. Davutoğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile biraraya gelen Alevi temsilcilerinin, önümüzdeki günlerde MHP ve CHP liderleri ile de bir görüşme yapacağı öğrenildi.



#cem evleri
#Alevi temsilcileri
#Başbakan Davutoğlu
#Çankaya Köşkü
#Kürt sorunu
#Alevi sorunları
8 yıl önce