|

Formalite seçim

Yargıtay, HSYK'ya göndereceği isimleri dün yapılan oturumla belirledi. Sosyal demokrat Yakup Ata, ülkücü Kerim Tosun ve eski personel müdürü Mustafa Kemal Özçelik, Cemaat'in desteği ile asil listeden seçildi.

Osman Özgan
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Formalite seçim
Formalite seçim

Formaliteden yapılan seçimlerde Yargıtay, HSYK'nın 3 asıl, 3 yedek üyesini belirledi. Paralel üs haline gelen Yargıtay'dan seçilen ve 4 yıl süresince HSYK bünyesinde görev alacak ise 20. Daireden Yakup Ata, 7. Daireden Kerim Tosun ve 18. Daireden Mustafa Kemal Özçelik oldu. Yüksek yargıda durumun vahametine dikkat çeken hukuk çevreleri seçimleri 'Yargı alarm veriyor' diye özetledi.

DÜĞMEYE İLK YARGITAY BASTI

22 üyeli HSYK'nın başkanı Adalet Bakanı, Adalet Bakanı Müsteşarı Kurul'un tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4'ü Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca da 1 üye seçiliyor. Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından ise 7'si adli, 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçiliyor. HSYK'ya seçilecek üyeleri ilk olarak Yargıtay belirledi. Seçimleri erkene alarak atağa geçen Yargıtay, HSYK'ya seçilecek üyeleri dün yapılan seçimle belirledi.

13 ADAY YARIŞTI

Yargıtay'da dün yapılan seçimde 13 aday yarıştı. 373 Yargıtay üyesinin oy kullandığı seçimlerde en fazla oy alan 20. Daireden Yakup Ata, 7. Daireden Kerim Tosun ve 18. Daireden Mustafa Kemal Özçelik HSYK'ya seçildi. 13. Ceza Dairesi Üyesi Salih Dönmez, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz ve 14. Ceza Dairesi Üyesi Alp Arslan ise HSYK'nın yedek üyeleri oldu.

HSYK'nın yeni üyeleri

HSYK'ya seçilen 3 asıl, 3 yedek üyenin 5'i paralel yapının listesindeki isimler. HSYK'ya seçilecek üyeleri belirlemek için rengini gizlemeyi başarmış elemanlarını kullanan paralel yapı, adaylarını seçtirmeyi de başardı. Yargıda Birlik Platformu'na yakın listede yer alan 14. Ceza Dairesi üyesi Alp Arslan ise HSYK'ya yedek üye oldu.

Yakup Ata:
Sosyal demokrat kimliği ve cemaate yakınlığıyla tanınıyor.
Mustafa Kemal Özçelik:
Bakanlık eski Personel Genel Müdürü olarak da çalıştı. Genel Müdürlüğü döneminde cemaate yakınlığıyla bilinen bir çok hakim ve savcıya olağanüstü korumacılık sağladığı ve bu isimlerin yükselmesini kolaylaştırdığı biliniyor.
Kerim Tosun:
Ülkücü kimliğiyle tanınıyor. Cemaate yakın isimlerden.

10 yıl önce