Genelkurmay'dan sendika için cevap bekleniyor

Ali Eyvaz
00:0015/10/2006, Pazar
G: 14/10/2006, Cumartesi
Yeni Şafak
Genelkurmay'dan sendika için cevap bekleniyor
Genelkurmay'dan sendika için cevap bekleniyor

Askeri kurumlardaki sivil personelin de sendikalı olabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'ndan "personelin sendikal hakları ve sendikanın askeri kurumlar içindeki faaliyetleri" konusunda görüş bildirilmesi gerekiyor. Ancak Genelkurmay 1 aydır görüş bildirmedi.

Askeri kurumlarda memur statüsündeki sivil personelin sendikalı olabilmesi için gerekli düzenlemeler konusunda görüşü sorulan Genelkurmay Başkanlığı, bir ayı aşkın süredir hala bir görüş bildirmedi. Bu yılki toplu görüşmelerde elde edilen "askeri kurumlardaki sivil personelin de sendikalı olabilmesi"ne ilişkin kazanımın hayata geçmesi için Genelkurmay Başkanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na "personelin sendikal haklarının sınırları ve sendikanın askeri kurumlar içindeki faaliyetlerinin biçim ve içeriği" konusunda görüş bildirilmesi gerekiyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, askeri kurumlardaki sivil memurların sendikalı olma haklarıyla ilgili görüş bildirmesi gereken Genelkurmay'dan hala ilgili birimlere cevap gelmediğini belirtti.

ALMANYA ÖRNEĞİ

Aksu, "Hükümetin olurunu aldığımız halde, askeri kanattan hala bir görüş bildirilmedi. Demokrasinin en önemli göstergelerinden olan sendikalaşmanın önünün açılacağından kuşku duymuyoruz" dedi.

Aksu, AB üyesi ülkelerde askeri kurumlardaki sivil personelin tamamının sendika üyesi olmasına izin verildiğini, bazı AB üyesi ülkelerde ise üst rütbeli subayların dahi sendikalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Askeriyede çalışan sivil memurların sendikalı olması diğerlerinin de önünü açacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında emniyet ve askeri hizmetlerde çalışan sivil memurların tamamı sendikalı olma hakkına sahiptir. Almanya Hollanda, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi AB ülkelerinde üst rütbeli subaylar da sendikaya üye olabilmektedir. Hatta Almanya Genelkurmay Başkanı da sendika üyesidir."

CEVABI BEKLEYECEĞİZ

Aksu, "Bizler, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın mutabakat metninde yer alan, 'Milli Savunma Bakanlığı ile askeri kurumlarda çalışmakta olan sivil memurların kapsama alınmasıyla ilgili olarak, kurumlardan alınacak görüş doğrultusunda bu personelin sendika üyeliğine ilişkin yasağın değerlendirilmesi' maddesiyle ilgili olumlu görüş vermesini ısrarla telep ediyoruz ve edeceğiz" diye konuştu.