|

Kiralık ev ilanları 6 ayda 2 katına çıktı

Konut piyasasına talep, kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması ve yaz sezonunun bitmesiyle önemli ölçüde geriledi. Türkiye genelinde, internetteki kiralık konut ilan sayısı son 6 ayda 2 katına çıkarak 178 bine yükseldi. Talebin azalmasıyla kiralar, yüzde 25-30 oranında düştü.

Mehmet Ali Parto
04:00 - 26/10/2023 Perşembe
Güncelleme: 11:27 - 26/10/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Konut piyasası, kentsel dönüşüme olan rağbet ve yaz sezonunun bitmesiyle durgun döneme girdi. Kiralık evlere de ilgi geçtiğimiz aylara göre düştü. Emlakçılar özellikle kiralık evlerde, her ay ilan yenilediklerini ve ilanların sürekli arttığını dile getiriyor. Hem satılık hem de kiralık evlere ilgi azalırken, fiyatlarda da yüzde 25-30 oranında düşüş yaşanıyor.




EV SAHİPLERİ GERİ ADIM ATIYOR

Son günlerde ilan platformlarında birçok evin fiyatı önemli bir ölçüde geriledi. Kiralık evlerde 10-15 gün gibi kısa periyotlarda 5 bin liralık düşüşler gözlemlendi. Türkiye’nin en çok kullanılan emlak platformunda kiralık ev ilanlara bakıldığında; mart ayında tüm Türkiye genelinde 85 bin konut ilanı varken, bu rakam 6 ay boyunca artış gösterdi. Eylülde yüzde 100’den fazla artarak 178 bini gören ilan sayısı, ekim ayında da aynı seviyelerinde giderek 174 bin 170’e geldi. Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde ev arzının bolluğundan dolayı ilan sayılarının daha da artacağını ifade ediyor.

Nizameddin Aşa

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARZI ÇOĞALTTI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kentsel dönüşüm çalışmalarının arzı artırdığını bunun da talebin azalmasında etkili olduğunu belirtti. Aşa, “Kentsel dönüşüm çalışmaları piyasaya olumlu yansıyor. Hem ev boş kalmıyor, vatandaş kendi evine dönüyor hem de yeni yapılan binalarda ekstra kapasite artışı oluyor. Bu da arzı artırıp talebi kırıyor” dedi. Aşa, zamanla fiyatların balon kısmının alındığını ve piyasanın normale döndüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: “Emlak piyasasında talep son dönemde belirgin düştü. Bunun en önemli sebebi fiyatların çok yülselmesiydi. Son günlerde satılık ve kiralık konutların satışlarında gözle görülür bir azalma var. Bu da fiyatlara yansıyor.

Neredeyse yüzde 30’luk bir düşüşten söz edebiliriz. Eskiden kiralık ev bulamazdık ama şu an elimizde kaldı. Ev sahipleri de kiralarda geri adım atıp fiyatı düşürüyor ve ilan yeniliyor.”

Hakan Akçam

Öğrenci, memur yerleşti, ev soran azaldı

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ise, piyasadaki köpüğün alındığını ve talep azalmasıyla fiyatların yakın dönemde düşeceğini söyledi. Akçam, “Okullar açıldı, yaz sezonu bitti. Memurlar, öğrenciler evlerine yerleşti dolayısıyla kiralık konutta talep de azaldı. Konut açığı tamamlandığı zaman fiyatlar daha da düşecektir. 1 Kasım’da ilan platformlarında yapılacak düzenleme çok önemli. Kentsel dönüşüm çalışmaları da konut arzını artırıyor” ifadelerini kullandı.



#Kira
#Konut
#Ekonomi
9 ay önce