|

Savaş yüzünden bayramın tadı yok

Türkiye’de eğitim hayatlarına devam eden binlerce yabancı öğrenci bayramlarını da burada geçiriyor. Özellikle Ortadoğu'dan gelen öğrencilerin en büyük sorunu ise ülkelerindeki savaştan dolayı bayramların tadının olmaması.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2015 Cuma
Güncelleme: 22:13 - 16/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)'nin Türkiye Bursları programı ile Türkiye'de eğitim gören öğrenciler, Türkiye'de yaşanan Ramazan'a büyük renk kattılar. Bugüne kadar Ramazan'ı kendi ülkelerinde yaşayan pek çok öğrenci, Türkiye'de farklı bir Ramazan yaşadıklarını söylediler. Hemen hemen bütün öğrenciler dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek sadece Türkiye'ye özgü bir duruma dikkat çektiler. Ramazan ayında Müslümanların sürekli bir araya gelerek Ramazan'ın sevincini toplu yaşamasından oldukça fazla etkilendiklerini belirttiler.


SURİYELİLER UNUTTU

Suriye'de çıkan iç savaştan sonra Türkiye'ye gelen ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde okuyan Suriyeli Selin Saad bayram günlerini de ailesinden uzakta geçirdiğini söyledi. Suriye'den ayrıldığında 20 yaşında olduğunu ve orada geçirdiği bayramların sıcaklığını artık hissetmediğini söyleyen Saad şöyle devam etti: “Artık bayram gibi değil, normal bir gün gibi geçiyor. Artık Suriye'de bayramlar hüzünlü geçiyor. Biz Suriyeliler bayramı unuttuk. Türkiye'de olmaktan mutluyum. Çünkü bir “bayramın kutlu olsun” denilmesi de bir bayramdır. Burada bu güzellikler yaşanıyor ve benim gibi bu duyguları yaşayan insanlar var.”


EVDEN ÇIKAMAYACAKLARDI

Okumak için Irak'tan gelen ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan Enji Ali, Irak'ta savaştan ötürü bayramların tadının olmadığını söyledi. Savaş öncesinde bayramların çok güzel yaşandığını belirten Enji Ali “Tüm aile ve akrabalar bir araya gelirdi. Ama artık eski tadı yok. Ailem bu bayramda benim yanımda olmak için Türkiye'ye gelecekler. Zaten Irak'ta olsalardı da evden çıkmadıkları bir bayram geçireceklerdi” diye konuştu.


YEMEKLERİ ÖZLÜYORUM

Endozenya'dan Türkiye'ye gelen Yuni Ramayanti psikoloji bölümünde okuyor. Memleketindeki bayramları özlediğini ifade eden Ramanyanti, en çok da bayram öncesi annesiyle yaptığı hazırlığı özlediğini belirterek “Annem günler öncesinden kek ve kurabiye yapmaya başlardı. Açe'de bayram günü gösteriler yapılıyordu” diye konuştu. Memleketindeki bayram coşkusunun Türkiye'de yaşanmadığını anlatan Ramanyanti, okul bittikten sonra memleketine dönmek istediğini aktardı.



İsrail yüzünden sıkıntılı geçiyor

İstanbul Üniversitesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Bölümü Doktora yapan Filistinli Ala Awad da ilesinden uzakta olsa da yurttaki arkadaşlarının kendisine destek olduğunu belirterek, “24 yaşında Türkiye'ye geldim ve çok şükür geldiğimden beri fazla yabancılık hissetmedim. Türkiye Filistin'e çok destek oluyor ve iki devlet çok yakın. İsrail yüzünden Filistin'de bayramlar sıkıntı içerisinde geçiyor. İsrail, Filistin'in bayramı bayram gibi yaşamasına izin vermiyor. Türk arkadaşlarım çok iyiler ve burada olmaktan dolayı çok mutluyum” şeklinde konuştu.








#Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
#Ortadoğu
#Suriye
9 yıl önce