Siyonizm'le mücadelede üniversiteler ilk adres olmalı

Saliha Engin
04:00, 09/11/2025, PazarG: Güncelleme: 07:35, 09/11/2025, Pazar
Yeni Şafak
Siyonizm'le mücadelede üniversiteler ilk adres olmalı
Kongreye HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Sumud Delegasyonu Türkiye Koordinatörü Dr. Hüseyin Durmaz, Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Anti-Siyonizm Kongresi, siyonizm karşıtı mücadelede sivil toplum ve akademik çevrelerin rolünü ele aldı. Kongrede, üniversitelerin gençlerde bilinç oluşturacak ilk adresler olması gerektiği vurgulandı. Katılımcılar, anti-Siyonist mücadelenin sadece politik değil, aynı zamanda ahlaki ve kültürel bir duruş olarak benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılar ve dünya genelinde artan duyarlılık çerçevesinde Türkiye’de ilk kez düzenlenen Anti-Siyonizm Kongresi, siyonizme karşı sivil ve entelektüel mücadeleyi bütüncül biçimde ele aldı. Rami Kütüphanesi’nde başlayan kongre, 8-14 Kasım arasında sürecek. Etkinlikte İslamî çevreler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve bireyler Gazze sürecine verdikleri tepkileri değerlendirerek ortak bilinç oluşturmayı hedefliyor. Kongreye HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Sumud Delegasyonu Türkiye Koordinatörü Dr. Hüseyin Durmaz, Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.


BİRİM 8200 DÜNYAYI İZLİYOR

Kongrede konuşan akademisyen Adem Şimşek, İsrail’in dijital yapılanmasına dikkat çekti: “İsrail’de ‘Birim 8200’ adı altında bir ağ var. Bu yapı, Siyonizm karşıtı her hareketi izlemek ve engellemek için kuruldu. Bugün kullandığımız birçok dijital platform bu ağın etkisi altında. Askerler burada dört yıl hizmet ettikten sonra teknoloji şirketlerine geçiyor ve Siyonist düşünceyi sivil alanda yaymaya devam ediyorlar” dedi. Şimşek, üniversitelerin bu farkındalığın başlangıç noktası olması gerektiğini belirterek, “Her genç bir üniversiteden geçiyor. Dolayısıyla Siyonizm’e karşı bilinç oluşturulacak ilk yerler de üniversiteler olmalı. Öğrencilerle aynı platformda buluşarak bu meseleyi konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.


ANTİ-KARAKTER İNŞA ETMELİYİZ

Sumud Filosu aktivisti Davut Daşkıran, antisiyonist mücadelenin sadece tepkiyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı: “Siyonizm artık sadece bir ideoloji değil, dini ve siyasi yönüyle bir karakter haline geldi. Bizim de buna karşı ahlaki temelli, örgütlü bir ‘anti-karakter’ inşa etmemiz gerekiyor. Anti-Siyonist duruş, adalet, özgürlük ve ahlak ilkeleri üzerine kurulu bir varoluş biçimi olmalıdır. Masa başında konuşulanlar önemli ancak sahaya taşınmadıkça kalıcı olmaz” dedi.


SİVİL TOPLUM DEVLETİN GÖRÜNMEZ ELİ

Özgürlük Filosu Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Beheşti İsmail Songür, sivil toplumun etkisine dikkat çekti: “Sivil toplum, kimi zaman devletin görünmez elidir. Filistin’de 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren örgütlerle karşılaşıyoruz. Siyonizm 1948’le sınırlı değil; binlerce yıllık bir arka plana sahip. Bizim sivil kalma çabamız, devleti yıpratmak için değil; aksine güçlü bir devlet–sivil toplum ilişkisi kurarak dünyadaki zulümlere karşı etkin bir sistem inşa etmek içindir” dedi.


14 KASIM’A KADAR DEVAM EDECEK

Kongrede “Bu süreçte neden sivil bile olamadık?” sorusu etrafında fikir alışverişi de yapıldı. İnsan ve Medeniyet Hareketi’nden Adem Ceylan, kavramların kültürel kökenine dikkat çekerek, “Sivil toplumun anlam dünyası Batı’da farklı, bizde farklıdır. Kendi tarihsel ve manevi temellerimize dayanan bir sivil toplum anlayışı geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ceylan, Batılı halkların eylemliliklerini merkeze alarak muhasebeye başlanması gerektiğini dile getirdi. Aliya Vakfı’nın genç yöneticilerinin öncülüğünde gerçekleştirilen kongre, 14 Kasım’a kadar devam edecek. Oturumlarda İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü saldırılar, medya manipülasyonları, siber takip ağları ve sivil direniş biçimleri ele alınacak. Katılımcılar, anti-Siyonist mücadelenin sadece politik değil, aynı zamanda kültürel ve ahlaki bir duruş olarak benim-senmesi gerektiği görüşünde birleşti.


İsrail ordusu ateşkese rağmen 2 Filistinliyi öldürdü
Dünya
İsrail ordusu ateşkese rağmen 2 Filistinliyi öldürdü
ABD İsrail için Şam’a yerleşiyor: Suriye halkı tedirgin
Dünya
ABD İsrail için Şam’a yerleşiyor: Suriye halkı tedirgin
Soykırım PR’ı: İsrail uluslararası tepkiyi dindirmek için harekete geçti
Dünya
Soykırım PR’ı: İsrail uluslararası tepkiyi dindirmek için harekete geçti
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026