|

Turizme yarım milyarlık destek

Başbakan Davutoğlu, sektörde muhtemel daralma tehlikesine karşı hibe, kredi ve teşvikleri içeren 9 maddelik turizm eylem planını açıkladı. Davutoğlu, sektöre 255 milyon liralık destek sağlanacağını, 288 milyon liralık borcun da erteleneceğini söyledi. Davutoğlu, Rusya ile yaşanan gerginliğe karşın “Rus turistler bir yolunu bulup Türkiye’ye akacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2016 Salı
Güncelleme: 00:14 - 23/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı. 9 maddeden oluşan eylem planı ile sektöre 255 milyon lira hibe, 288 milyon lira da borç erteleme desteği verileceğini belirtti. Davutoğlu, özetle şunları söyledi: Dünyanın 17'nci büyük ekonomisiyiz. Kimse, etrafımızdaki ateş çemberi dolayısıyla içe kapanacağımızı, kendi içimizde devinim yaşayacağımızı düşünmesin ve beklemesin, içe kapanmayacağız, dünyaya daha çok açılacak, dünyayla daha çok bütünleşeceğiz. Kimse Türkiye'nin eksenini değiştireceğini düşünmesin.



HAK EDENE CEVABI VERİYORUZ


Terör kalleşçe saldırılarını sürdürüyor, ciğerimize ateş düşüyor ama Türkiye büyük bir devlet, milletimiz büyük bir millettir. Ne badireler atlattık, elbette bunu da atlatacağız. Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor. İçeride ya da dışarıda farketmez, hak edene hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.



AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR


Gücümüzün ve potansiyelimizin farkındayız. Türkiye'ye karşı yürütülen kirli kampanyayı dikkatle izliyoruz. Türkiye'yi küçük düşürmeye çalışan, Türkiye'nin zarar görmesinden kendileri için medet uman bölücü, yıkıcı ve paralel örgütler muratlarına eremeyecek. Türkiye'nin imajını, uluslararası toplum nezdindeki algısını negatif yönde değiştirmek isteyenler tarih ve millet önünde mahçup olacaklar.



RUS BİR YOLUNU BULACAK


Devletler arasında sorun yaşansa da turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmak yanlıştır. Rus turistlerin gelişleri bir anda olmadı. Bunu bir siyasi kararla değiştirmek, yaptırımlar olarak silah gibi kullanmak bir ülkeye yaramaz. Rus turistler bir yolunu bulup Türkiye'ye akacaktır. Gerginlik misafirlerimize yansımamalıdır. Rusya'dan gelen turist sayısı azalmayacaktır.



TÜRKİYE EVİNİZDİR


Buradan bütün dünyaya, Türkiye'de ağırlamayı arzu ettiğimiz bütün insanlara seslenmek istiyorum; Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir, tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden, güzel doğasından istifade edebilirsiniz. Bugüne kadar yaşadığınız efsanevi misafirperverliğimizle yine sizi misafir etmeye hazırız. Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda yürütülüyor. Bizim kendi içimizde bir panik havası doğurmamalıyız. Yapısal destekleri de devreye sokacağız.



EKONOMİYE YÜK OLMAZ


Hükümetimiz, turizm sektörünü bir çözüm ortağı olarak görmekte, sektörün herhangi bir zarar görmemesi için büyük bir hassasiyet sergilemektedir. Bu çerçevede eylem paketiyle sektörümüze doğrudan 255 milyon Türk Türk lirası bir destek, hibe desteği sağlıyoruz ayrıca sektörün 288 milyon Türk liralık ödemelerini de erteliyoruz ve üç yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getiriyoruz. Bunlar Maliye Bakanlığı yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek.



9 maddelik eylem planı



1

Tüm dünyadan Türkiye'ye turist getiren 'A Grubu' seyahat acentelerine uçuş başına 6 bin dolar destek verilecek.



2

Bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren 'A Grubu' turizm acentelerine kredi garanti fonunun kefalet desteğiyle 100 milyon lira kredi kullanma imkanı sağlanacak.



3

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ertelenmesi ya da yeniden yapılandırmasında kolaylık sağlanacak.


4Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar.



5

Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerinden, bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler ihracatçı sayılacak.



6

Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere verilen mevcut enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinde, bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak.



7

Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda üç eşit taksitle ödenmesi konusunda gerekli düzenlemeler yapılacak.



8

Kültür ve Turizm Bakanlığından tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri bu yıl ertelenerek, üç eşit taksitte ödenmesi sağlanacak.



9

Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve üç eşit taksitle tahsil edilecek.



Yerli turist atağı


Yerli turiste yönelik çalışmalar hakkında bir soruya Davutoğlu, “Türkiye içinde de son dönemlerde turizmde büyük bir artış var. Bu hem genel refah düzeyinin yükselmesiyle ilgilidir hem de turizm tesislerindeki kalitenin artışıyla ilgilidir. Bu çerçevede de bölge bazında uygulanan bazı teşviklerimiz var. En önemli husus turizmimizin çeşitlenmesidir. Turizmi sadece deniz turizmi olmaktan çıkarıp değişik bölgelere yerli turizmi teşvik edecek şekilde yaymaktır” cevabını verdi. Davutoğlu, dağ, kongre turizmi gibi Türkiye'ye geliş gidişleri çeşitlendirici projelerin olması ve ülkenin her köşesinin görülmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Erken rezervasyon kampanyasının bu sene başlatıldığını hatırlatan Davutoğlu, bu çalışmanın da iç turizme destek sağlayacağına değindi.


#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Çankaya Köşkü
#çözüm ortağı
#Rusya
#rus turistler
#Yerli turist
8 yıl önce