|

Türkiye için doğru sistem başkanlık

Türkiye’nin mevcut anayasa ile yol alamayacağını belirten Başbakan Davutoğlu, “Başkanlık sisteminin Türkiye için gerekli bir sistem olduğunu seçim beyannamelerimizde ve diğer açıklamalarımızda sürekli dile getirdik” dedi. Davutoğlu, başkanlık sisteminin doğru olduğunu Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşmelerde de dile getirdiğini söyledi

Yeni Şafak ve
06:00 - 10/01/2016 Pazar
Güncelleme: 03:47 - 10/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

AKParti'nin 24. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yamalı bohçaya dönen darbe anayasası ile daha fazla yol alamayacağını belirtti. Türkiye için en doğru sistemin başkanlık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:



Hiçbir şey bizim Türkiye'yi küresel bir aktör yapma irademizi etkileyemez, zayıflatamaz. Türkiye istikrarını öyle sağlam bir zeminde kurdu ki içerideki ve dışarıdaki olumsuz şartlara rağmen biz yolumuza devam ediyoruz. Yeni dönemde siyaseti ve demokrasiyi güçlendirmek adına hedeflerimiz var. Bunların en önemlisi de yeni bir anayasa hazırlayıp millete sunmak olacak.



AK PARTİ'NİN DEĞİL HERKESİN MESELESİ


Tüm toplumsal kesimler siyaset kurumundan yeni anayasa bekliyor. Yeni anayasa tüm siyasi partilerin birinci gündem maddesi olması gerekir. Bunun, günübirlik politikalarla tartışılmasına alet edilmemeli. Bu mesele sadece AK Parti'nin değil, Türkiye'nin ve tüm partilerin meselesidir. Buna bigane kalanlar hem toplumun hem de tarihin huzurunda mesul olur. Bu milleti halen darbe anayasalarına, darbe hukukuna mahkum edenler tarih önünde hesap veremezler.



MEVCUT ANAYASA İLE YOL ALAMAYIZ


Tüm kesimlerin artık düşünmesi ve tartışması gereken 'yeni anayasa hangi temeller üzerine inşa edilecek' sorusu olmalı. Yeni anayasa nasıl bir ülke olmak istediğimizin cevabını verecektir. Ya enerjisini kısır tartışmalarla tüketen bir ülke veya yüz yıllık sorunlarını kökten çözüp umutla geleceğe yürüyen bir ülke olacağız. Türkiye'nin ihtiyacı, ruhuyla da lafzıyla da Türkiye'nin ihtiyaçlarına hitap edecek yeni bir anayasadır. Türkiye bu mevcut anayasa ile yamalı bohçaya dönmüş bu anayasa ile yol alamaz.



SABOTE ETME GİRİŞİMİDİR


Anayasa tartışmaları başladığından bu yana muhalefet konuyu sadece başkanlık tartışması eksenine çekerek bir polemik konusu haline getirmeye çalışıyor. AK Parti olarak başkanlık sisteminin Türkiye için gerekli bir sistem olduğunu seçim beyannamelerimizde ve diğer açıklamalarımızda sürekli dile getirdik. Bunun Sayın Cumhurbaşkanımız ve makamının şahsı etrafında tartışılan bir konu haline getirme çabası nezaketsiz bir tutum ve tartışma zeminini sabote etme girişimidir.



YIPRATILMASINA İZİN VERMEYİZ


Hiç kimsenin Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratılması üzerinden bir siyaset yapması kabul edilemez. AK Parti olarak bilinsin ki biz tüm yıpratma çabalarının karşısında dimdik durduk, durmaya devam ederiz. Biz başkanlık sisteminin doğru olduğunu gerek Sayın Kılıçdaroğlu gerek Sayın Bahçeli'ye görüşmelerde dile getirdik.



Vekilsiz il kalmadı






AK Parti'nin milletvekili çıkaramadığı 3 ildeki vatandaşları sahipsiz bırakmayacağını ifade eden Davutoğlu, “81 ilin 78'inden milletvekili çıkarırken, sadece 3 ilimizden milletvekili çıkaramadık ama geçen MYK'da arkadaşlarla karar aldık. AK Parti olarak onları sahipsiz bırakmıyoruz. Aldığımız kararla Tunceli, Şırnak ve Hakkari illerimize Meclis grubumuzdan ikişer milletvekili atayarak, onları o şehirlerimizin milletvekili kabul ederek görevlendiriyoruz" dedi.



Kaosa geçit vermedik






Ülkeyi ve milleti hedef alan operasyonlara, ameliyatlara büyük bir kararlılıkla karşı durduklarını vurgulayan Davutoğlu, 7 Haziran'dan sonra başlayan terör olaylarına dikkati çekti. Davutoğlu, “7 Haziran-1 Kasım arası Türkiye yönetilmesi çok zor kritik bir süreçten geçti. Kaosa geçit vermedik, AK Parti'yi zayıflatarak Türkiye'yi zayıflatmak isteyenlere hiçbir fırsat vermedik. Eğer biz bu terör dalgasına gerekli tepkiyi vermemiş ve terörle mücadeleyi başlatmamış olsaydık, Türkiye bugün birilerinin bazı merkezlerde planladığı bir kaosa sürüklenebilirdi. Türkiye'nin kaosa sürüklenmesine izin vermedik vermeyiz” dedi.



Operasyonlar sürecek


AK Parti'nin Afyon kampında, güvenlik, reform çalışmaları, ekonomi ve dış politika konularında bakanlar ve milletvekilleri oturum gerçekleştirdi. Milletvekillerin en fazla ilgi gösterdiği oturum, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yer aldığı güvenlik oturumu oldu. İçişleri Bakanı Efkan Ala, milletvekillerine terörle mücadele ve iç güvenlik ile ilgili bilgi verdi. Ala, sivillere zarar vermemek için titizlikle yürütülen hendek operasyonlarının uzun sürdüğünü aktardı. Operasyonlarında sona yaklaşıldığı bilgisini veren Ala, en geç bir aya kadar sonuçlanabileceğini vurguladı. Dış politikada yaşanan gelişmeler üzerine sunum yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ise Rusya ile yaşanan kriz konusunda “Netiz, geri adım atmayacağız” dediği belirtildi.



Mağdurlara yakın takip


Başbakan Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu'dan gelen il ve ilçe başkanları ile 3 saatlik bir toplantı yaptı. Davutoğlu toplantıda, terör olayları nedeniyle mağdur olan aileler ve esnafın durumuyla ilgili bilgi aldı. Başbakan, ilgili bakanlara mağduriyetlerin giderilmesi konusunda talimat verdi. Davutoğlu'nun il ve ilçe başkanlarına 'halkla bütünleşin' çağrısında bulunduğu, halka sosyal destek verilmesi konusundaki takiplerini yaptığı kaydedildi. Başbakan Davutoğlu'nun bu kapsamda önümüzdeki günlerde Diyarbakır'a gideceği öğrenildi



KARDEŞ TEŞKİLAT


Davutoğlu'nun ilgili bakanlara evlerini terk eden vatandaşlar için "Bir formül bulun, bu vatandaşlar akrabalarının yanında çok uzun süre kalamazlar" dediği öğrenildi. Toplantıda ayrıca, 'zarar gören il ve ilçelere kardeş teşkilatlar oluşturulması' ve psikolojik olarak etkilenen çocukların Konya, İstanbul gibi illere moral gezisi düzenlenmesi kararlaştırıldı.



Kaza geçiren vekiller kampta






Kampa katılmak üzere Afyon'a giderken önceki akşam trafik kazası geçiren AK Parti İstanbul Milletvekilleri Tülay Kaynarca ile Fatma Benli, Trabzon Milletvekili Ayşe Şule Köseoğlu ve Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik de toplantının açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kaza geçiren vekilleri arayıp ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti.



Köprü açılışı toplu nikahla






Başbakan Davutoğlu, dört grup halinde vekillerle görüştü. Davutoğlu, 3. köprü inşaatına yaptığı denetimi anlatırken, geçen yılki ziyarette bekar işçilerin evlenme konusundan yakındıklarını hatırlattı. Davutoğlu işçilere, “İnşallah açılışını toplu nikahla yapacağız. İnşaatta çalışan bekarları, evlenmek isteyenleri orada evlendireceğiz. Ayrıca bütün işçilere de birer ikramiye vereceğiz” müjdesi verdi. Milletvekilleri, bir yandan kampın düzenlendiği oteldeki termal havuzlarda yorgunluk atmaya çalışırken, sosyal aktivitelere de katıldı.Okçular Vakfı da vekillere ok atma tekniklerini gösterdi. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, ok atan ilk vekillerden oldu.




#Başbakan Davutoğlu
#başkanlık sistemi
#ak parti
#partiler
#ak parti kampı
8 yıl önce