|

Akif'in el yazısıyla Kur'an meali bulundu

Dergâh dergisinin son sayısında yayınlanan bir araştırma Mehmet Akif’in Kur’ân mealiyle ilgili yeni bilgiler içeriyor. Öğretim görevlisi Necmi Atik, Elmalılı Hamdi Efendi’nin çalışmaları arasında Akif’in kendi elyazısıyla Kur’ân mealinin 2 cüzünü bulma hikâyesini anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2016 Cuma
Güncelleme: 20:50 - 6/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Dergâh dergisinin Ekim sayısında Uluslararası Antalya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necmi Atik'in yazdığı makale Akif'in Kur'an meali üzerindeki tartışmaları sonlandıracak gibi görünüyor. Atik'in “Hak Dini Kur'an Dili” adlı tefsiriyle tanınan Elmalılı Hamdi Efendi'nin evrakı üzerinde çalışırken bulduğu bir defterde Akif'in kendi elyazısıyla temize çektiği Kur'ân mealinin bir bölümü bulunuyor. Defter, Fatiha suresi ve Bakara suresinin başından itibaren 252. âyet-i kerimeye kadar 40 sayfayı, yani 2 cüzün mealini ihtiva ediyor.



HER İKİ DİLE DE VÂKIF


Necmi Atik, Diyanet İşleri Reisi Ahmed Hamdi Akseki ve Elmalılı arasındaki mektuplaşmalardan hareketle bu defterin Mısır'da 1926 yılında hazırlandığını söylüyor. İki cüzlük tercümeyi 54 sayfada bitiren Akif'in meal üzerinde kimi düzeltmeler yaptığı da görülüyor. Buradan hareketle Akif'in mealine son halini vermeden önce Elmalılı'ya gönderdiğini söyleyen araştırmacı, tercümenin duru bir Türkçe ile yapıldığını Akif'in her iki dile de büyük vukufiyetinin olduğunu belirtiyor. Yazar şimdi, Akif'in, Elmalılı arşivindeki meali yayına hazırlanıyor. Bu hadise de gösteriyor ki, Akif'in mealinin macerası devam edecek. Belki bir gün tamamı da ortaya çıkar.


#Dergâh dergisi
#Mehmet Akif
#Necmi Atik
8 yıl önce