|

Suda domates yetiştirildi

Dizayn Grup, toprağa ihtiyaç duymayan, sadece suda yetişen domates üretti

Cihan
00:00 - 2/06/2008 Pazartesi
Güncelleme: 22:06 - 2/06/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Suda domates yetiştirildi
Suda domates yetiştirildi

Dizayn Grup, Antalya'da kurduğu Sera Ar-Ge Merkezi'nde, toprağa ihtiyaç duymayan, sadece suda yetişen domates üretti. "Miracle" markasıyla piyasaya sunulacak domatesteki ürün verimi de son derece yüksek, sadece 1 tohumundan 1 yılda bin 600 kilo ürün elde ediliyor.

"Açlığa Çözüm Yüzde 100 Suda Tarım" projesini hayata geçiren grup, tarımda önemli bir açılım sağladı. Söz konusu proje ile bitkiler serada tamamen suda yetiştiriliyor. Üstelik üretimi hormonsuz. Firma, bu yolla tamamen doğal domates üretmeyi başardı. Üretim aşamasında kullanılan su miktarı da Tarım Bakanlığı'nın teşvik ettiği damla sulama tekniğine göre oldukça düşük.

Şirket yetkilileri, buluşlarının Afrika ülkeleri için büyük önem taşıdığını ve bu bölgeyi hedef pazarları olarak belirlediklerini anlatıyor. Firma, dünyada eşi benzeri olmayan bir proje olarak tanımladığı Miracle Topraksız Tarım Sistemi'nin, gıda sorununa çözüm olacağını savunuyor.

Tohumun potansiyelini açığa çıkartarak maksimum verimlilik elde ettiklerini belirten üretim yetkilileri, "Bu uygulamada tohuma ne istiyorsa onu verdik, istemediklerini de uzak tuttuk. Biz böyle yapınca tohum da bize cömert davranıyor ve normalin birkaç katı verim elde ediyoruz" dedi.

Firma, bu projesinde asıl büyümeyi 2009'da gerçekleştirmeyi hedeflerken, bu yıl sadece 10 üreticiye bu teknolojinin verileceği belirtildi. Ancak, talepte bulunanların şimdiden sıraya girdiği ifade ediliyor. Elde edilen ürün, 'Miracle' markasıyla pazara sunulacak. Domatesten sonra sırada biber, marul gibi başka sebzeler de var. Serada bitkilerden tam randıman almak için oldukça hassas davranılıyor. Seraya ayakkabı ile girilmiyor. Beyaz önlük ve bone takmak şart.


16 yıl önce