|

İçinizi serinletecek ev yapımı dondurma tarifleri

Ev yapımı iftariyelik dondurma tarifleri

Yeni Şafak
08:00 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:25 - 22/06/2017 Perşembe
Diğer
Sıcak Ramazan günlerinde dondurma ile serinleyin.
Sıcak Ramazan günlerinde dondurma ile serinleyin.

Dağ tepelerindeki karlarla başlayan dondurma macerası, Osmanlı'dan günümüze değişim göstererek geliyor. Dağlardan toplanan karlar, önceleri bal ve meyve özleriyle süslenip ikram edilirken; zamanla şeker, vanilya ve kakaoyla zenginleştirilip günümüz dondurma halini almış durumda. Neredeyse herkesin severek yediği dondurma, sıcak Ramazan günlerinde de vazgeçilmez lezzetler arasında. Sizin için evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz iftariyelik dondurma tarifleri hazırladık.

Osmanlı lezzeti tahin helvalı dondurma

Öncelikle sütü ocağa koyup kaynamaya bırakın; kaynayan süte sırasıyla şeker ve salep ilave ederek karıştırmaya başlayın. Yaklaşık 10 dakika pişirdiğiniz sütün altını kapadıktan sonra, dinlenmeye bırakın. Ardından 1 gün boyunca buzdolabında bekletin. Bekleyen karışımı 1 gün sonra dolaptan alın ve karıştırın. El mikseri yardımıyla çırparsanız daha iyi olabilir. Hazır hale gelen dondurmanızı önceden ezdiğiniz tahin helvası ile karıştırın. Buzdolabına koyun ve donmasını bekleyin. İşte bu kadar; Osmanlı'nın vazgeçilmez lezzetlerinden tahinli dondurmanız hazır.

Gerekli malzemeler

5 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı salep

1.5 su bardağı şeker

150 gr. tahin


Elmalı sorbe

Elma suyunu bir tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Elmaları evde kendinizin sıkmasını öneriyoruz. Sırasıyla karanfil, portakal kabuğu ve tarçını da ekledikten sonra, biraz dinlendirip dondurucuya atın. 2-3 saat beklettikten sonra, badem ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Gerekli malzemeler

4 su bardağı elma suyu

2 adet karanfil

1 dilim portakal kabuğu

1 dal tarçın

1 çay bardağı badem

Gıda boyası (İsteğe bağlı)



Çıtır çikolata parçacıklı dondurma

Öncelikle sütü bir tencereye koyun ve kaynatmaya başlayın. Farklı bir yerde bütün malzemeleri harmanlayın. Süt ılımaya başlayınca karışımdan azar azar ekleyin ve yaklaşık yarım saat kaynatın. Altını kapatın ve soğumaya bırakın; ardından içerine yaklaşık 1 su bardağı parça çikolata ekleyin ve buzlukta dondurun. Servis ederken meyvelerle de süsleyebilirsiniz.

Gerekli malzemeler

1 kg. süt

2 paket salep

2 kaşık kakao

2 kaşık toz çikolata

1 paket vanilya

1 su bardağı şeker

1 su bardağı parça çikolata

1 krema


Cevizli pekmezli dondurma

Yine bir Osmanlı dondurmasıyla karşı karşıyasınız; Osmanlı tarihine meraklı olanlar bilir dönemin lezzetlerini… Bu eşsiz lezzetin yapımı da oldukça kolay; haydi başlayalım. Öncelikle sütü ocakta kaynatmaya başlayın; bir yandan şeker ve salebi karıştırıp süte ilave edin. Karışımı yine 1 gün buzdolabında beklettikten sonra, toz haline gelen ceviz ve pekmezi ekleyin ve iyice karıştırın. Kıvama gelince dondurup servis edin.

Gerekli malzemeler

5 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı salep

1.5 su bardağı şeker

100 gr ceviz içi

1 çay bardağı pekmez


Vanilyalı ev dondurması

Sütün tamamını derin bir tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra şeker ve salep ekleyin. Sürekli karıştırın ve topak topak olmasını önleyin. Yeterince kaynadıktan sonra ocağı kapatın; kalıplarda dondurmak istiyorsanız, kaplara sıcakken doldurun. Oda sıcaklığına geldiğinde buzluğa atın ve servis ederken çikolata sosu ile süsleyin.

Gerekli malzemeler

1 litre süt

1 su bardağı şeker

1 dolu yemek kaşığı salep

Meyve aroması (İsteğe göre)



Yoğurtlu dondurma

Meyveleri püre haline getirin ve sırasıyla meyveleri, balı, kırdığınız cevizi yoğurda ekleyin. Hazırladığınız harcı kalıplara paylaştırın ve buzdolabında dondurun.


Gerekli malzemeler

Bir kase yoğurt

Meyve (Meyve tercihi size ait)

2-3 yemek kaşığı bal

Ceviz


Damla sakıza doyamayanlar için damla sakızlı dondurma

Öncelikle sütü tencereye dökün ve kaynamaya bırakın; kaynayan süte damla sakızlarını ilave edin ve karıştırmaya başlayın. Süt karışımına 2 yemek kaşığı salep ve 1 su bardağı şeker ilave edin. 10-15 dakika karıştırıp kaynattıktan sonra, ocağın altını kapatın. Oda sıcaklığına gelen sütü dinlendirip, soğutun. Soğuyan karışımı donduracağınız kaplara doldurup buzluğa atın; yaklaşık 1 gün donmasını bekleyin. Arada dondurmayı çıkarıp karıştırın ve tümünün aynı donmasını sağlayın. Sabahtan hazırlayabilirsiniz; akşama kadar yeterince donar. Dilerseniz gıda boyası yardımıyla dondurmanızı renklendirebilirsiniz.

Gerekli malzemeler

1 litre süt (5 su bardağı süt)

1 su bardağı şeker

2 paket salep

2 adet damla sakızı

Meyve parçaları ya da limon kabuklarıyla süsleyerek de servis edebilirsiniz.



#Ramazan
#iftariyelik
#Dondurma
#Tatlı
#Tarif
7 yıl önce