|

Tiangong-1 uzay istasyonu Türkiye'ye düşebilir

Çin tarafından 2011 yılında yörüngeye gönderilen 8.5 ton ağırlığındaki devasa uzay istasyonu Tiangong-1 kontrolü kaybedildiği için düşüşe geçti. Yaklaşık 100 kiloluk enkazın düşeceği yerler arasında Türkiye’de gösterilmişti. Yapılan son gözlemlere göre uzay istasyonunun düşeceği bölge için yeni iddialar mevcut.

Yeni Şafak
09:53 - 3/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:58 - 3/01/2018 Çarşamba
Diğer
Tiangong-1 uzay istasyonunun 3 boyutlu modeli.
Tiangong-1 uzay istasyonunun 3 boyutlu modeli.

Tiangong-1 (Gök Saray-1), kontrolden çıkmış bir şekilde gezegenimize doğru ilerliyor. Çin'in 2011 senesinde yörüngeye fırlattığı istasyonun birkaç ay içinde gezegenimize düşmesi bekleniyor.

Daha önce yapılan açıklamada hurdanın yığınının isabet edebileceği ülkeler arasında Türkiye de gösterilmişti. Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) yapılan açıklamaya göre, bu ay gezegenimize düşmesi beklenen uzay istasyonun tehdit ettiği diğer ülkeler, Hindistan, İtalya ve Suudi Arabistan olarak belirtilmişti.


'Muhtemelen okyanusa düşecek'

Çin'in 2011'de uzaya gönderdiği Tiangong-1'in tahmini düşüş enlemleri belirlendi. Buna göre ‘Tiangong-1’ 43 Kuzey ile 43 Güney enlemleri arasına düşecek. Amerikan Uzay Gözetim Ağı tarafından yapılan açıklama çok geniş bir alanı kapsıyor.

  • Uzay istasyonun bir yerleşim birimine isabet etmesi felakete yol açabilir. Bununla birlikte Tiangong 1'in muhtemelen bir okyanusa düşeceği tahmin ediliyor.

Birkaç gün önce tahmin edilebilecek

Çinli yetkileri, 2016'da uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiklerini doğrulamıştı. Çin'in uzay ajansı, Birleşmiş Milletler'e istasyonun Ekim 2017 ila Nisan 2018 arasındaki zaman diliminde Dünya'ya çarpacağı bilgisini vermişti.

  • Harvard’da çalışan Jonathan McDowell isimli astrofizikçi, istasyonun yörüngesinde dünyaya en yakın noktanın 300 km altında olduğunu söylüyor. McDowell’a göre istasyonun yeryüzünde nereye çarpacağı, ancak birkaç gün öncesinde tespit edilebilecek.
#Uzay İstasyonu
#Tiangong-1
#Çin
6 yıl önce