09:44, 24/09/2026, Perşembe
64 yıl sonra bir ilk: Donald Trump Şi Cinping’i uçağın kapısında karşıladı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, üç günlük resmi ziyareti kapsamında ABD’ye geldi. ABD Başkanı Donald Trump ve First Lady Melania Trump, Xi Jinping ile eşi Peng Liyuan’ı Maryland’deki Joint Base Andrews Hava Üssü’nde uçağın merdiveninde karşıladı.
Donald Trump’ın yabancı bir devlet başkanını havaalanında bizzat karşılaması, Washington’da dikkat çeken diplomatik jestlerden biri oldu. Andrews Hava Üssü’nde, papa ziyaretleri dışındaki son benzer başkanlık karşılamasının 1962’de John F. Kennedy’nin İngiltere Başbakanı Harold Macmillan’ı karşılaması olduğu aktarılıyor. Bu nedenle karşılamanın üzerinden 64 yıl sonra yeniden yaşanması tarihi bir ayrıntı olarak öne çıktı.
KIRMIZI HALI SERİLDİ, ASKERİ TÖREN DÜZENLENDİ
Yaklaşık 30 metre uzunluğundaki kırmızı halının serildiği törende 21 kişilik onur kıtası yer aldı. ABD Hava Kuvvetleri Bandosu iki ülkenin milli marşlarını çalarken tören kapsamında top atışları yapıldı. Trump ve Melania Trump, Şi Cinping ve Peng Liyuan’ı uçaktan indiklerinde karşıladı. Dört isim daha sonra kırmızı halı boyunca birlikte yürüdü.
B-1 BOMBARDIMAN UÇAKLARI HAVADAN GEÇTİ
Karşılama sırasında iki B-1 bombardıman uçağı da hava üssünün üzerinden uçtu. Askeri gösteriyle birlikte gerçekleşen tören, Şi Cinping’in üç günlük ABD ziyaretinin ilk dikkat çeken anlarından biri oldu.
MASADA TİCARET, TAYVAN VE YAPAY ZEKA VAR
Şi’nin Washington temaslarında ABD-Çin ticaret ilişkileri, kritik mineraller, Tayvan ve yapay zeka başlıklarının öne çıkması bekleniyor. İki ülke arasında teknoloji ve ileri çipler konusunda uzun süredir devam eden rekabetin de görüşmelerin önemli başlıklarından biri olması bekleniyor. İran’daki gelişmelerin de gündeme gelmesi öngörülüyor.










