|
Amerikan karmaşası devam ediyor..

ABD Başkanı Donald Trump’ın 741 milyar dolarlık “Pentagon Bütçesi”ni veto etmesi zaten bekleniyordu. 60 yıldır Savunma Bütçesi ilk defa ABD Başkanı’nın veto engeliyle karşılaştı. “Temsilciler Meclisi” ve “Senato”da üçte iki çoğunlukla geçmesine rağmen Trump tasarıyı veto etti. Cumhuriyetçi liderlerin veto etmemesi için Trump’ı ikna çabalarıysa sonuçsuz kaldı.

Trump “Temsilciler Meclisi”nden geçen “Federal Hükümet Bütçesi”ni ise “
rezalet
” olarak niteledi. Trump Kovid salgınından zarar gören Amerikalılar için Bütçe’ye eklenen 900 milyar dolarlık paketi yetersiz buluyor. Yardım miktarının artırılmasını isteyen Trump’a destek ise kendi partisinden değil savaş halinde olduğu “Demokratlar”dan geldi. Demokratlar’ın yardım miktarını artırmaya yönelik tasarı girişimiyse Cumhuriyetçiler tarafından hızla bloke edildi.

Pazartesi günü ABD Kongresi’nin acil gündemleri “Savunma(Pentagon) Bütçesi” ve “Federal Hükümet Bütçesi” olacak. Trump Hükümet Bütçe Tasarısı’nı veto edeceğini söylemedi, ancak imzalayacağını da belirtmedi. Tasarıyı veto etmesi halinde salgından zarar gören milyonlarca Amerikalı yardımdan mahrum kalacak. Bu ihtimal Cumhuriyetçiler’i çok tedirgin ediyor.

Trump ile kendi partisi arasında gerginliğe yol açan “Pentagon Bütçesi”nin Pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nde yeniden oylanması bekleniyor. Cumhuriyetçi vekillerin küçük bir kısmı Trump’ı destekliyor. Temsilciler Meclisi’nin yine üçte iki çoğunlukla onaylaması halinde tasarı Salı günü ayrıca Senato’da oylanacak. Her halükârda “Pentagon Bütçesi”nin 3 Ocak günü öğleye kadar onaylanması şart. Zira 3 Ocak 2021’de yeni Temsilciler Meclisi iş başı yapacak. Tasarının öğleye kadar oylanmaması durumunda “Pentagon Bütçesi” yeniden hazırlanacak.

Trump ile Kongre Cumhuriyetçileri arasındaki gerginlik bütçe tasarılarıyla sınırlı değil. Trump, Senato Çoğunluk Lideri
Mitch McConnell
başta olmak üzere
Joe Biden
’ın seçim kazandığını onaylayan Cumhuriyetçiler’le de kavgalı. Biden’ın Başkanlığının önünde son engel 6 Ocak’taki ABD Kongresi’nin ortak oturumu. Oturumları ABD Başkan Yardımcısı
Mike Pence
yönetecek. Temsilciler Meclisi’ndeki sıkı Trumpçılar Biden’ın onaylanmaması için girişimlerde bulunmak istiyorlar. Sonuç verme ihtimali düşük olan girişimleri Senato Cumhuriyetçileri desteklemiyor. Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğu Trump’ın
“Biden hile ile seçimleri kazandı”
iddiasına inanıyor. Trump’a sadakatiyle hep öne çıkan Pence bu yüzden şimdi çok zor günler yaşıyor.
Bütün bunların yanısıra Cumhuriyetçiler ve Demokratlar 5 Ocak’ta Georgia Eyaleti’ndeki iki Senato koltuğu için
“meydan savaşı”
na hazırlanıyorlar. İki taraf da Georgia cephesine yığınak yapıyor. Demokrat adaylar toplam 211 milyon dolar, Cumhuriyetçi adaylar ise toplam 132 milyon dolar bağış topladılar. Bu rakamlar Senato adayları için rekor olarak kabul ediliyor.
Cumhuriyetçiler’in kalesi olarak bilinen Georgia’da Başkanlık seçimlerini Joe Biden kazandı. Böylece Biden 1992’den bu yana Georgia’da kazanan ilk Demokrat aday oldu. Demokratlar’ın ikinci tur seçimlerde her iki koltuğu da kazanmaları durumunda Senato’da denge 50’ye 50 olacak. ABD Başkan Yardımcıları Senato Başkanlığı’nı da üstleniyorlar. Başkan Yardımcısı
Kamala Harris’
in oyu ile Senato’yu Demokratlar kontrol edecekler. Cumhuriyetçiler sadece bir koltuğu bile kazanırlar ise Senato’daki çoğunluklarını iki koltuk fazlasıyla koruyacaklar.
Georgia’da ikinci tur senato seçimleri için
“erken oylama”
14 Aralık’ta başladı. Şimdiye kadar 2 milyon oy kullanıldı. Bu rakamlar önceki seçimlere kıyasla “rekor” kabul ediliyor. Erken oylama 1 Ocak’ta son buluyor. Demokratlar kazanmak için
“Siyahî”
seçmenlerin yanı sıra
“Asya-Pasifik”
kökenliler ile
“Hispanik Amerikalılar”
a güveniyorlar. Demokratlar Beyaz olmayan seçmenlerdeki katılım oranının yükselmesine odaklandılar. Kasım seçimlerinde oy kullanmayan seçmenlerin önemli bir kısmı da bu seçimlerde oy kullanma eğilimi sergiliyor.
Biden Yönetimi için Senato’yu Demokratlar’ın kontrol etmesi son derece önemli. Senato’da çoğunluğu kontrol eden taraf, Hükümeti de kontrol ediyor.
“ABD Yüksek Mahkemesi”
nde muhafazakâr yargıçların çoğunluk olmalarıysa Biden için ayrı bir handikap. Sıkça dile getirilen yaygın bir kanaate göre Yüksek Mahkeme’yi kontrol eden güç, bütün ülkeyi kontrol ediyor.
#Amerikan karmaşası
3 yıl önce
Amerikan karmaşası devam ediyor..
Olağanüstü dönem ve iki dev mesele
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?