|
Mağdur edenle, edilen birbirine karışırsa...

Önce bir anıdan özetle söz edelim: Dört-beş kişinin bulunduğu bir ortamda Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel anlatmıştı. Basketbol Dünya Şampiyonası''nın çok öncesindeydi... Gerekli tesisler için İstanbul''da yer aramışlardı. Uzun sondajlardan sonra karşılarına tek kelime ile mükemmel bir seçenek çıkmıştı…

Belediye Başkanı ve hükümetle de yüzde yüz mutabakat içinde, İnönü stadından Maçka''ya doğru çıkarken sağdaki Küçük Çiftlik Parkı''nın tam karşısına gelen yamaçın tesisler için uygun mekan olabileceği konusunda herkes anlaşmıştı. Finansman sorunları da kısa zamanda çözülüvermişti. ABD''de basketbol arenaları inşaatı konusunda uzman bir kuruluşa ön projeleri hazırlattılar.

Turgay Bey bu noktada kalkıp bize 3D çizimli dev tabloları gösterdi. Gerçekten mükemmeldi görüntüler. Dünyada eşi benzeri olmayan devasa bir salon çıkacaktı ortaya. Sırtını yamaca verecek, diğer cephede ise istenirse Boğaz ve Marmara da gözler önüne serilecekti.

''Tamam'' demiştim ''Şahane! Ne zaman girişiyorsunuz inşaata?''

''Girişmiyoruz'' demişti Turgay Demirel:

-Çünkü şöyle bir şey oldu. Belediyeden dediler ki, siz iyisi mi bir de meslek kuruluşlarına sorun.

O nedenmiş?

Biz de aynı şeyi sorduk. Dediler ki. Mimarlar, mühendisler, meslek kuruşları vasıtasıyla ne yapsak yargıya başvuruyor. Yargı da ne hikmetse, ya yürütmeyi durdurma veriyor, ya da hepten bitiriyor işi… Bütün zahmetiniz boşa gider. Dikkat edin…

Peki, ne yaptınız?

Kalktık gittik bu kuruluşlara… Projeye aynen sizin gibi bayıldılar.

Eee?

Başkan sonunda dedi ki: ''Çok güzel ama, yargıya başvurmak zorundayız!''

O nedenmiş?

Çünkü üyelerine, daha doğrusu onları seçen delegelere karşı sorumlulukları varmış. Hükümet ve belediyeden gelen bu tür ses getirici olaylara mutlaka itiraz etmeleri gerekiyormuş…

***

Mimarlar Odası''nın projelere vize verme yetkisinin Çevre Bakanlığı''na aktarılmış olması haberi, karpuz sendromuyla iki ruhlu hallere ayrılmış bulunan dünyalarda sevinç ve keder olarak zıt duygulara dönüşerek yansıdı.

Sevinenlerin de, üzülenlerin de, bu duyguların dışında kalarak anlamaya çalışanların da çok partili hayata geçtiğimizden bu yana daha ısrarlı biçimde uğruna mücadele verilen demokrasinin, artık temel özellikleriyle kök salmaya başlamasını arzu ettiklerini temel veri olarak kabul ediyoruz.

Türkiye''yi özelde Ortadoğu''da ve genelde dünyada güçlü kılan kazanılmış en büyük farklılığı nedir diye sorulsa şu yanıtı verirdim:

Müslüman bir ülkenin demokrasiyle pekâlâ yönetilebileceğini, tasallut ve vesayet altına girmeden de bir ülkenin barış içinde kalkınabileceğini kanıtlamış olmak, bizim dünyada örnek alınması gereken en büyük üstünlüğümüzdür.

Şimdi genelden özele geçelim:

''Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez.'' diyen hükmün şu andaki mevcut TMMOB yönetimini çok rahatsız ettiği açık bir gerçek.

Aslında ''Sivil'' sözcüğünün kaynakladığı yer olan ''hükümet, devlet dışılık'' gereği, gücünü devletten değil üyelerinden alması gereken bir meslek örgütü, çıkar grubu kimliğinden çok bir tür siyasi kurum gibi hareket eder, bunu yaparken de tüm maddi yapısını sivil olmayan otoriteler adına yaptığı tahsilatlara oturtursa, tabii ki devletten gelen ''akarın'' kesilmesini, Samson''un saçlarının kesilmesi gibi yaşayabilir. (Samson''un bütün gücü uzun ve gür saçlarındaymış)

Her attıkları adımda miting havası ses tonuyla sert ve buyurgan, neredeyse bir bildiri metni okurmuş gibi ahkâm kesmekten yorulmayan bu arkadaşlarımıza, bana sorarsanız yine ''smart power'' yerine devletin sopası gösterilmiş (hard power), iletişim boyutunda, ikna yaklaşımı, AK Parti''nin geçmişte en güçlü yanı olan 3 İ (İstişare, İkna ve İttifak) süreci bir kenara bırakılıp sonuçta kendi dillerine tıpatıp benzeyen, kazanılmış haklara karşı ''tepeden inmeci'' bir uygulamayla yanıt verilmiştir.

Kısa vadede işin mağduru ile mağdur edeni birbirine karışıyorsa –ki son zamanlarda yaşadığımız neredeyse tüm gelişmelerde algılama açısından durum böyledir- dikkatli olmak gerekir. Özellikle uzun vadede çok büyük emek zahmetle oluşturulmuş Türkiye algısına zarar vermesi muhtemel zincirleme bu tür adımları, çok dikkatli ve her şeyden önemlisi gerekli kamu diplomasisi çalışmasıyla yumuşatılmış zemin üzerinde atmak gerekiyor. Yoksa Hakikat ve Gerçeklik bir kere daha ayrı düşer (Bkz: goo.gl/s33dU) ve mağdur edenlerle mağdur olanların birbirinden ayrılmadığı, hatta neredeyse içiçe geçtiği sisli dönemlerde algıyı yönetmek çok daha zorlaşır.

Şirketlerin Turu

İletişim haberleri ekonominin ve şirketlerin nabzını tutmaya yardımcı olur. … Bize gelen bültenlerden derlenmiş küçük bir ufuk turu doğru okunursa çok şey ifade edebilir.

- Adidas''ın yeni çocuk serisi Monsters, Monsters University filminin sevimli karakterleri ile çocukların renkli dünyasına sesleniyor. Birbiri ile uyumlu tişört, şort, sweatshirt, pantolon ve ayakkabıların her birinde eğlenceli detaylar göze çarpıyor. (Aslı Kurukafa, Ogilvy Public Relations İstanbul)

- ''Avea Her Yerde Kazandırır'' platformuyla müşterilerine birbirinden ayrıcalıklı teklifler sunan Avea, gerçekleştirdiği özel marka işbirliklerine her gün bir yenisini daha ekleyerek, yaz aylarında hem çocukları hem de ailelerini sevindirmeye devam ediyor. (Mehtap Halici, Cohn & Wolfe İstanbul)

- Futbol dünyasının ünlü ismi Lionel Messi, önde gelen mobil sosyal iletişim uygulaması WeChat''in reklam yüzü oldu. 70 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan, ''We Share. We Love. WeChat'' sloganıyla dünyanın en çok indirilen mobil uygulamalarından biri olan WeChat, Temmuz ayında futbol süperstarı Lionel Messi''nin oynadığı yeni bir global reklam kampanyası başlattı. (Diğdem Oğuz, Ogilvy Public Relations İstanbul)

- Vans, 2013 İlkbahar/Yaz koleksiyonuyla şehrin ritmine ayak uyduruyor. Marka, geniş ürün koleksiyonu ve birbiriyle kombinlenebilen tekstil ürünleriyle Vans sevenlerin tutkusu haline geliyor. (Zehra Boyraz, Effect PR)

- TLS Lojistik bünyesinde faaliyet gösteren TLS Global, on yıldır aktif olarak yer aldığı İzmir''de, Uluslararası Hizmetler Bölge Müdürlüğü''nün açılışını yaptı. (Rana Mercan, Sirius Iletişim)

- DenizTemiz Derneği/Turmepa, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı''nda on binlerce kişinin her gün önünden geçtiği İstanbul Beşiktaş iskelesinde dip temizliği etkinliği düzenledi. (Sena Özgören, DenizTemiz Derneği/ Turmepa)

- Anadolu Efes, Euroleague''in her yıl takımların pazarlama ve iletişim çalışmalarına yönelik aktiviteleri değerlendirdiği 2013 Devotion Pazarlama Ödülleri''nde (Devotion Marketing Awards) birinci oldu. (Buket Şenarıcı, LOBBY PR)

- Tarım, otomotiv, inşaat makinaları sektöründe faaliyet gösteren, Türkiye''nin ilk traktör kabini ve toprak işleme makinaları imalatçısı Hisarlar, Darby Özel Yatırım Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile finansman ve öz sermaye yatırımı gerçekleştirdi. (Abdurrahman Erenler, Contactplus)

11 yıl önce
Mağdur edenle, edilen birbirine karışırsa...
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi