Sayın Başkan kolay gelsin!

Davut Dursun
Davut DursunYeni Şafak Gazete Yazarı
01:00, 26/03/1999, Cuma • Yeni Şafak Haber Merkezi
Sayın Başkan kolay gelsin!

Bugün Recep Tayyip Erdoğan DGM''nin verdiği mahkümiyet cezasını çekmek üzere hapse giriyor.

Siyasi şahsiyetlerin suçlandırılmaları, yargılanmaları, cezalandırılmaları ve mahkûmiyetleri her zaman toplumun ilgisini çekmiş konulardır. Toplumun sevgisine, ilgisine ve teveccühüne mazhar olmuş insanların suç işlemeyecekleri söylenemez elbette, ama eğer isnat edilen suç toplum tarafından suç olarak görülmüyor, inandırıcı bulunmuyorsa o zaman ciddi sıkıntılar ve yıpranmalar gündeme gelmektedir.

27 Mayıs darbesi tüm DP''lileri Yassıada''da olağanüstü mahkemede yargılama kararı aldı. Onbir ay devam eden yargılamalar sonunda onbeş idam ve muhtelif cezalar verildi. İdamlardan üçü infaz edildi. Aradan nerede ise 40 yıl geçti. Hâlâ Yassıada yargılamalarının doğru olduğuna, hukuka uygunu yapıldığına, isnat edilen suçların anlamlı ve önemli olduğuna inanan bir tek kişi yok. Son derece kötü şartlar altında, adil yargılanma hakkına özen gösterilmeden, savunma hakları kullandırılmadan yapılan yargılamalarda köpek davası, bebek davası bir trajik komedi olarak hafızalarda kaldı.

Kalbi yaralı, gönlü kırık, küskün, mahzun ve mazlum binlerce insan kaldı. Yassıada''nın yarattığı olumsuzluklar hâlâ silinebilmiş değil. O gün idam edilenlere itibarları devletçe otuz sene sonra iade edildi. Coşkulu törenler, anıtlar inşa edildi. Tüm toplum buna sahip çıktı, Yassıada''nın yanlışlığını gösterdi. Acaba bu yaşananlardan ders alan, kendini muhasebeye çeken, pişmanlık duyan, nihayet "tövbe" eden oldu mu?

Eminim ki Tayyip Erdoğan''a verilen ceza da benzer bir seyir izleyecektir. Hiç kimse Erdoğan''ın bir suç işlediğine inanmamaktadır. Seçimlerde ona oy vermiş partililerin onun suçluluğuna inanmamalarından söz etmiyorum. Erdoğan''a oy vermemiş başka partilerden olanlar da suçluluğuna inanmamaktadır. Okuduğu şiirin bir suç konusu olduğuna da inanılmamaktadır. Milli Eğitim''in tavsiye ettiği, cumhuriyet ideolojisinin mimarlarından Ziya Gökalp''ın farklı ortamlar için yazdığı bir şiirin suç unsuru olduğuna kim inanabilir ki? Diğer yandan bu şiiri okuyan Tayyip Erdoğan''ın hitap ettiği kitleyi "ırk, din, mezhep" ayrımına tahrik ettiğine de kimse kani değildir. Gerçekten bu şiiri Erdoğan''dan dinleyerek "tahrik" olan ve bu tahrikle birtakım eylemlere tevessül eden bir kişi olmamıştır. Neticede bu şiirin tahrik unsuru olarak değerlendirilmesi de toplum nezdinde inandırıcı bulunmamıştır.

Bütün bunlar Menderes''in yargılanmasındaki "köpek, bebek davası"na benzemektedir. O yıllarda Yassıada Mahkemesi Başkanı Salim Başol, "Sizi buraya tıkayan kuvvet böyle istiyor!" diyerek yargılamaların seyri hakkında bir ifşaatta bulunmuştu. Erdoğan ve benzeri yargılamalarda da birilerinin böyle istediği kuşkusu hep duyulmuştur. Hele RP''nin kapatılması, FP için kapatılma çabalarının yoğunlaştığı bir süreçte Erdoğan''ın yargılamasının normal bir süreçte gerçekleştirildiğini söylemek imkansızdır.

Erdoğan''ın ceza alması ve siyasetten men edilmesi bir sembol olmuş ve toplumun hafızasında derin yer edinmiştir. Yarın bu konu, siyasetin önemli mücadele alanlarından biri olacaktır. Birilerinin yüzünün iyice kızaracağını şimdiden görür gibiyim. 312. madde ile ilgili değişikliği başkaları için düşünüp Erdoğan da yararlanacak diye geri püskürtenler meydanlarda demokrasi, insan hakları ve ileriye gitmenin tuluatını icra ediyorlar. Yaptıklarını bari savunsalar da kendi içinde tutarlı olsalar ne iyi olurdu?

Türkiye''de siyasetin nasıl bir manzara gösterdiği sadece bu olaydan bile çıkarılabilir. Dört ay içeride yatacak olan Erdoğan''ın siyasi haklarının iade edilmesi, kendisine yapılan haksızlık ve adaletsizliklerin dile getirilmesi sanıyorum çok uzun zaman almayacaktır. Toplumumuzun bu tür adaletsizlikleri uzun zaman devam ettirmesi mümkün değildir.

Sayın Erdoğan sana bir haksızlık yapıldığını herkes biliyor. Kimse bu cezayı tasdik etmiyor. Ama unutma ki toplumların siyasi hayatı bu tür haksızlıklarla doludur. Bunların kimisi zaman içinde telafi edilir, kimisi ise derin izler bırakarak telafisi zor bir noktaya varır. Siz büyük hizmetler yaptınız; bu toplumun ümidi oldunuz. Gençlere, delikanlılara, kenardakilere, itilmişlere, kimsesizlere, yalnızlara, sokaktakilere, "öteki"lere sevinç kaynağı oldunuz; onlara coşku verdiniz, yaşama azmi aşıladınız. Bu insanların seni unutmaları mümkün değil. İstanbul''un seni unutması imkansız. Türkiye''nin seni unutması söz konusu olamaz. İçeride olman, umulur ki toplumun sevgisini daha da güçlendirecektir.

Siz inanmış bir mü''minsiniz. Kaderi bilirsiniz. Hayrın ve şerrin Allah''tan geldiğinin de farkındasınız. Umulur ki bu senin için de, sevenlerin için de, tüm toplum için de daha hayırlı olabilir!

Sayın Başkan size güle güle demek gerekmiyor, belki de "kolay gelsin" demek daha doğru olacaktır! Sayın Başkan içeride fazla kalma, size herkesin ihtiyacı var. Sevenleri fazla bekletme, olur mu?

Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026