|
Rus, evine dön

Kafkaslar''da 400 yıldan beri devam eden Hıristiyan ve Müslüman hesaplaşması yeni bir döneme giriyor. Kafkaslar''daki savaş, aslında Çeçenistan''ın değil, Rusya Federasyonu''nun varolma savaşıdır.

Çeçenler yüzyıllardan beri kendi evlerindeler. Evlerine dönmesi gerekenler, Kafkasyalılar değil, Ruslar.

Savaş Avrupa''nın içlerinden Pasifik Okyanusu''na kadar uzanan Rusya Federasyonu''nun krizini su yüzüne çıkardı. Federasyon içinde yaşayan 88 cumhuriyet ve özerk bölge, Karelya, Tataristan ve Başkırdistan gibi, giderek daha bağımsız bir yapı kazanacak.

Ruslar Bosna ve Kosova savaşından olduğu gibi, Çeçenistan savaşından da ders almadılar. Günümüzde artık güç kullanarak sonuç almak mümkün değildir.

Rusya Kafkaslar''da güç kullanarak, gücünü bütünüyle yitiriyor. Rusya şiddete dayanarak çözüm bulacağını sanıyorsa yanılıyor. Artık hiçbir bağımsızlık savaşı güçle yok edilemez.

Ruslar Macaristan ve Çekoslovakya bağımsızlık hareketlerini tankla ezdiler. Ancak aynı sonucu Kafkaslar''da alamayacaklar. Sınırların önemini yitirdiği bir dünyada, hiçbir ülke sorunlarını silahla çözemeyecek.

Ruslar yol yakınken evlerine dönmeliler.

Kafkaslar deyince, akla ilk defa Şeyh Şamil gelir. O, iç ve dış dünyanın gücünü bir elde toplayabilmiş ender örneklerden biridir. Onun öncülüğünde Kafkasya''nın savaşcı insanları, Ruslar''a karşı tarihte eşi görülmedik savaşlardan birini verdiler.

Şamil, güçlü Rus ordularına karşı otuz yıl başarıyla direnerek, tarihte gerilla savaşının ilk örneğini gösterdi. Onun elinde dağların cesur insanları, tasavvufun potasında eriyerek, çelikten sert, kılıçtan keskin bir yapı kazandılar.

Irklar ve diller cümbüşü olan Kafkaslar''ın yiğit insanları, büyük önder Şamil''in mirasını koruyabilirlerse, Ruslar''ı Moskova''ya kadar kovalıyabilirler.

Çeçenler şimdi Kafkaslar''da yeniden bir Şamil fırtınası estirecek gibi görünüyorlar.

Ruslar 1550 yılında Moskova''dan üç kat daha büyük ve İslam medeniyetinin merkezlerinden biri olan Kazan''ı yerle bir ettiler. Şimdi aynı yıkımı Cevherkale''de tekrarlamak istiyorlar. İstanbul''un Fatih tarafından alınışından sonra, "Üçüncü Roma" olmaya özenen Moskova, bütün dünyanın gözleri önünde Çeçenistan ve Dağıstan''ı yıkarak, Rusya Federasyonu''nun dağılmasını önleyemez.

Ruslar''ın, geçen savaşta Çeçenistan''dan çekilmek zorunda kalmaları, Rus yayılmacılığının Kafkaslar''da önünün çoktan kesildiğini gösteriyor.

Ruslar Kafkaslar''dan çekilirken, Fransızlar''ın Cezayir''de yaptıkları hatayı yapmamalılar.

25 yıl önce
Rus, evine dön
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu