|
Yıl boyunca ekrandan kimler geldi kimler geçti

2011''de televizyonlarda neler yaşandı? Sabah kuşaklarında geçmiş yıllara göre bilgilendirici programlar ağırlığını artırdı. Doktorlar da daha çok görünüyorlar kanallarda.

Öğle kuşaklarında evlenme programları yine ağırlıktaydı. Yazılan çizilen hiçbir şey kanalları yüksek reytingden vazgeçiremedi. Evlilik vaadiyle gelip kısa sürede evlenip dolandırıcılık yapan isimler deşifre oldu ancak çoğu program kendini ''biz yeterince araştırma yapıyoruz'' diye akladı. Çocuk yaştaki gelin adaylarına gelen yaşlı başlı adamlar da cabası. 2012''de daha akıllıca programlar umut ediyoruz. O saatte evde olan ve televizyon izleyen tüm kadınlar ve çocuklar için.

Akşam saatleri ise yine dizilere teslim. Ancak bu yıl başlayan hiçbir dizi adından çok bahsettirmeyi başaramadı. Hatta yıl boyunca en çok izlenen yapımlar geçen sezonun mirasları oldu. Dizilere ilginin azalması ekrana veda eden yapımların sayısını artırdı. Onca emek verilerek izleyici ile buluşan pek çok dizi 13 bölümü göremeden ekrandan ayrıldı. En çok dizi kaldıran kanal ATV oldu.

ATV''de Kalbim Seni Seçti, Bir Günah Gibi, İstanbul''un Altınları, Seni Bana Yazmışlar, Babam Sağolsun, Herşeye Rağmen, Aşağı Yukarı Yemişliler, Reis, Kurşun Bilal, Beşer Beşer ekrana veda etti. Tövbeler Tövbesi ile bir küs bir barışıklar.

Star, Bir Ömür Yetmez, Anneler İle Kızları, Yalancı Bahar, Ay Tutulması, İzmir Çetesi ile yollarını ayırdı.

Kanal D''de Bizim Yenge, Yıllar Sonra, Nuri, Şüphe, Üsküdar''a Giderken veda etti. Dizi tarihimize geçen en özgün komedilerden biri olan Üsküdar''a Giderken''e yazık oldu.

Show Tv''de Sensiz Olmaz, Gün Akşam Oldu ve Karakol bir görünüp bir kaybolan yapımlar oldular.

Haber kanalarından NTV kadrosunda ciddi değişiklikler yaşandı. Banu Güven gidenler arasında en çok konuşulan isimdi. Onlar ''baskı arttı'' dediler. Gerekçe ise ''yayın anlayışımızı değiştiriyoruz'' oldu. Şimdi daha az tanınan yüzlerle, haber ağırlıklı devam ediyorlar. Eski tat yok gibi. Habertürk kısa sürede kendine ciddi bir izleyici kitlesi oluşturdu. Haber kanalları tartışma programlarıyla konuşulurken Habertürk''ün en çok konuşulan yayını bir tarih programı oldu. Murat Bardakçı, Erhan Afyoncu ve Pelin Batu''nun beraber sunduğu Tarihin Arka Odası adından sıklıkla söz ettirdi. En çok da Bardakçı''nın Pelin Batu''ya muamelesi tartışıldı. Batu da program arkadaşlarının ''faşizan'' yaklaşımlarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle yayından ayrıldı. CNNTÜRK Mehmet Ali Birand ile çıkış yapmayı hayal etmiş ve fakat başarılı olamamıştı. Bu yıl onlar için yine hareketsizdi. Son dönemde başlayan Dört Bir Taraf, kanalın en çok takip edilen yayınlarından. Bir de Burada Laf Çok var. Mesut Yar''ın programının pek çok bölümü ertesi gün internet sitelerinde haber oluyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da acı olaylar için ekran başında birlik beraberlik çağrısı yapıldı. Özellikle Afrika için yardım kampanyaları düzenlendi. Son olarak Van''daki depremin ardından kanallar birleşerek bir yardım gecesi düzenlediler. Ancak ardından telefonla bağlanıp yardım yapacağını duyuran pek çok kişinin söz ettiği yardımı yapmadığı ortaya çıktı.

İbrahim Tatlıses''in kurşunlanması ve Defne Joy Foster''ın ölümü ekrandan tanıdığımız ünlülere ilişkin en üzücü olaylardı. İbo''nun çok seveni olduğunu bir kez daha gördük. Defne Joy ise Hıncal Uluç''un erkek egemen zihniyetini ortaya koydu. Yine de çok ayıplanmadı Uluç. Onun için geldi geçti.

Mehmet Ali Erbil gaflarını sürdürdü. Artık alıştık, kimse tepki bile göstermiyor. TNT''deki programı yine de yayından kaldırıldı. Müge Anlı da yılın büyük gaflarına imza atan isimler arasındaydı. Van depreminin hemen ardından, onca acı yaşanırken ve vatandaşa hizmet götürmekle yükümlü polis ve jandarma depremzedelere yardım ederken, ''taş atan çocukları'' hizaya çekmeye çalıştı.

2011''de önceki yıllarda olduğu gibi her şey reyting içindi. Ancak bu yıl reytinge fesat karıştıranlara yönelik bir operasyon düzenlendi. Reyting ölçülen ailelerin deşifre edildiği ve onlara rüşvet verildiğine dair güçlü iddialar var. Mayıs ayına kadar reyting ölçülmeyecek. Televizyona iş yapan her kesimi etkileyecek bir karar. Ama ölçülemese de varlığı yetecek. Ve 2012''de de her şey reyting için yapılacak.

12 yıl önce
Yıl boyunca ekrandan kimler geldi kimler geçti
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak