|
Çocuklarda kilonun denetimi
Şişman çocukların gelişi güzel diyet uygulamaları büyümelerini olumsuz etkileyebilir. Zayıflama programı çocuğun şişmanlık derecesine göre ayarlanır. Eğer çocuğun o andaki ağırlığı yetişkinlerde olması gerekenin altında, fakat yaşına göre fazlaysa ağırlık kazanılımını azaltacak bir program uygulanır. Kilo verimi yavaş ve uzun zamanda olmalıdır.

İlk yapılacak iş çocuğun gerçekten şişman olup olmadığını değerlendirmektir. On yaşına kadar olan çocuklarda yaşına göre olmaları gereken ağırlıktan % 20-30 fazla olanlar toplu, % 30'un üzerinde olanlar şişman kabul edilir. İkinci yapılacak iş ise şişmanlığın nedenlerini ortaya çıkartmaktır.

Şişmanlık genellikle düzensiz beslenme alışkanlığı ve hareketsizlikten kaynaklanır. Kalıtımsal olarak yatkın çocuklar bu iki faktörün etkisiyle daha çabuk şişman duruma gelebilirler.

Öneriler:

- Çocuğun bir spor dalında aktivite yapmasını sağlayın.

- Çocuğun sürekli tv veya bilgisayar oyunlarını azaltın.

- Dış mekanlarda arkadaşlarıyla oynamasını sağlayın.

- Boş kalori kaynaklı yiyecekleri sınırlandırın. (Cips, kola vb.)

Tahinli tatlı

Malzemeler: 4 adet yufka, her yufka için 1 kaşık sıvı yağ.

İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çorba kaşığı tarçın, 4 çorba kaşığı tahin.

Şerbeti için: 3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker, 1/4 limon.

Yapılışı: Yufkaları açıp içlerine bir fırça yardımı ile 1'er kaşık sıvı yağ sürelim. Ceviz, tarçın ve tahini karıştırıp 4 eşit parçaya bölünmüş üçgen şeklindeki yufkaların geniş taraflarına sürelim. Yufkayı rulo şeklinde serip bir ucundan başlayıp içe doğru yuvarlayarak gül şeklini verelim. 180-200° fırında üstleri pembeleşene dek kızartalım. Diğer yanda su ve şekeri kaynatalım. Ocaktan alacağımız zaman içine 1-2 damla limon sıkalım. Yufkalar henüz sıcakken, üzerlerine iyice soğumuş şerbeti dökelim. Yufkaların şerbeti çekmesini bekleyip servis yapalım.
#Tahinli tatlı
#Çocuklar
#Kilo denetimi
23 yıl önce
Çocuklarda kilonun denetimi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi