|
Mutfakta pratik bilgiler!
Zeytinin fazla tuzunu almak için ılık su doldurduğumuz kabın içine kabuğu soyulmuş çiğ patates atın. Yarım saat bekletin.

Hamuru dinlendirirken, hamuru yoğurduğumuz kabın içinde tutup üzerine nemli bir bez örtün. Kabuk tutmadığını göreceksiniz.

Karabiberi taze tutmak için, toz veya tane karabiber çabuk bozulur. Bu yüzden cam bir kavanozda (mümkünse vakumlu kavanozda) kuru ve serin bir yerde saklayın.

Kavanozları temizlerken, eğer bir de içinde tuttuğumuz ürünler leke bırakmışsa bizleri oldukça zorlar. Bu tür durumlarda çözüm, kavanozların içine gazete kağıdı doldurup üzerine su ekleyin ve bir süre böyle bekletin. Sonrasında kavanozu iyice çalkalayın. Bu işlem kristal ve cam eşyalarınız lekelendiğinde de geçerlidir.

Yumurta ve beyaz peynir keserken, dağılmalarından şikayet ederiz. Katı yumurtayı keseceğimiz bıçağı sıcak suya batırıp öyle keselim. Peyniri dilimlerken de bir parça misina ya da sağlam bir ipliği gergin bir şekilde tutup kesmeyi deneyin. Göreceksiniz yumurta ve peynirleriniz artık dağılmayacak.

Kalamar kızartırken, daha yumuşak ve lezzetli olmasını istiyorsanız, dilimlenmiş kalamarı şekerle ovun. Daha sonra süte batırıp kızartın.

Gül kokulu saray lokması

MALZEMELER:
3 su bardağı un, 1/2 çay kaşığı tuz, 25 gr. hamur mayası, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı gül suyu, 1 su bardağı su. Şurup İçin: 5 su bardağı toz şeker, 3,5 su bardağı su, 1/4 limonun suyu, 5 su bardağı ayçiçek yağı. Şurubun hazırlanışı: Şurup için gerekli malzemenin tümünü bir tencerede kaynatın ve üzerine gelen köpüğü alıp, soğutun.

YAPILIŞI:
Dibi yuvarlak bir kabın içine un, maya, tuz, şeker ve zeytinyağını koyup, yarım su bardağı ılık su ilave edin. Maya ile biraz un karıştırın. Ilık bir yerde kabı bırakın ve üzerini örterek hamurun kabarmasını bekleyin. Hamur kabarınca yine elle alttan üste hamuru kaldırarak iyice karıştırın. Hamur göz göz olunca bir daha karıştırın. Kıvamı ekmek hamurundan daha yumuşak olsun. Yağı kızdırın. Bir elinize hamuru, diğer elinize bir ağaç kaşık veya tatlı kaşığı alın. Kaşığı önce soğuk ayçiçek yağına batırın, sonra hamurdan fındık büyüklüğünde bir parça alın ve kızgın yağın içine atın. Aynı işlemi kap dolana kadar tekrarlayın. Kevgir ile devamlı karıştırarak, biraz renk aldığı zaman süzgece çıkarın. Hepsi tamamlanınca tekrar yağa koyup, ağır ateşte istenilen renkte olana kadar kızartın. Kızaranları, süzgeçle çıkarıp şurubun içine atın. Yarım saat sonra da şuruptan çıkarıp, servis yapın. Afiyet olsun...
#Gül kokulu saray lokması
#Yemek tarifi
#Mutfakta pratik bilgiler
23 years ago
Mutfakta pratik bilgiler!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi