Merkez Bankası iletişimi her geçen gün faiz indirimine işaret ediyor!

Levent Yılmaz
Levent YılmazYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 21/12/2024, Cumartesi • Yeni Şafak Haber Merkezi
Merkez Bankası iletişimi her geçen gün faiz indirimine işaret ediyor!

Hatırlayacağınız üzere 12 Aralık tarihli yazımın başlığını “Merkez faiz indirimi iletişimine devam ediyor!” olarak atmıştım. Söz konusu yazımda Merkez Bankası’nın hem yazılı hem de sözlü iletişim yaparak 26 Aralık’taki toplantıda yapacağını öngördüğümüz faiz indiriminin zeminini oluşturmaya çalıştığını belirtmiş, takip eden günlerde de bunun devam edebileceğini ifade etmiştim.

Süreç tam olarak tahmin ettiğimiz gibi devam ediyor. Zira bir süreden bu yana blog sayfasını oldukça güçlü bir iletişim metodu olarak kullanan Merkez Bankası yeni bir blog yazısı ile faiz indirimine yönelik iletişimini bir miktar daha güçlendirdi.

Merkez Bankası blog sayfasında yayımlanan Barbaros Eriş ve Ahmet Duhan Yassa tarafından kaleme alınan “Hanehalkı Enflasyon Beklentileri ve Hizmet Enflasyonu” başlıklı çalışma son dönemde belirgin bir şekilde düşen hanehalkı enflasyon beklentilerinin dezenflasyon programına etkilerini ele alıyor.

Çalışmanın bulgularına göre düşmeye devam eden hanehalkı enflasyon beklentileri önümüzdeki dönemde sadece talep kanalında değil aynı zamanda arz tarafında fiyatlama davranışlarına da olumlu etki ederek enflasyonla mücadeleye katkı sağlıyor.

Bugüne kadar yapılan değerlendirmelerin çoğunda hanehalkı enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmesinin tüketicilerin “bugün almadığım her şey yarın daha pahalı” yaklaşımı ile tüketimi kısmadıklarına işaret ettiği yönündeydi. Ancak yapılan bu son çalışma ile aynı zamanda hizmet üreticisi olan hanehalkının enflasyon beklentilerinin düşmesinin kendi verdikleri hizmetin fiyatını da düşen beklentilere göre daha düşük belirledikleri tespit edilmiş. Örneğin; hanehalkı ile piyasa enflasyon beklentisi arasındaki farkta %10’luk bir artışı takiben, bir sonraki ayda bu kesim tarafından sunulan hizmetlerde diğer tüm ürünlere (TÜFE) kıyasla 0,42 puan yani 42 baz puanlık bir aylık enflasyon artışı olduğu gözlemlenmiş. Ayrıca yine aynı çalışmanın bulgularına göre; enflasyon beklentilerinde meydana gelen %10’luk bir bozulma, bir sonraki ayda söz konusu hizmetlerde diğer tüm ürünlere kıyasla 24 baz puanlık bir aylık enflasyon artışına neden oluyor. Bu verileri tersinden okursak hanehalkı enflasyon beklentilerindeki düşüşün aylık enflasyondaki düşüşü destekleyen sonuçlar doğurduğunu ifade edebiliriz.

Konuyu yakından takip edenlerin de bildiği üzere bir süreden bu yana hanehalkının 12 ay sonrası için enflasyon beklentilerinde belirgin bir düşüş gözlemleniyor. Bu durum devam eden dezenflasyon programına sadece talep kanalından değil aynı zamanda arz kaynaklı da olumlu katkı sağlamaya devam ediyor.

Özetle, blog sayfasında yayımlanan bu çalışma da dahil olmak üzere Merkez Bankası’nın faiz indirimine yönelik zemin hazırlayan iletişimi devam ediyor. Ancak bu indirimin ne oranda olacağı konusunda ise sadece içeriye değil dışarıya da bakmak zorundayız. Geçtiğimiz Çarşamba akşamı açıklanan Fed kararı ve ardından konuşan Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına bakarak önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın faiz indirim oranlarında daha küçük adımlar atabileceğini öngörebiliriz.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026