|
İnterbank"ın avukatı haddini aştı (!)

Hakkında hem Egebank hem de Etibank operasyonu ile ilgili olarak tutuklama kararı bulunan Cavit Çağlar''ın eski bankası İnterbank''ta, bugüne kadar yaptıkları takdirle karşılanan avukat Selim Sarıibrahimoğlu görevinden alındı.

Geçtiğimiz hafta içinde bu gelişmeyi duyduğumuzda çok şaşırdık. Sarıibrahimoğlu, gerek Çağlar''ın verdiği zararın tahsil edilmesi bakımından gerekse de açtığı ceza davalarıyla görevini yerine getiren bir avukattı. Görevden alma tasarrufunda bulunanlar ise bankanın Genel Müdürü Kadir Günay ve Fon''daki bankaların ortak yönetim kurulu başkanı Tevfik Altınok.

Bu görevden alma hadisesini öğrendiğimizde aklımıza Egebank''ta yaşananlar geldi. "Egebank''ta da görevini layıkıyla yapan avukat Mehmet Tural, Altınok tarafından istenmemiş ve istifa etmişti."

Hafta içinde avukat Selim Sarıibrahimoğlu ile görevden alınma konusunu konuştuk. Sarıibrahimoğlu oldukça şaşkındı ve şunları söylüyordu; "İçişleri Bakanı''nın Bursa''daki ''batık paraları tahsil edeceğiz'' şeklindeki açıklamasının ardından beni görevden aldılar. Bunun tesadüf olduğunu sanmıyorum. Görevden alınmam Kadir Günay ile Tevfik Altınok''un tasarrufu. Biz herhalde vazifemizi yaptık ve böylece haddimizi aştık."

Olayın diğer tarafı İnterbank Genel Müdürü Kadir Günay ise, "Görevden alma hadisesi kendi içimizde yaşanan bir olay ve bu konuda açıklama yapmak istemiyorum" diyor. Günay, bugüne kadar yapılanların bir ekip işi olduğunu ve Sarıibrahimoğlu''nun bütün işlerin kendi tarafından yapıldığı izlenimini vermeye çalışmasının yanlış olduğunu söylüyor.

Günay, "Çağlar''la görüşüyor musunuz?" şeklindeki sorumuza ise "Kendisiyle değil ancak dayısı ile görüşmelerimiz oluyor. Ne olacağını şu anda bilemiyoruz. Fırtınalar kopuyor. Yeni bir anlaşma dahi yapabiliriz" cevabını verdi.

Erçel krizden önce dolara geçmiş

Bundan yaklaşık 40 gün önce başlayan ekonomik krizle birlikte Selçuk Demiralp Hazine Müsteşarlığı görevinden, Gazi Erçel''de Merkez Bankası Başkanlığı''ndan istifa ettiler. Bundan sonra ne yaparlar bilinmez ama mutlaka bir şeyler düşünmüşlerdir. Hatta aldığımız bilgilere göre, Erçel, görevden ayrılmadan önce geleceği ile ilgili gerekli yatırımları yapmış bile. Nasıl mı? "Halk Bankası Posta Caddesi Şubesi''nde bulunan Türk Lirası hesabını dolar hesabına çevirmiş." Miktar 52 milyar lira. Yani Erçel 52 milyar lirasını bir talimatla dolara çevirtmiş.

Herkesin kendi parası tabii ki, istediklerini yapabilirler. Ancak Erçel''in talimatı verdiği tarih oldukça dikkat çekici. "Talimat Erçel tarafından 19 Şubat 2001 tarihinde verilmiş." Yani ekonomik krizin patlak verdiği, sabit kur sisteminden dalgalı kur sistemine geçilen ve doların 1 milyon liraya eşitlendiği tarihten sadece bir gün önce. Bu kadar tesadüf sizce de düşündürücü değil mi?

23 yıl önce
İnterbank"ın avukatı haddini aştı (!)
Nizameddin Nazif Tepedelenlioğlu ve Sultan Abdülhamit Han
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir