|
Yılmaz-Menderes ikinci kez birarada

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay''ın intihara teşebbüs ettiği gün, Ankara Hilton Oteli''nde bir başka önemli görüşme yapılıyordu.

Uluğbay''la ilgili tartışmalarda ilk günden "hedef adam" haline gelen ANAP lideri Mesut Yılmaz ve Fazilet Partisi''nden istifa eden bağımsız milletvekili Aydın Menderes, ikinci kez biraraya geldiler. Bu görüşme Menderes tarafı için bir "iade-i ziyaret"ti. Görüşme mekanı olarak Hilton''un seçilmesi ise, tamamen Menderes''in sandalyesiyle ilgili teknik bir zorunluluktu.

Bir öncekinin aksine, iki siyasetçi görüşmenin önemli bir bölümünde başbaşa kaldılar. Yılmaz''ın Menderes''in evine yaptığı ziyarette olduğu gibi, gündem yine olabildiğince "güncel"in dışında tutulmaya çalışıldı. Bağımsız milletvekili Aydın Menderes''in ANAP''a "katılması ya da katılmaması" yönünde herhangi bir konuşma ya da teklif olmadı.

Hilton''a gelmeden önce Uluğbay''la ilgili olarak basının ısrarlı sorularını cevaplamayan ve gergin olduğu gözlenen Yılmaz''ın Menderes''le yaptığı 2 saate yakın süren görüşmede, Uluğbay konusuna girmekten özenle kaçındı taraflar.

Menderes "Ekonomide yaşanan kriz"i gündeme getirdi: "Bu kriz daha da derinleşebilir. Ortada iflaslar var, ciddi sıkıntılar ve tıkanmalar var. Bu işe daha dikkatle ve kapsamlı olarak eğilmek gerikiyor." ANAP lideri, bu konudaki hassasiyetlerini paylaştığını ifade etti konuğuna.

Görüşmenin geneli, "çok özel bilgiler"den ziyade, "özel bakış açıları" ile devam etti. İktidar ortağı ve parti genel başkanı Mesut Yılmaz''dan çok, ülkenin geleceği üzerinde "ufuk turu" yapan iki siyasetçinin sohbeti oldu Hilton''daki beraberlik.

Siyasetçilerin çok tercih ettiği bir tarz olan "poz görüşmesi" yerine, "samimi bir fikir alışverişi" olmasına özen gösterildi. Dış politikadan ekonomiye, ülkenin yeni siyasi mimarisinden muhtemel gelişmelere kadar "doğal ve yapmacıksız" bir ortamda konuşuldu.

İki siyaset adamının gündeminde, önümüzdeki dönemin gündemine ilişkin önemli notlar yeraldı. Sonbaharla birlikte siyasetin muhtemel gündemi üzerinde duruldu. İkinci görüşmenin sıcak havası, gelecekle ilgili öngörüler noktasında, iki siyasetçiye de daha rahat bir ortam sağladı. Yine de tahminler, öngörüler belli bir "temkin dozu" korunarak sunuldu.

Görüşmenin sonunda, bu diyaloğun devamının "yararlı olacağı" da karşılıklı olarak ifade edildi. ANAP''ta Yılmaz''la Menderes''in yaptığı görüşmeler, parti kurmayları tarafından da dikkatle izleniyor. Menderes''in ANAP''a katılıp katılmayacağı gündeme gelmese de, önümüzdeki günlerdeki "fal"ı bir hayli sıkıntılı görünen Mesut Yılmaz için, bu türden temasların büyük önem taşıdığına da dikkat çekiliyor.


25 yıl önce
Yılmaz-Menderes ikinci kez birarada
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?