|
Anadolu"dan yeni Steve Jobs"lar çıkarmak

Amerika''dan Çin ve Hindistan''a kadar dünyanın önde gelen ekonomik güçleri, bütçelerinde eğitime büyük kaynak ayırıyorlar. Dünyanın her ülkesinde, eğitim katma değeri ve getirisi en yüksek olan sermayedir. Ülkelerin ekonomik, siyasal ve kültürel alanlardaki üretim güçleri, kaynaklarını düşük katma değerli ürünlerin üretiminden, yüksek katma değerli ürünlerin üretimine aktarmasını bilen, eğitimli kesimlerine dayanır.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, bütün ülkelerde, insanlar kaynaklarını en verimli bir biçimde değerlendirme ustalıklarını, eğitimle kazanırlar ve uygulamayla da geliştirirler. Eğitim kurumlarının işlevlerinin başında, insanlığın bilgi ve bilgelik birikimini, kuşaktan kuşağa aktararak, uygulamaya yeni boyutlar kazandırmaları gelir. Hayatta karşılığı olmayan, bilgi ve bilgeliği kimse benimsemez.

*

Hafta içinde, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım''ın öncülüğünde, Prof. Dr. Osman Karamustafa ve Prof. Dr. Mehmet Tanyaş''ın gayretleriyle düzenlenen, “Rize Söktörel Kalkınma Sempozyumu”na katıldım. Rize''de sempozyum boyunca, katma değeri yüksek, ürün, hizmet ve bilgi üretmenin altyapısı tartışıldı.

*

Yirmibirinci yüzyılda, Karadeniz gibi, Türkiye''nin diğer bölgelerinde de, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde, katma değeri yüksek ürünler üretmek, çok büyük önem kazandı. Hangi sektörde olursa olsun, katma değeri yüksek ürün üretenler, katma değeri düşük ürün üretenlerden daha çok kazanırlar. Dünyanın her yerinde, katma değeri yüksek ürün üretmek, bir sermaye işi değil, bir eğitim işidir. Eğitimli olanlar, el açanlar değil, el açılanlar olurlar.

*

Eğitim düzeyi düşük toplumların, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri mümkün değildir. Ülkelerin, dolayısıyle dünyanın eğitim düzeyini yüksetmek, yalnızca Türkiye''nin değil, bütün dünyanın sorunudur. Bu yüzden, bütün ülkeler, eğitime büyük kaynak ayırıyorlar. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde, eğitim düzeyi yüksek buna karşılık üretim ve gelir düzeyleri düşük, yoksul hiçbir ülke yoktur.

*

Amerika''da yetişkin nüfusun yüzde kırkı üniversite eğitimi almıştır. Türkiye''de üniversite eğitimi alanlar, yetişkin nufusun yüzde onunu çok aşmazlar. Türkiye''nin Amerika''nın eğitim düzeyini yakalayabilmesi için, her ilde bir üniversite yanında, her ilçede de içinde güçlü bir teknoparkı olan, yeni bir teknik üniversiteye ihtiyacı vardır.

*

Katma değeri yüksek ürünler üretecek olanlar, çevrelerini küçük bir “Silikon Vadisi”ne dönüştüren, teknik üniversitelerden yetişirler.

*

Mühendisler yeni dünyanın simyacılarıdır. Yeni Steve Jobs''lar onların aralarından çıkacaktır.

*

Paylaşıldıkca azalmayan bilgi, en önemli zenginliktir.

*

Bilgiyi büyütenler, dünyayı zenginleştirirler.

12 yıl önce
Anadolu"dan yeni Steve Jobs"lar çıkarmak
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi