|
Kare dünyada Kudüs ile Kahire savaşıyor

Yuvarlak küre dünyanın, düz kare dünyaya dönüşmesi, yirmi birinci yüzyılda ülkelerden daha çok, şehirleri öne çıkardı. Küre dünyada ülkeler önemliydi. Kare dünyada şehirler önem kazandı. Şehirler kültürlerin görünen yüzleridir. Kültürlerin derinliği, şehirlerin zenginliğine yansır. Tarih içinde derinliği olan kültürlerin, hayatın her alanında zengin şehirleri olur.

*

Her şehirin birbirini gördüğü kare, düz dünyada, kültürsüz şehir, şehirsiz kültür olmaz. Dünya da kültürel derinlikte hiçbir şehir Mekke ile karşılaştırılamaz. Mekke''nin tarihi ilk insanla başlar, insanlığın tarihiyle yaşıt bir birikimi vardır.

Mekke bütün şehirlerin anasıdır. İnsanlığın aramak zorunda olduğu gerçeğin, tekliğinin ve değişmezliğinin simgesidir. Zamanın sıfır noktası Mekke''dir. Mekke'' de zaman donmuştur.

*

İnsanlığın Mekke''de başlayan Yitik Cennet''i arama yolculuğu, kültürden kültüre, şehirden şehire, kıyamet gününe kadar devam edecektir. Bir yanda kutsal kültürle yoğrulan ve kutsal kültürün değerlerini yansıtan şehirler, bir yanda seküler kültürle yoğrulan ve seküler kültürün değerlerini yansıtan şehirler vardır. Kutsal kültürün başkenti Kudüs, seküler kültürün başkenti Kahire''dir.

*

Kudüs kutsal kültürdeki peygamberlerin şehridir, her köşesinde peygamberlerden izler taşır. Piramitler şehri Kahire, firavunların kültür dünyasını yansıtır. Kare dünyanın şehirlerinde Kudüs ve Kahire yan yanadır. Kare dünya da başkentler birbirine karışmıştır, her şehir hem Kudüs''ten, hem kahire''den izler taşır. Kudüs'' süz Kahire, Kahire'' siz Kudüs yoktur.

*

Yirmibirinci yüzyıl ülkelerin yüzyılı değil, şehirlerin yüzyılı olacak. Kare dünya da, ülkelerden daha çok şehirler yarışacak ve savaşacak. Yüzü Kudüs''e dönük olan ve peygamberlerin değerlerini bugüne taşıyan şehirler, barış şehirleri olacak. Yüzü Kahire''ye dönük olan ve firavunların değerlerini bugüne taşıyan şehirler, savaşlarla yaşayacak.

*

Savaş şehirlerinin barış şehirlerine dönüşmeleri için, her şehrin Kudüs yanının zenginleştirilmesi gerekir. Şehirlerin Kudüs yanına yeni boyutlar kazandırmadan, dünyadaki savaşların önüne geçmek mümkün değildir.

*

Kahire''de savaş alınır, savaş satılır. Kudüs''te barış alınır, barış satılır. Dünya barışına giden yol, Kahire''nin yolu değil, Kudüs''ün yoludur.

*

Barışın binbir meyvalı ağacı, Kudüs toprağında büyür. Kudüs toprağında kan dökülmez.

*

Kudüs''e uzak olan, barış barışa yakın olmaz.

*

Kudüs''ün çağrısı barışa çağrıdır.

*

Kudüs dünyanın vicdanıdır.

11 yıl önce
Kare dünyada Kudüs ile Kahire savaşıyor
Cemaat, Fenerbahçe, siyaset, şiddet, futbol
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim