|
Kuruluşlarda kusursuzluğa giden yolun kusurları

Dünyanın her yerinde ülkelerin gücü, kusursuzluğa giden yolda, kusursuz bilgi, hizmet ve ürün üretmesini bilen, kurum ve kuruluşlarından kaynaklanır. Hayatın bütün boyutlarında, kusursuzluğu arayan işletmeler, kazandıkları rekabet üstünlüklerini, hiçbir zaman yitirmezler. Muhtar Kent''in yönetiminde, yeni atılımlar yapan Coca Cola''nın eski başkanlarından Donald Keough, başarısızlığa giden yolda yapılan kusurları, işletmenin içinden bakarak, ortaya koymaktadır.

* * *

Aşırı borçlanmak. İster bilgi, ister hizmet, isterse ürün üretsin, her kurum ve kuruluş, borçlanmadan büyüyemez. Ancak borçlanarak gösteriş yatırımı yapanların, duvara çarpmasını da kimse önleyemez.

Tek bir müşteriye bağlanmak. İşletmelerin yerel ve küresel pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanabilmeleri için, hem müşterilerini, hem de tedarikçilerini çeşitlendirmeleri gerekir. Tek müşteri ve tek tedarikçi, işletme yönetiminde önemli bir risktir.

Kusurlu ortaklar seçmek. Hangi alanda üretim yapılırsa yapılsın, kusursuz üretim yapmak için, herşeyden önce kusursuz ortaklara ihtiyaç vardır. Ortaklık yapmasını bilmeyenler, bilenler tarafından paylaşılırlar.

Sağlık sorunlarını gözardı etmek. Kurum ve kuruluşların sağlıklı olabilmeleri, büyük ölçüde kurucularının sağlıklı olmalarına bağlıdır. Kendi sağlıklarına önem vermeyenler, işletmelerinin sağlığını koruyamazlar.

Yönetimde bilgi akışını aksatmak. Başarılı kuruluşlar, yönetim ve işletme fonksiyonlarında, yukarıdan aşağıya olduğu kadar aşağıdan yukarıya da bilgi akışını aksatmazlar. Bilgi akışının aksadığı birişletmede herşey aksar.

Rekabeti fiyatları düşürmeye dönüştürmek. Pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmanın yolunu, fiyatları düşürmede bulan işletmeler, maliyetlerini denetim altına almakta güçlük çekerler. Sürdürülebilir rekabet fiyatla değil, farklı olmakla sağlanır.

Büyük yönetim binalarına yatırım yapmak. Dünyanın neresinde olursa olsun, sermayeyi servete dönüştüren işletmeler, uzun dönemde varlıklarını koruyamazlar. Üretici güç, servetten önce sermayeye dayanır. En etkili sermaye de entellektüel sermayeye dayanır. En etkili sermaye de entellektüel sermayedir.

Müşterilere odaklanmayı unutmak. Tarım, sanayi ve hizmetlerin her alanında, bütün kurum ve kuruluşları, müşterileri ayakta tutarlar. Hiçbir işletme müşterisi olmayan bir ürün, bir hizmet ve bir bilgi üretemez. Başarının bayrağını müşteri taşır.

Kendisini yenilemeyi bırakmak. Nasıl derisini değiştirmeyen yılanlar yaşayamazsa, kendisini yenilemeyen işletmeler de yaşayamazlar. Kusursuzluğun peşinde olan kurum ve kuruluşlar, hergün yeniden doğmasını öğrenmelidirler.

Yatırım yapmaktan kaçınmak. Kusursuzluğu arayan kurum ve kuruluşların gelecekteki başarıları, bugünden geleceğe yaptıkları yatırımlara bağlıdır. Yatırım yapmayan işletmeler, hayat kaynaklarını kuruturlar.

* * *

Yirmibirinci yüzyılda ülkelerin üretim gücüne yeni boyutlar kazandıracak olanlar, kusursuzluk arayışında, kusurlardan kaçınmasını bilen, kurum ve kuruluşlar olacaktır. Kültür ve ekonomide kusursuzluğu arayan işletmeler, bir yandan kusursuzluğun öncüsü olurlarken, bir yandan da, büyük bir rekabet üstünlüğü kazanırlar. Onların ülkelerinin ekonomileriyle birlikte kültürlerini de dünya pazarlarına taşırlar.

* * *

Kültürleri kusursuz olanların, işletmeleri kusursuz olur.

13 yıl önce
Kuruluşlarda kusursuzluğa giden yolun kusurları
Kara dinlilerle milletin savaşı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim