|
Mesleksizliğin üstesinden uzaktan eğitimle gelinir

Dünyanın her yerinde ve her saatinde hazır olan, insanlar arasındaki zaman ve mekan farkını ortadan kaldıran, iletişim ağları, eğitimden ekonomiye, hayatın her alanında, köklü dönüşümlere yol açıyorlar. Dünya ölçeğinde örgütlenen toplumsal medya ağları, üretmeyenleri üretmeye, tüketmeyenleri tüketmeye zorluyor, güzel üretici ve güzel tüketici olmanın önündeki engelleri kaldırıyorlar.

*

Türkiye''nin olduğu kadar dünyanın da geleceğini, tüketmesini ve üretmesini iyi bilenler değil, iyi üretim ve iyi tüketim yapmasını başaranlar inşa edeceklerdir. Çevrimiçi iletişim ağları, dünyanın eğitim seviyesini ne kadar yükseltirlerse, o kadar savurganlığı ve yoksulluğu azaltacaklardır. Bu yüzden, iletişim sektörüne yapılan yatırımlar, insanlığın geleceğine dönük ve getirisi en yüksek olan yatırımlardır.

*

Yılların başarılı iletişimci ve radyo programcısı, Sırrı Er''in TRT radyolarında hazırlayıp sunduğu, “Harbiye Sohbetleri”ne katıldım. Er''in iyi hazırlanmış soru ve katkılarıyla, “İletişim Ağlarının Ekonomik, Sosyal ve Klütürel Boyutları”nı tartıştı. İletişim ve etkileşimdeki gelişmelerin, gençlerin dünyasındaki olumlu ve olumsuz etkilerini ele aldık.

*

Doç. Dr. Halil Zaim''in “Bilginin Artan Önemi ve Bilgi Yönetimi” kitabında, ayrıntılı olarak ele aldığı gibi, “Günümüzde gerek yardımcı, gerek temel teknolojiler bilgi yönetimin ayrılmaz bir parçası durumundadır. Buna mukabil bilgi yönetimi yalnızca teknolojiden ibaret değildir. Bilgi insanın bildiği şeydir. Bu sebeble bilgi ile ilgili her türlü faaliyetin merkezinde insan olduğu gibi, bilgi yönetimi de insana odaklanmış bir yönetim anlayışıdır.”

*

İletişim ağları, insanın bildiğine yeni boytular kazandırdıkları gibi, bildiklerini paylaşmada, bilmediklerini öğrenmede de, dünya ölçeğinde bir topluluk oluşturuyorlar. Endüstriyel üretimdeki gelişmeler, dünyadaki yoksulluğu azaltmakla birlikte ortadan kaldıramadılar. Bilginin zenginleştirilmesinde ve paylaşılmasındaki gelişmelerden, büyük ağlar aracılığıyle herkes yararlandığı için, bütün dünyada yoksulluk ve yolsuzluk azalmaktadır.

*

İletişim ağlarındaki gelişmelere paralel olarak, Türkiye''de ki Anadolu Üniversitesi''nden Amerika''daki Phoenix Üniversitesi''ne kadar dünyadaki bütün üniversitelerde, uzaktan eğitim programları ağırlık kazanmaktadır. Onlar milyonlara ulaşanöğrencileriyle, dünyanın bilimsel ve teknolojik birikimini, dünyayla paylaşarak, eğitime ve ekonomiye en büyük katkıyı yapmaktadırlar.

*

Kazanılan sermaye herkese eşit olarak dağıtılamaz. Kazanılan bilgi herkese açıktır, eşit olarak paylaşılabilir. Bilgi paylaşmakla azalmadığı gibi, kimse kimsenin bilgisine el de koyamaz.

*

Bilgi zenginlik, bilgisizlik yoksulluktur.

*

Bilgisizlik iletişim ağlarıyla giderilir.

13 yıl önce
Mesleksizliğin üstesinden uzaktan eğitimle gelinir
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’