|
Orta Doğu"da demokratik yönetim arayışları

Amerika''nın peşine takılan Batı dünyası, peşpeşe yaşanılan iki dünya savaşını, Vietnam, Irak ve Afganistan işgallerinde çekilen büyük acıları, çok çabuk unuttu. Ellerinde NATO gibi, büyük bir askeri güç olan Batı ülkeleri, her uluslararası sorunu silahla çözmeye çalışıyorlar. Batı dünyasının, bu hiç değişmeyen savaş tutkusu yüzünden, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere, Pakistan''dan Fas''a kadar Müslüman ülkelerin her biri, birer Filistin oldular.

* * *

Büyük ölçekli deprem ve oluşturduğu okyanus dalgaları sonrasında, yerle bir olan Kuzey Japonya gibi, Orta Doğu ülkeleri de Batılı güçlerin işgalleriyle, okulları ve hastaneleriyle birlikte bütün altyapı yatırımlarını yitirdiler. Doğal kaynak zengini Orta Doğu toplumları, bir tarafta dayatmacı yönetimleri, bir tarafta demokrasi ihraç etmeye çalışan Batılı işgal güçleri arasında ezilmektedirler. İki ateş arasında kalan Orta Doğu, bütün zenginliklerini birbir yitiriyor.

* * *

Maltepe Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Kemal Köymen, Rektör Daşınmanı Doç. Dr. Güner Gürsoy ve İ.İ.B Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün''ün öncülüğünde, başta Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Şen ve uluslararası ilişkiler ve AB Bölümü''nün bütün öğretim üye ve yardımcılarının katkılarıyla, “Orta Doğu Nereye Gidiyor?” paneli düzenlendi. Benim yönettiğim panele, Prof. Dr. Samir Salha, Mete Çubukcu ve Cemil Ertem konuşmacı olarak katıldılar. Öğrencilerin yorum ve sorularıyla, Orta Doğu''nun demokratikleşmesi tartışıldı.

* * *

Paul Valery, Yunan düşünürlerinin, Roma İmparatorlarının ve Hristiyan azizlerinin sevgi ve saygı gördüğü, her coğrafyayı, dünyanın neresinde yer alırsa alsın, Avrupa olarak görür. Benzer bir değerlendirme Orta Doğu için de yapılabilir. Hangi kıtada bulunursa bulunsun, bir ülkede İbn Sina, Mevlana, İbn Rüşd ve İbn Haldun sevgi ve saygıyla karşılanıyorsa, o ülke bir Orta Doğu ülkesidir. Çünkü, Orta Doğu, bir coğrafyadan daha çok bir kültürün, bir medeniyetin adıdır.

* * *

İslam dünyasının kültürünün kaynağında Orta Doğu vardır. Orta Doğu Akdeniz''dir, Akdeniz Orta Doğu''dur. Dünyada kültür adına ne varsa, hepsi Orta Doğu kültürünün bir çalımıdır. Doğal kaynak deposu Orta Doğu''da savaş olursa, dünyada barış olmaz. Dünya barışının güvencesi Orta Doğu''dur. Dünyanın bütün etkili güçleri, Orta Doğu ülkelerindeki demokratikleşme hareketlerini desteklemelidirler. Demokratik yönetimleri desteklemeyen uluslalarası kuruluşlar,dayatmacı yönetimleri ödüllendirirler.

* * *

Filistin''de seçimlerle yönetime gelenleri desteklemeyen Amerika, Irak''a silahla demokrasi ihraç etmeye çalışarak, Irak''ı da bir Filistin''e çevirdi. Aynı hata Libya''da tekrarlanıyor. Amerika iki yüzlü güven vermeyen stratejileriyle dayatmacı yönetimlerin en büyük destekçisidir. Ancak, silahla sağlanan siyasal istikrar, uzun dönemde, siyasal istikrarsızlığın ana kaynağı olmaktadır. Ülkelerin birbirine bağımlı hale geldiği bir dünyada istikrarsızlık her ülkeye büyük bedeller ödetir.

* * *

Yirmibirinci yüzyılda dayatmacı yönetimler, eteşle çevrilmiş bir akrep gibi, önünde ya da sonunda intihar etmek zorunda kalacaklardır.

* * *

Orta Doğu''da demokrasi arayışlarına, yardımcı olmak, dünyanın geleceğinin inşa edilmesine katkıda bulunmaktır.

* * *

Yönetilemeyen bir dünya, yaşanabilir bir dünya olmaktan çıkar.

13 yıl önce
Orta Doğu"da demokratik yönetim arayışları
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle