|
Viyana"dan ortaklık kültürüne yeni boyutlar kazandırmak

Avusturya Türkiye''deki yatırımlarıyla Asya''ya, Türkiye de Avusturya''daki girişimcileriyle, Avrupa''ya açılmaya çalışıyor. OMV''nin PO''ne büyük ortak olmasıyla, sekiz milyonluk Avusturya, kendisinden dokuz kat daha büyük olan Türkiye''ye 2010 yılında, en büyük yatırımı yapan ülke oldu. Ülkelerin birbirlerine yaptıkları yatırımların büyüklüğü ölçüsünde, birbirleriyle yapılan ticaretin hem hacmi, hem de değeri büyük gelişmeler gösterir.

* * *

Birbirleriyle ticaret yapan ülkeler, aralarındaki sorunları savaşarak değil, konuşarak çözerler. Savaşlarda iki taraf da kaybederken, ticarette iki taraf da kazanır. Savaşlarda “kaybet kaybet”, ticarette “kazan kazan” stratejisi geçerlidir. Bu yüzden, birbirleriyle ticaret yapan ülkeler, hiçbir zaman birbirleriyle savaşmazlar. Ticaret yapmasını bilen ülkeler, savaşın kapılarını kapamakta güçlük çekmezler. Barışın güvencesi, ortaklık yapmasını bilen girişimcilerdir.

* * *

Bursa ile Viyana arasında tekstil ve mobilya köprüsü kuran MÜSİAD Avusturya Başkanı Mustafa Çatalbaş''ın öncülüğünde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katıldım. Türkiye''yi Avusturya''ya taşıyan Anadolu girişimcileri Sami Akpınar, Hüseyin Ünal, Ercüment Aytaç, Gökhan Yıldırım, Ümit Arslan, Erhan Erken, Ayhan Akay, Enes Bakan, Seyfullah İlyas, M.Raşit Kaya, Serhat Kula ve diğer katılımcılarla “Ortaklık Kültürünün Görünün ve Görünmeyen Boyutları”nı tartıştık.

* * *

Avrupa''nın Tuna''yı geçen yeni akıntıları, ortaklık kültürünü zenginleştirerek, küresel boyutlar kazandıran girşiimciler olakcaktır. Akılları başlarından önce gönüllerinde olan girişimciler, ufuk ötesini gören vizyonlarıyla, dünya standartlarında ürettikleri uzun, hizmet ve bilgilerle, savaşın kartalları değil, barışın güvercinleri olurlar. Yeni akıncılar, hammaddeyi ürüne dönüştürmenin olduğu kadar bilgiyi bilgeliğe dönüştürmenin de ustasıdırlar.

* * *

Girişimcilikte ortaklık, soyut düşüncelerin, somut eylemlere dönüşmesidir. Güzel niyetlerle, güzel girişimcilerin bir araya geldikleri ortaklıklarda, görünen ortakların yanında görünmeyen ortaklar da vardır. Görünmeyen ortaklarla, görünen ortakların gücü, katlanarak artar. Anlamlı bir ürün, zorunlu hizmet ve bilgelik kazandıran bir bilgi, üretmeye adanmış bir ortaklıktan, daha dönüştürücü bir güç yoktur.

* * *

Antropolog Margaret Mead''in vurguladığı gibi: “Bir grup insanın dünyayı değiştirecebileceğinden kimse kuşku duymamalıdır. Dünyadaki değişimleri gerçekleştirenler, her zaman küçük gruplardır. Gerçekten, dünyayı değiştirenlerin yolu, hiçbir zaman kalabalıkların yolu olmamıştır. Üç girişimci, Viyana''yı Yozgat''a, Yozgat''ı Viyana''ya taşır, hem Türkiye''yi, hem de Avusturya''yı dönüştürür.

* * *

Bugünün büyük ortaklıkları, dünün küçük ortaklıklarıydı. Bugünün küçük girişimcileri de yarının büyük girişimcileri olacaklardır.

* * *

Ülkelerinin sınırlarının aşmayı göz alamayan girişimciler, vizyoner girişimci olamazlar.

* * *

Viyana için iyi olan, girişimcilerle Van için de iyi olur.

* * *

Girişimcilikte yarışma olmadan ekonomide gelişme olmaz.

13 yıl önce
Viyana"dan ortaklık kültürüne yeni boyutlar kazandırmak
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?