|
Set oyunu nedir?

Futbolda çok kullanılan terimlerden birisi de 'set oyunu.' Peki set oyunu nedir? Kısaca anlatalım. Basketbolda olduğu gibi takımın rakip yarı sahaya yerleşip, kendi arasında paslaşarak, rakibi hataya zorladığı, alan açmaya çalıştığı bir oyun diyebiliriz. Hazırlanan set oyunu içerisinde her oyuncunun bir görevi vardır. Bazıları pas yaparken, bazıları da boş koşularla adam eksiltmeye çalışır.


Sete yerleşme tabirini duymuşsunuzdur. O da planlamış olduğunuz oyunu düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmek adına rakip yarı sahaya yerleşme aşamasına denir. Yani oyunu tamamen rakip yarı sahaya yığıp, ‘pas pas pas’ yapıp boşluk kovalamanız da olabilir ya da rakip yarı sahaya geçerken planladığınız ayrı bir oyun da olabilir. Tamamen planladığınız oyuna bağlı ama daha çok ilk kısım için kullanılıyor.


Ayrıca set oyunlarını sadece akan oyunlarda düşünmemek lazım. Duran toplarda da oldukça fazla set planları çiziliyor. Buna en güzel örneklerden birisiyse daha önce Brentford ve Arsenal'da görev yapan Andreas Georgson'u ya da Bernardo Cueva’yı verebiliriz. Avrupa'da birçok takımın özellikle duran toplar için çalıştırdığı özel antrenörler var.


#Ömer Çelikbaşlı
#set oyunu
#futbol
8 ay önce
Set oyunu nedir?
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi
Gölge oyunu...