|
"Etkili ve güzel konuşma sanatı"

Kitabın üstünde bu isim var.. sırrı er yazmış.. veya hazırlamış..

okuma ve yazmakla meşgul olan bütün insanların ilgisini çekecek bir başlık bu.. kitabın alt kenarında da şöyle yazıyor: ''etkili ve güzel konuşma, insanın aklını iyi kullanabilme sanatıdır..''

Bu da yerinde bir söz.. veya yorum.. çünkü söz, yahut konuşma; o konuşmayı inşa'' eden bir aklın ve zekanın eseridir.. o aklın işaretini ve damgasını taşır... işte bu sebeple -hep tekrar ederim- ''söz, insanın yarısıdır..'' yani bir insanın ağzından çıkan laflar, bilgi ve zekasının en az yarısını temsil eder..

üçyüzotuzyedi sayfa tutan eser; dil savaşları; dil yanlışlıkları; telaffuz, söyleyiş hataları; etkili konuşma; söz söyleme sanatı ve diksiyon; başlıca yanlışlar ve etkili konuşma; kürsü sizi korkutuyor mu; topluluga karşı yapılan konuşmalar; konuşmacının kendini hazırlaması için yapması gereken çalışmalar; topluluga karşı beden dilini kullanma; dogru yazalım, doğru konuşalım...

başlıklarını taşıyan onbir bölüme ayrılmış.. dil yanlışlıkları, diksiyon egzersizleri, eski dil kurumunun ve nurullah ataç gibi uydurmacıların dilimize sokmaya calıştıgı sun''i ve uydurma kelimelere dair açıklamalar, ayrıca dilbilgisine ait bazı bilgiler, dil devrimindeki aşırılıga ve tükçemizde yaptıgı tahribata ait örnekler; bu onbir bölüm içinde serpiştirilerek bazı bazı da tekrarlanarak verilmiş... bölümleri teşkil eden bazı parçalar; birbirinin içine giren konular halinde sıralanmış bulunsa da; hepsi, doğru, istifade edilir, orjinal bilgileri ihtiva ediyor... bazı bilgiler tekrar edilmiş ve ayrı kısımlara serpiştirilmiş olsa da hiç şüphesiz doğru ve etkili malumat parcalarıdır.

eserin içinde bölüm isimlerine aksetmeyen pek zengin bilgiler ve konular mevcuttur...

arkadaşımızın kitabı iki bakımdan önemlidir.. birisi; iyi konuşma ve hitabet egzersizleri yapacak gençlere, partililere, lise ve yüksek okul talebesine, imam hatip lisesi öğrencisine çalışma numuneleri ve malzemesi temin etmekte oluşudur.. ikinci vasfı ise, türkçemizin güzelligini, milletimizin ruhunu ne suretle temsil ettigini, insanlarımızı nasıl birbirine bağladıgını popüler, fakat etkili bir lisanla anlatmakta olmasıdır..

bilgisi ve egiticilik hüviyeti güçlü olan bu eseri, daha ilmi bir tasnife tabi tutarak, yahut tasnifi bırakıp küçük küçük parçalar halinde tertipleyerek yayınlamak uygun olur kanaatindeyim..

müellifini bu faydalı hizmetinden ötürü kutlamak gerekir...

(etkili ve güzel konuşma sanatı; sırrı er; hayat yayın grubu-0212-4831010)

٪d سنوات قبل
"Etkili ve güzel konuşma sanatı"
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi