|
kaybettiğimiz ziya nur"un ardından...

Sevgili okuyucularım, biliyorsunuz: osmanlı tarihi bilgini olan ziya nur aksun''u kadir gecesine tesadüf eden 6 eylül 2010 tarihinde kaybetmiştik..

acı haberi bana, sağolsunlar, aziz dostlarım hazik diş hekimi prof. yumuşhan günay ile değerli avukat murat çetin, ziya bey''in naaşının toprağa verilmesinden 2-3 saat evvel bildirdiler.. aksiliğe bakınız ki, o sırada ben de rahatsızım ve evde istirahat ediyorum.. derhal giyindim ve yola çıktım.. o vaziyette ve o dar vakitte kadırgadan tâ karacaahmet''e yetişmek zor bir işti.. yorgun ve halsiz, piyerloti bayırını çıkarken arkadaşlara telefon ederek merasim hazırlığının durumunu ve vaktini sordum.. yolda olduğumu ve yorgunluğumu öğrenen yumuşhan, bu vaziyette yetişmenin zor olduğunu ve hemen eve geri dönmemim uygun olduğunu bildirdi.. ve ben, aziz arkadaşım ziya toprağa emanet edilirken ona son vazifemi ifa etmekten mahrum kaldım.. yapabildiğim tek şey, ardından dualarımı yollamak ve mağfiretini esirgememesini hakteâlâdan dilemek oldu.. nur içinde yatsın...!

sevgili okuyucularım, son vazifemi yapamamanın üzüntüsünü zikrederek kendimi sizin huzurunuzda bir nevi teselli ettikten sonra şimdi de sözü onun hizmetlerine getiriyorum:

ziya bey, karaköydeki fakülteler matbaasının iki ortağından birisiydi.. diğerinin adı rahmetli mehmet demir''dir.. bu matbaa, iktisat fakültesinin , hukuk fakültesinin kitaplarını, bir çok doçent ve profesörün eserlerini basmıştır.. bu eserler basılırken, ziya bey, aşağı yukarı hepsini gözden geçirerek iktisat, tarih, felsefe, sosyoloji vaadilerindeki birikimini genişletmiş, hukukçuluktan ve tarihçilikten gelen dil zenginliğinin de etkisiyle âdetâ bir filozof gibi tefekkür gücü kazanmıştır.. ziyaeddin fahri fındıkoğlu, hilmi ziya ülken, orhan tuna, mümtaz turhan, erol güngör ve hukuk-iktisat fakültelerinin hemen bütün hocaları ile dostluklar, münasebetler kurmuştur.. daimi bir ilim ve entellektüel faaliyet içinde yaşamıştır.. matbaadan çıktıktan ve akşam yemeğini bitirdikten sonra bayazıt''a gelir, meşhur bayazıt kıraathanesinde kurulan sohbet meclisinin hatibi olarak hem kendi konuşur, hem de zamanın tarihçi, felsefeci, siyasetçi, edebiyatçı hocalarını konuşturur, zaman zaman da etrafına toplanan aydın ve talebe guruplarına hem sohbetin lezzetini tattırır hem de onların yetişmesine katkıda bulunurdu.. ikramı pek severdi.. sohbetin çayları ve kahveleri hem ziya bey''den olmuştur..

29 mayıs 1930''da konya''da doğan ziya nur, 1955 senesinde ankara hukukundan mezun olmuş sonra istanbul''a gelmiştir.. gazeteci yazar ve mütercim belma aksun onun kardeşidir.. dündar taşer, erol güngör, mehmet genç, emin ışık, faruk kadir timurtaş, muarrem ergin, şevket eygi, sezai karakoç, mustafa demir, mustafa dişçi, mehmet niyazi, prof. atademir, refik demir, ayhan songar, abdullah hacıtahiroğlu, bedrettin ayrancıoğlu, dr. ilhami kaya gibi aydınlar, dostları ve âşınâları arasındadır...

osmanlı ve islam tarihi hakkında geniş ve derin bilgisi vardır.. günlük siyasetimizin gelişmelerini ve safhalarını sağlam bir tarih muhakemesiyle tahlil etmeye muktedir bir tarihçidir.. türk tarihinin osmanlı devrine ait telakkileri ve bilgileri zamanının gençlerini etkilemiştir.. dündar taşer ve erol güngör ile memleket meseleleri ve milli düşünce etrafında yaptığı sohbetler 1974 yılında (dündar taşer''in büyük türkiye''si) adıyle yayınlanmıştır.. kısa zamanda 6 baskı yapmıştır.. filibeli ahmet hilmi''nin islam tarihi isimli eserini genişleterek yeniden yazmıştır.. 1965-1976 yılları arasında osmanlı tarihi kaynaklarının yüzlercesini tetkik etmiştir..

ikinci abdülhamit han ve abdülaziz han hakkında yazdığı eserleri, ziya bey 1976 da hastalandıktan sonra redakte edemediği için, arkadaşı erol kılınç yeniden gözden geçirmiş ve yayınlamıştır..

ziya bey, tarihçiliğinin yanı sıra avrupa düşünce ve siyasetini yakından takip eden bir düşünürdür.. ayrıca ressamlıkta, musikide behresi ve kabiliyeti vardır.. evinde muhafaza edilen yağlı boya tabloları bir kaç sergi açacak evsafta ve miktardadır.. Arkadaşımıza yüce tanrı''dan rahmetler diliyoruz.. mekânı cennet olsun...

13 yıl önce
kaybettiğimiz ziya nur"un ardından...
Osmanlı’da Kur’ân’ı kim, nasıl okuyordu?
Suriye’de doğrular, yanlışlar... Dün ve bugün...
Torba kadro atamalarında yaşanan mağduriyete son verilmelidir
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?