|

2018 iftar sahur vakti saat kaçta? İftara ne kadar kaldı?

İftar vakti sahur ne zaman, iftar ve sahur saat kaçta, iftara ne kadar kaldı? sorusu oruç tutan Müslümanlar tarafından merak konusu oluyor. İşte 2018 yılı Ramazan ayı iftar vakti...

Yeni Şafak
17:23 - 16/05/2018 الأربعاء
Güncelleme: 17:55 - 16/05/2018 الأربعاء
Diğer
Tüm illerimizin iftar ve sahur vakitleri haberimizde.
Tüm illerimizin iftar ve sahur vakitleri haberimizde.

İftar vakti ne zaman, iftar sahur saat kaçta, iftara ve sahura ne kadar kaldı? sorusu 16 saat oruç tutan Müslümanlar tarafından gün içerisinde sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Kur'an-ı Kerim'in içerisinde indiği ay olan ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini de içinde barındıran mübarek Ramazan ayı dün gece ilk sahurla başladı. Milyonlarca Müslüman akşam ezanının sonuna doğru ezanla açılacak iftar vaktini merak ediyor. Bu yazımızda 2018 yılı Ramazan ayı sahur vakti ve iftar vaktini sizlerle paylaştık. İşte 2018 iftar-sahur saatleri...

İFTAR VAKTİ SAAT KAÇTA?

İslam fıkhına göre, imsak vaktinin girmesiyle başlayan oruç akşam ezanının okunmasıyla iftar edilebilir. İllerimizin farklı enlem ve boylam üzerinde yer alması nedeniyle tüm illerimizde iftar vakitleri farklı zamanlarda yapılıyor.

SAHUR VAKTİ SAAT KAÇTA?

Akşam namazıyla başlayan yeme içme imsak vaktinin girmesiyle sona ermektedir. Fakat sahur yapmak, gece uykudan uyandıktan sonra imsak vakti girinceye kadar yapılan yeme içmedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) sahur yemeğinin bereketli olduğunu belirterek teşvik etmiştir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayı içerisinde bulunan en önemli gece Kadir gecesidir. Bin aydan daha hayırlı olarak belirtilen bu gece de yapılan tüm ibadetler normal günlerde yapılan ibadetlerden kat ve kat daha faziletlidir. Diyanet, Ramazan ayının başlangıç tarihini açıklamasının ardından gözler Kadir Gecesine çevrildi. Ramazan ayının 27. gecesinde Kadir Gecesi bu yıl, 10 Haziran Pazar günü idrak edilecek. İbadetlerine yön vermek isteyen vatandaşlarımızın Kadir Gecesini bugün ihya edecek.

Ramazanda iftar ve sahur vakti dışında en çok merak edilen konulardan biriside Ramazan ve Kurban Bayramının ne zaman olduğudur.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Bu sene Ramazan Bayramı arefesi 14 Haziran perşembe gününe denk geliyor. Ramazan Bayramının birinci günü 15 Haziran cuma ikinci günü 16 Haziran cumartesi üçüncü günü 17 Haziran pazar gününe denk geliyor.

Yani 2018 yılı itibariyle Ramazan Bayramının 9 gün resmi tatil olması söz konusu değil. Fakat Kurban Bayramı tatilinin uzun olması bekliyor.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer alan dini günler takvimine göre Kurban Bayramı’nın;

-1. günü 21 Ağustos Salı 2018,

-2. günü 22 Ağustos Çarşamba 2018,

-3. günü 23 Ağustos Perşembe 2018,

-4. günü 24 Ağustos Cuma 2018, olarak belirlenmiştir.

İFTAR DUASI NASIL YAPILIR?

Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir. Örnek olması bakımından öteden beri yaygın olarak yapılan bir duayı buraya alalım:

"Allahım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp güvendim. Ey lutuf ve ikramıgeniş olan Rabbim! Beni bağışla."

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

"Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkuke eftertu"

(Allah'ım senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açıyorum)

SAHUR YAPMANIN ÖNEMİ

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.



#iftar vakti
#sahur vakti
#2018 iftar saati
#2018 sahur saati
#iftar saat kaçta
#iftara ne kadar kaldı
٪d سنوات قبل