|

Anna''lardan ders almış

Geçmişte bir KGB ajanı olduğu bilinen Vladimir Putin''in, o yıllara ait ilginç bir sırrı açıklandı. Rusya Devlet Başkanı''nın eski arkadaşı, ABD''de yakalanan gizli Rus istihbarat üyesi Anna Chapman gibi ''illegal'' çalışanlar tarafından eğitildiklerini itiraf etti.

Fatih Aça
00:00 - 7/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:30 - 7/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Anna''lardan ders almış
Anna''lardan ders almış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in eski bir KGB ajanı oluğu ve bir süre Doğu Almanya''da görev yaptığı uzun süredir biliniyor ancak bu yıllarına dair bilgiler kısıtlı.

ÇOK İYİ VE DENEYİMLİ

Putin''in casusluk eğitimi aldığı yıllardan beri yakın arkadaşı olan, eski Savunma Bakanı Sergei Ivanov, o yıllara ait bazı ilginç detayları kamuoyu ile paylaştı. Rus Pravda gazetesine konuşan Ivanov, Putin ile birlikte KGB karargâhında kendilerinin ''illegaller'' tarafından eğitildiklerini anlattı. Rus istihbaratında ''illegaller'' terimi, 2010 yılında ABD''de yakalanan Anna Chapman gibi yurtdışında gizli casusluk faaliyetleri düzenleyenler için kullanılıyor. Ivanov, ''çok iyi ve deneyimli'' olarak tanımladığı öğretmenleri için şöyle konuştu: ''Pek çoğu uzun yıllar yurtdışında görev yapmışlardı. Bazıları 20 yıl ülke dışında çalışmıştı. Bu illegaller, deneyimlerini yeni kuşaklara aktarıyordu.

''KOMÜNİZM APTALCA''

Eğitimi verenler deneyimli olsalar da Komünist Parti organizasyonunun Putin''e ve kendisine ''aptalca'' geldiğini belirten Ivanov yine de bu düşüncelerini ifade etmediklerini, böylece teşkilat içinde kaldıklarını ve yükseldiklerini belirtti.

RUSYA''YI YÖNETTİLER

Putin 1975-1991 yılları arasında KGB''de çalıştı. St. Petersburg ve Moskova''da, karşı- istihbarat görevi verilen Putin daha sonra Doğu Almanya''ya gönderildi. Putin''le birlikte casusluk eğitimi alan Sergei Ivanov ise 1990''ların sonuna kadar istihbarat servisinde çalıştı. Ivanov''a, Putin''in ilk başkanlık döneminde Savunma Bakanlığı görevi verildi. Ivanov Başbakan Yardımclığı da yaptı.

Rus istihbaratına çalışan Anna Chapman ABD''de ''deşifre'' olmuştu. Bir anda üne kavuşan Chapman şimdi magazin dünyasında boy gösteriyor

11 yıl önce