|

Bu enkaz 3 aydır böyle

14-15 Temmuz’da 38 kişinin hayatını kaybettiği bir sel felaketi yaşayan Belçika yaraları sarmayı ve enkazı kaldırmayı başaramadı. Vesdre nehri çevresinde ağır hasar almış binalar, parçalanmış arabalar, devrilmiş ağaçlar ve çamura batmış ev eşyaları hala 3 ay önceki gibi duruyor. Otoban da selden çıkarılan moloz atıklarıyla dolu. Kış geldi ama hala pek çok eve doğalgaz verilemiyor.

00:00 - 17/10/2021 Pazar
Güncelleme: 00:45 - 17/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Belçika, üzerinden 3 ay geçmesine rağmen selin yaralarını saramadı.
Belçika, üzerinden 3 ay geçmesine rağmen selin yaralarını saramadı.

Batı Avrupa’yı vuran ve Belçika tarihinde benzeri görülmemiş sel felaketinin üzerinden 3 ay geçti. Doğudaki Liege, Limburg ve Namur eyaletlerinde 14-15 Temmuz’da onlarca binanın çökmesine ve 38 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel nedeniyle yüzlerce aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. Selden en çok etkilenen kentlerin başında gelen, Liege’e bağlı Pepinster şehrinin içinden geçen Vesdre nehri civarında hâlen ağır hasar almış binalar, parçalanmış arabalar, devrilmiş ağaçlar ve çamura batmış ev eşyaları göze çarpıyor.


İŞLER YAVAŞ İLERİYOR

Gönüllüler ve sivil toplum kuruluşları halka gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri dağıtmayı sürdürüyor. Pek çok haneye hâlâ doğal gaz verilemiyor. Evleri hasar alanlar ise akrabalarının yanında ya da geçici barınma merkezlerinde kalmaya devam ediyor. Belçika Kızılhaç Yetkilisi Vinno Leticia, “3 ayda fazla değişiklik olmadı, her şey yavaş ilerliyor. Kış yaklaştı. Bu duruma acil çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


OTOBAN ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Selin vurduğu yerleşimlerden toplanan atıkların nasıl imha edileceği de büyük bir sorun hâline gelmiş durumda. Liege’in kuzeyinde, 2014’ten bu yana kullanılmayan 10 kilometrelik A601 otobanı, 3 aydır selden çıkarılan moloz atıklarıyla dolu. Buradaki soruna çözüm bulunmadan, sel bölgelerinden çıkarılan atıklar yine otobana getirilip bırakılıyor. Civarda oturan halk, otobanda 100 bin ton civarı çöp bulunduğunu, kokudan rahatsız olduklarını ve bunun sağlık sorunlarına yol açmasından korktuklarını dile getiriyor.

#Belçika
#Vesdre nehri
#Liege
#Limburg
#Namur
3 yıl önce