|

Ebru Özkan'ın bugün duruşması var

Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran'da Türkiye'ye dönmek için gittiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alınan 27 yaşındaki Ebru Özkan'ın bugün duruşması var...

Yeni Şafak
10:06 - 3/07/2018 Salı
Güncelleme: 10:29 - 3/07/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail'in hukuksuz bir şekilde gözaltında tuttuğu Ebru Özkan'ın serbest bırakılması için Taksim'de eylem düzenlendi.
İsrail'in hukuksuz bir şekilde gözaltında tuttuğu Ebru Özkan'ın serbest bırakılması için Taksim'de eylem düzenlendi.

Ebru Özkan, Türk vatandaşı. Ailesi ve yakınları onu 'Kudüs aşığı' olarak tanımlıyor.

3 günlük Kudüs ziyareti sonrası Türkiye'ye dönmek için gittiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alındı. 11 Haziran'dan bu yana İsrail'in hukuksuz bir şekilde gözaltında tuttuğu Ebru Özkan'ın gözaltı süresi defalarca uzatıldı. Ebru Özkan'ın, bugün yine İsrail askeri mahkemesinde duruşması var...

Avukatından açıklama

Özkan'ın avukatı Ömer Hamayse, müvekkilinin "İsrail devletinin güvenliğini tehdit ve terör örgütleriyle bağlantı şüphesi" suçlamalarıyla hakim karşısına çıkarıldığını söyledi.


  • En son 25 Haziran'da hakim karşısına çıkan Özkan'ın mahkemesi İsrail'in kuzeyindeki Salim askeri bölgesinde görüldü. İsrail polisinin Özkan'ın gözaltı süresinin 7 gün daha uzatılmasını talep ettiğini aktaran Hamayse, mahkemenin ise gözaltı süresinin 3 gün uzatılmasına karar verdiğini aktardı.



Hamayse, gözaltı süresine itiraz ettiklerini ve müvekkilinin derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini ancak bunun mahkeme tarafından reddedildiğini dile getirdi.

Türk yetkililer de duruşmada hazır bulundu

Hamayse ayrıca Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinden yetkililerin de bugünkü duruşmada hazır bulunduğunu sözlerine ekledi.


Annesi: Bunlar bizi korkutamaz...

Ebru Özkan'ın ailesi ve yakınları, duruma tepki gösteriyor.

Özkan'ın 1 Temmuz'da görülmesi beklenen duruşmada serbest bırakılmasını umut eden ailesi ve yakınları, bugün Taksim'de gerçekleştirilecek destek eylemine katılım çağrısında bulunuyor.

Ebru Özkan'ın annesi Ayten Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızına haksızlık yapıldığını ve haksız yere İsrail'de gözaltında tutulduğunu söyledi.

Kızının daha önce de Kudüs'e iki kez gittiğini aktaran Özkan, "Kızım, Kudüs'ü çok seviyor. Hani nasıl aşık olan bir insan duramaz ya yerinde, o da öyle. Oranın halkını da seviyor, oradaki çocukları da seviyor. Oranın halkını da yalnız bırakmak istemiyor." diye konuştu.


Kızıyla 19 gündür telefonla dahi görüşemediğini kaydeden Özkan, şunları anlattı:

"Dilerim Kudüs'ün sesi olur"

Özkan, eninde sonunda kızının yanına geleceğinden umutlu olduğunu dile getirerek, "Bu da benim kızımın bir sınavı... Her an bir imtihan içindeyiz. İnşallah hakkıyla da bu sınavdan çıkar, çıkacağına da eminim. Dilerim Rabbim'den kızım Filistin'in sesi olur, Kudüs'ün sesi olur, Mescid-i Aksa'nın sesi olur. O bağrı yanık anaların sesi olur." ifadelerini kullandı.

Yeryüzü Avukatlar Derneği Başkanı Mahmut Doğan, Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran'da Türkiye'ye dönmek için geldiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alınan Ebru Özkan'ın derhal serbest bırakılması ve kendisinden özür dilenmesi gerektiğini belirtti.


Doğan'ın, Taksim Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasına, Hukukçular Derneği, Hukukçu Kadınlar Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Hukukun Üstünlüğü Platformu ve Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği de destek verdi.

Kudüs ziyareti sonunda İstanbul'a dönüş öncesi Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda Ebru Özkan'ın pasaport işlemleri sırasında İsrailli bir görevli tarafından durdurularak, görevlinin "İngilizce biliyor musun?" sorusuna "Hayır" cevabını vermesi üzerine başka hiçbir gerekçe gösterilmeden alıkonulduğunu anlatan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

#Ebru Özkan
#İsrail
#Filistin
6 yıl önce