|

Golan’ı ilhak çağrısı

İsrail, Kudüs’ten sonra Suriye’nin Golan Tepeleri’ne göz dikti. İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan Golan Tepeleri’ni ilhak çağrısı yaparak, bölgenin ‘İsrail’in ayrılmaz bir parçası’ olduğunu iddia etti. ABD Başkanı Trump'ın dönemini fırsat bilen İsrail, Golan’da kalıcı olmak için Suriye’de 40 kilometre derinliğinde bir bölgeyi de işgali planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2018 Cuma
Güncelleme: 01:49 - 2/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 17 Nisan 2016’da haftalık kabine toplantısını Golan Tepeleri’nde yapmıştı.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 17 Nisan 2016’da haftalık kabine toplantısını Golan Tepeleri’nde yapmıştı.

İsrail yönetimi, Suriye’deki Hizbullah ve İran destekli güçleri askeri harekatla tehdit ederken diğer yanda İsrail kabine üyeleri, Suriye’nin Golan Tepeleri’ni ilhak çağrısı yapıyor. İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan, 1967’den bu yana işgal altında tuttukları Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nin ‘İsrail’in ayrılmaz bir parçası’ olarak tanınması çağrısında bulundu.


“TRUMP DÖNEMİNDEYİZ”

Tel Aviv Üniversitesi'ne bağlı İsrail Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nün senelik konferansında söz alan Erdan, “Biz şu anda neyin doğru olduğunu söylememiz gereken (ABD Başkanı Donald) Trump dönemindeyiz. Kudüs’ün tanınması ileriye gitmemiz için doğru bir yol ancak Golan Tepeleri’ni de İsrail’in ayrılmaz bir parçası olarak tanımalıyız” dedi.


Nikki’den BM’ye tuhaf suçlama

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, BM’nin İsrail’in Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim birimlerinde 206 şirketin bulunduğunu ortaya koyan raporunu, ‘’İsrail karşıtlığı takıntısı’’ olarak nitelendirdi. Raporun hazırlanmasına onay veren BM İnsan Hakları Konseyini İsrail karşıtı bir adım atmakla, İnsan Hakları Yüksek Komiserliğini ise ‘’görev sınırlarının dışına çıkmakla’’ suçlayan Haley, BM raporunun ‘’İsrail karşıtlığı takıntısı’’, ‘’zaman ve kaynak israfı’’ olduğunu savundu. Raporda, ismi açıklanmayan şirketlerin Batı Şeria’da faaliyet göstererek İsrail’in işgali altındaki Filistin’in daha fazla toprağına el koymasına ve doğal kaynaklarının istismarına katkı sağladıkları belirtilmişti.

#Gilad Erdan
#İsrail
#Golan
6 yıl önce