|

İşgal saldırılarında 22'nci gün: ABD'den Ukrayna'ya 'eşi görülmemiş' yardım

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 22'nci gününe girdi. Rus birlikleri ilerleyişini sürdürürken, iki ülke arasındaki müzakere görüşmeleri de devam ediyor. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı basın açıklamasında Ukrayna'ya 'eşi görülmemiş' bir yardım yapacaklarını açıklayarak canlı yayında 800 milyon dolarlık güvenlik desteği emrini imzaladı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

16:54 - 17/03/2022 Perşembe
Güncelleme: 21:31 - 17/03/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Joe Biden
Joe Biden

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 22'nci gününde devam ediyor. İki ülke arasındaki müzakereler sürüyor.

Dün basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna hakkında açıklamalarda bulundu.
Ukrayna'ya savaştan önce yardım etmeye başladıklarını
vurgulayan Biden şimdi de
eşi görülmemiş bir yardım
yapacaklarını duyurdu.
  • Biden açıklamasında, "İşgal başlamadan önce
    hem dünyayı uyarmış hem de Ukrayna'nın savunmasına destek amacıyla teçhizatlar sağlamıştık.
    Bu şekilde Ukrayna'nın savunmasını güçlendirdik. Putin’in ahlak dışı saldırısı karşısında birleştik, Ukrayna’ya silah vermeye devam edeceğiz.
    Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolarlık yardım emri verdim.
    Askeri yardıma devam etmeye kararlıyız. Uzun ve zorlu bir mücadele olabilir" ifadelerini kullanarak canlı yayında söz konusu emri imzaladı.
İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...


21.30:
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin’in Ukrayna’da savaş suçu işlediği görüşüne katıldığını ve uzmanların Rusya'nın Ukrayna’daki savaş suçlarını belgelemeye çalıştığını söyledi.
20.56:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin zor bir süreç olduğunu belirterek "Bizim için temel konular dokunulmazdır." dedi.
20.19:
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Suriye'deki Beşşar Esed rejimi birliklerini Ukrayna'ya getirmek istediğini söyledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Donarlarsa topçularımız onları ısıtır." ifadesine yer verildi.
19.30:
ABD Başkanı Joe Biden, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 'savaş suçlusu' olarak tanımlamıştı. Biden, bugün yaptığı açıklamada ise Putin'den 'zalim' şeklinde bahsederken, "Putin'in askerlerinin Ukrayna'da yaptıkları insanlık dışı." ifadesini kullandı.
19.08:
İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna'da savaş suçları işlendiğine ve bunların arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğuna dair "çok ama çok güçlü kanıtlar" bulunduğunu bildirdi.
16.54:
Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 780 sivilin hayatını kaybettiğini, 1252 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 169 bin 897 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
16.00:
Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ordusunun 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da gerçekleştirdiği saldırılarda 108 çocuğun hayatını kaybettiği ve 120’den fazlasının yaralandığı bildirildi.
15:22:
Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentinde yerleşim bölgesine saldırı düzenlemesi sonucu yıkılan binanın enkazı altında kalan 3’ü çocuk 5 kişilik bir ailenin cansız bedenine ulaşıldı.
15:00:
ABD Başkanı Biden'ın yarın Çin lideri Xi ile görüşeceği ve Ukrayna Savaşı hakkında değerlendirme yapacağı açıklandı.
14:32:
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Su-25 tipi savaş uçağının Ukrayna kuvvetlerine ait askeri depoları imha ettiği bildirildi.
14:15:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki savaş bölgesine seyahat etme planının olmadığını söyledi.
13.44:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'NATO'nun çatışmanın tırmanmasını engelleme sorumluluğu var' dedi.
13.32:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son 24 saatte 46 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.
13.04:
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 22. günde devam ediyor. Rus ordusu Harkov bölgesinde bir okul ile çarşıyı vurdu.

12.07:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 14 bin askerini, 86 uçağını, 108 helikopterini ve 444 tankını kaybettiği bildirildi.
12.01:
Çernigiv Valisi Vyaçeslav Çaus, şehrin Ruslar tarafından sürekli bombalandığını bildirdi. Çaus, Rus güçlerinin sivil altyapıları hedef aldığını belirterek son 24 saatte 53 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Zelenski'den Almanya'ya mesaj: Avrupa'ya yine bir duvar örüldü

11:25:
Ukrayna Lideri Volodimir Zelenski Almanya Palamentosu'na video konferans yöntemi ile bağlandı ve ülkesindeki son gelişmeleri aktardı. Zelenski açıklamasında, "Savaşın 3 haftası bitti. Burası Berlin duvarı değil ama biz duvarın arkasındayız barışa yönelik her karar bize yardımcı olacaktır. " ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti;

"Bu ne zaman gerçekleşecek sevgili Almanya halkı? Masada böyle bir karar olması yakın gelecekte mümkün görünmüyor dolayısıyla bu masada yer almamız da mümkün görünmüyor. Siz AB üyelik kararını erteliyorsunuz bunun siyaset olduğunu düşünüyorsunuz. Sürekli ekonomik yaptırımlar deyip ekonomiden bahsediyorsunuz ve şimdi Avrupa'yı bölen duvara yeni taşlar ekleniyor. Bu duvar biz ve Avrupa halkı arasına örülüyor. Bu duvarın ötesine geçerseniz neler yaşandığını tam olarak göreceksiniz."

11.10:
Ukrayna Acil Durum Ekipleri, Harkiv’de bombaların isabet aldığı bir pazardaki dükkânların tamamen yandığını belirterek 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasına Çernobil anlaşması

11.09:
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin video konferans yöntemi ile devam ettiğini açıkladı. Zakharova'ya göre, taraflar askeri, siyasi ve insani konuları tartışıyorlar.

Zakharova ayrıca Rusya'nın Ukrayna ordusuyla Çernobil nükleer santralinde (NPP) ortak güvenliğin sağlanması konusunda bir anlaşmaya vardığını söyledi.

11.05:
Ukrayna savunma bakanlığı, Rusya'nın son 24 saat içinde 200 asker kaybı yaşadığını duyurdu. Açıklamada Rusya'nın toplam kaybının 14 bini bulduğu bilgisine yer verildi.
02.53:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

Zelenskiy "Müzakerelerde önceliklerim kesinlikle net. Savaşın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, ülkemiz için gerçek garantiler, ülkemizin gerçek korunması" ifadelerini kullandı.


#Rusya
#Ukrayna
#Vladimir Putin
#Joe Biden
#Vladimir Zelenski
#ABD
2 yıl önce