|

Venezuela’da darbe girişimi

CIA’in Venezuela’da hükümeti devirmeye çalıştıklarını itiraf etmesinden günler sonra ülke başarısız bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:02 - 7/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Venezuela’da darbe girişimi
​Venezuela’da darbe girişimi

Venezuela dün Nicalas Maduro yenetimine karşı darbe girişimi ile hareketli saatler yaşadı. Ülkenin üçüncü büyük kenti Valencia’da Paramacay üssünde kendisini Yüzbaşı Juan Caguaripano olarak tanıtan bir kişi ile beraberindeki silah ve askeri üniformalı 15 kişi darbe bildirilerini andıran bir metin okudu. Maduro yönetimine tehditler yöneltilen açıklamaların sosyal medyada yayılmasının ardından hükümet yanlısı güçler devreye girerek darbecileri gözaltına aldı.

ÜNİFORMALI SİVİLLER

Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Komutanı Jesus Suarez Chourio, devlet televizyonundan yayınlanan videoda, askeri birliklerin, saldırganlara “tek yumrukla” karşılık verdiğini ve “ayak takımının bir kez daha yenilgiye uğratıldığını” belirtti. Chourio, Paramacay askeri üssüne saldıran “paramiliter” grubun, “mevcut durumdan fayda sağladığını” ifade etti. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, askeri üsse saldıran küçük grubun, aralarında ordudan uzaklaştırılmış bir teğmenin dışında, asker üniforması giymiş sivillerden oluştuğunu açıkladı.


YABANCI GÜÇLERLE
BAĞLANTILILAR

Saldırganların, bilinmeyen yabancı hükümetlerle ilişkileri olan “aşırı sağcılar” tarafından azmettirildiğini belirten Lopez, bu kişilerin ordu silahlarından bir kısmını çalmayı başardığını da sözlerine ekledi. Valencia kentindeki üsse yapılan saldırıda gözaltına alınan darbecilerin askeri mahkemelerde yargılanması bekleniyor.

YEREL LİDER ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan muhalefetteki İlerleyici Gelişim Partisi yetkililerinden Haydee Franco, dün hükümet karşıtı grup tarafından saldırıya uğrayan askeri üssün yakınlarında düzenlenen protestoda yerel bir liderin vurularak öldürüldüğünü iddia etti.

CIA darbe sinyali vermişti
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Michael Pompeo, Venezuela hükümetini devirmek üzere çalıştıklarını ‘üstü kapalı’ olarak itiraf etmişti. Aspen Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Pompeo, Venezuela’daki hükümeti devirmek için bölgedeki iki ülkeyle (Meksika ve Kolombiya) ile işbirliği yaptıklarını da söylemişti. Pompeo, Venezuela’da bir geçiş olabileceği konusunda umut dolu olduklarını ve CIA’nın bölgedeki dinamikleri ‘anlamak’ için elinden gelenin en iyisini yaptığını ifade etmişti. Venezuela ise Meksika ve Kolombiya’dan konuya ilişkin açıklama talep etmişti.

#ABD
#CIA
#Michael Pompeo
#Venezuela
7 yıl önce