|

Akkuyu 2023’e yetişecek

Rosatom Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mikhail Cherdantsev, Akkuyu Nükleer Santrali’nin 2023 yılına yetişmesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Proje ile ilgili olarak Türk yetkililerin tamamlanma sürecinin kısaltılıp 2023 yılına yetişmesi imkanının olup olmadığını sorduğunu belirten Cherdantsev, “Burada referans aldığımız bazı santraller vardı, onlara baktık. Buna olumlu bakıyoruz. 2023’e çekilebilir. Türkiye için 2023’ün önemli bir yıldönümü olduğunu biliyoruz” dedi.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 01:04 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Novovoronej-2 santrali, enerjiden istihdama kadar sağladığı katkıyla Türkiye’deki yatırım için önemli örnekler arasında yer alıyor.
Novovoronej-2 santrali, enerjiden istihdama kadar sağladığı katkıyla Türkiye’deki yatırım için önemli örnekler arasında yer alıyor.

Rosatom Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mkhail Cherdantsev, Türkiye’nin asırlık projelerinden olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki gelişmeleri anlattı. Bir grup gazeteciyle düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Mkhail Cherdantsev, projenin zeminini düzleştirmek için 25 milyon metreküp kazı yaptıklarını söyledi. Santral alanında deprem riskinin çok az olduğu verisini paylaşan Cherdantsev, santralin yeri için Türk ekonomisinin stratejik gelişme alanlarının dikkate alındığını söyledi. Bölgedeki sanayi tesislerinin ihtiyaçlarının ve Antalya’nın turistik hedefleri için enerji gerektiğine dikkat çeken Cherdantsev, bugüne kadar çok sayıda Türk yüklenicinin projede yer aldığını, bundan sonra gittikçe daha fazla Türk alt yüklenicinin, Türk mühendis ve işçinin santralde çalışacağını belirtti.

YÜZDE 49 ORTAKLIK VERİLEBİLİR

Nükleer santral inşaatında ortaklık arayışının devam ettiğini de hatırlatan Cherdantsev, “Bizim için özel şirket ya da devlet fark etmez. Bir sınır koymadık” dedi. Daha önce Türk şirketlerle 1 yılı bulan bir zaman dilimi boyunca ortaklık için görüştüklerini ancak süren görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını ifade eden Cherdantsev, “Türk şirketlerin yüzde 49 ortaklık verilmesi yine söz konusu olabilir” diye konuştu.


RUSYA’DAN İLK FON ALINDI

Ortaklık arayışına rağmen santrali Rusya’nın tek başına da yapabilecek güce sahip olduğunu kaydeden Cherdantsev, şu bilgileri verdi: “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalarının sürdürülmesine rahatlıkla yetecek bir miktar. Ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlarını ödemeye yetecek bir miktar. Rusya’nın Türkiye’ye teknoloji transferinin de söz konusu olabilecek. Türkiye ile yapılacak özel anlaşmalarla bu gündeme gelebilir. İran’la anlaşma bu çerçevede yapıldı.”

2023 VİZYONUNUN FARKINDAYIZ

Cherdantsev, santralin 2023’e yetişip yetişmeyeceği sorusu üzerine şunları kaydetti: “Burada referans aldığımız bazı santraller vardı, onlara baktık. Buna olumlu bakıyoruz. 2023’e çekilebilir. Türkiye için 2023’ün önemli bir yıldönümü olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesi çok önemli.” İkinci reaktör lisansı için TAEK’e dilekçe verdiklerini ve Haziran ayında başvuru yaptıklarını belirten Cherdantsev, “Önümüzdeki yılın Haziran ayında izin alacağız ve 2. Reaktörün inşaatına tamamen başlayabileceğiz” dedi.

İSTANBUL’UN ENERJİSİ AKKUYU’DAN

Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Salıcı ise Akkuyu NGS’nin İstanbul’un enerjisini karşılayacağını belirterek, “Nükleer santralde radyoaktif sızıntı olmaz. Nükleerdeki radyasyon bir diş röntgeninden alınan radyasyon kadardır” şeklinde konuştu. Sarıcı, Akkuyu NGS ile 4 lambadan 1 tanesinin nükleer enerji ile yanacağını kaydetti.

  • Hiçbir şey projeyi durdurmaz
  • Akkuyu NGS Projesinin üst kuruluşu Rosatom Şirketi Uluslararası Enerji İletişim Başkanı Roman Dyukarev ise petrol fiyatlarındaki gerilemenin Rusya ekonomisinde yaşatabileceği ekonomik sıkıntının yanı sıra, Türkiye’de son aylarda yaşanan döviz kurlarındaki sıçramanın Akkuyu NGS projesini ne yönde etkileyeceğine ilişkin bir soruya ise “Akkuyu NGS Rusya’nın fonuyla kuruluyor. Dolar kurunun yükselmesi, petrol fiyatlarındaki gerileme hiçbir şekilde bu projenin yatırımlarını etkilemez. Biz hiçbir şekilde bu projeyi durdurmayı da düşünmüyoruz” değerlendirmesi yaptı.
#Mikhail Cherdantsev
#Akkuyu Nükleer Santrali
5 yıl önce