|

Gıdada fiyat oyununa karşı çözüm önerisi: Gramaja standart getirelim

Fahiş fiyat artışlarına eklenen ve son haftalarda şikayetlere neden olan ambalaj hilesine karşı çözüm önerisi geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Ürünlere gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı” dedi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 27/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 05:39 - 27/09/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
TESK Başkanı Bendevi Palandöken birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtıldığını belirtti.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtıldığını belirtti.

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajın azaltılıp, fiyatın aynı kalması gizli zam oyununa karşı önlem olarak belirli standartların getirilmesi tartışılıyor. Son aylarda gıda fiyatlarındaki artışı bahane eden bazı çevrelerin örtülü zam yapmak için gramaj oyuna başvurması farklı çevrelerin tepkisini çekmişti. Bu konuda somut önerilerden biri de ilgili bakanlıklar tarafından gıdadan deterjana kadar firmaların belirleyeceği gramajlar konusunda belli standardın getirilmesi oldu.

NET OLARAK OKUNSUN

  • Gramajdaki standardın yanında, marketlerde ürünün kaç gram olduğunun açık ve net olarak sunulması gerektiği ifade ediliyor.
    Farklı ambalajda ve ürünün raf etiketinde net şekilde görülecek gramaj miktarı tüketicilerin bilinçlenmesini sağlarken, yapılacak kıyaslama sayesinde ilgili ürünü tercih etmeyebilecek.
    Sektör temsilcileri de söz konusu uygulamaların aşırı fiyat artışlarına çözüm olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

TÜKETİCİ ALEYHİNE BİR DURUM

Birçok kalemde vatandaşa gizli zam yansıtıldığını belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Zabıta ekipleri denetimleri yapıyor fakat vatandaş önce kendi fiyat ve gramaj denetimini yapmalı. Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı" dedi. Palandöken, esnafın ürünleri alıp satmak dışında hiçbir müdahalede bulunmadığını belirterek şunları söyledi:
"Buna rağmen sanki esnafın dükkanında satılan ürünler bu şekilde hile yapılıyormuş gibi bir algı söz konusu. Zincir marketlerden alışverişlerde bu konuda dikkatli olunmalı. Bununla birlikte yasal bir düzenlemeyle gıda ürünlerinin gramajlarının tüketicinin göreceği şekilde yazılma zorunluluğu getirilmeli. Gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa da bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı.”
Bendevi Palandöken, vatandaşların gramaj hilesi konusunda denetimlerini kendilerinin yapmasını, ayrıca bu konuda Ticaret Bakanlığına şikayet başvurularını geciktirmemelerini istedi.

ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLER

  • Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerindeki gramaj hilesi konusunda vatandaşları uyararak,
    “Piyasaları ve ceplerimizi doğrudan etkileyen bu etik dışı durumlara karşı uyanık olunmalı”
    ifadesini kullandı. Palandöken ayrıca, fiyat artışlarının ve enflasyonu olumsuz etkileyen gramaj oyunlarının devam ettiğini belirtti.
#TESK
#Bendevi Palandöken
3 yıl önce