|

İnternetsiz ev kalmayacak

Türkiye genelinde ‘İnternetsiz ev kalmasın’ seferberliği için düğmeye basıldı. Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon haneye ucuz internet ulaştırılacak. Teknolojiyi doğudan batıya doğru yaygınlaştırma vizyonuyla, bu seferberliğin ilk müjdesini Kars’ta veren Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, söz konusu hizmetin kar amacı gütmediğini ve her keseye uygun olacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2017 Cuma
Güncelleme: 02:29 - 31/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ahmet Arslan ve Paul Doany
Ahmet Arslan ve Paul Doany

Teknolojiyi doğudan batıya doğru yaygınlaştırma vizyonuyla hayata geçirilen “internetsiz ev kalmasın” seferberliğinin ilk ve en önemli adımı Kars'tan başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon haneye “internete ucuz erişim” imkanı sağlanacak. Akıllı şehir uygulamasının tanıtıldığı Serhat Şehri'nde hemşerileriyle bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de tek bir vatandaşın bile internet erişiminden mahrum kalmaması için Türk Telekom'dan seferberliğin temelini oluşturacak bir çalışma rica ettiklerini söyledi.



HER KESEYE ÖZEL TARİFE


Türk Telekom'un bu çağrıya hızlı bir şekilde yanıt verdiğini ifade eden Arslan, “Baktığımızda Türkiye genelinde sabit telefon abonesi olan ancak bir kere bile internet kullanmamış yaklaşık 2 milyon hane var. Bu seferberliğin ilk hedefi bu 10 milyona yakın vatandaşımızı internet ile buluşturmak ve internet hizmetinin her gelir grubu tarafından erişilebilir olmasını sağlamak” dedi. Bakan Arslan, Türk Telekom'un ilk kez internet ile tanışacak vatandaşlar için kar amacı gütmeyen özel bir tarifeye imza attığını da dile getirdi.



ENGELLİLERİN HAYATI KOLAYLAŞIYOR


Bakan Arslan, Akıllı Şehir çözümlerinin vatandaşlara sunacağı imkanları ise şöyle sıraladı: “Bilgiye kolayca ulaşılacak, kamu hizmetleri daha verimli hale getirilecek, güvenliğin artırılması sağlanacak, yakıt ve enerjiden tasarruf edilecek.” Arslan, özellikle engelli vatandaşların Akıllı Şehir uygulamaları ile hayatını kolaylaştırmaya öncelik verdiklerini anlattı.



KARS'IN İLETİŞİM ALTYAPISI FİBERLE


Türk Telekom CEO'su Paul Doany da, Kars'ı akıllı şehir yapmakla kalmayıp burayı aynı zamanda Fiberkent haline getirdiklerini kaydetti. Doğunun yükselen merkezi tanımladığı Kars'ı, üretkenlik, ekonomik fırsatlar ve gelirin artmasını sağlayan akıllı şehir uygulamalarıyla donattıklarını belirten Doany, şöyle dedi: “Akıllı şehirler arasında yer alan Kars'ın tam anlamıyla fiber kente dönüşmesi hedefiyle iletişim altyapısını da fiberle güçlendiriyoruz. Bu sayede Kars halkına saniyede 100 megabite kadar internet hızı sunabileceğiz ve Karslıların da bilgi ve iletişim teknolojisinden en üst düzeyde faydalanmasını sağlayacağız.”







ÜCRETSİZ Wİ-Fİ HİZMETİ


Türk Telekom, Antalya ve Karaman'ın ardından Kars'ı da akıllı şehir uygulaması ile tanıştırdı. Ücretsiz Wi-Fi, akıllı kavşak, aydınlatma ve geçiş sistemleri hizmetlerinin sunulacağı şehirde, güvenlik kamerası uygulamaları da olacak. Böylelikle üretkenliğin artarak ekonomik fırsatların zenginleşeceği Kars'ta, halk daha düzenli ve konforlu bir hayat sürecek.



SESLİ ADIMLAR ARTIK SERHAT ŞEHRİNDE


Türk Telekom tarafından BONİ iş birliğiyle 2014'de görme engelli bireylere özel geliştirilen ve Türkiye'de 14 şehirde kullanılan Sesli Adımlar Projesi, Kars Valilik Binası'nda da uygulamaya alındı. Sesli navigasyon özelliği ile görme engelliler, kapalı mekânlarda yardım almadan dolaşıp ihtiyacını giderebilecek. Uygulama, operatör bağımsız ücretsiz indirilerek tüm görme engelli bireylerce kullanılabiliyor. Sesli Adımlar, Dünya Mobil Kongresi 2017'de “Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için En İyi Mobil Kullanım” kategorisinde birinci olmuştu. Şehre kazandırılan diğer özel proje de “Kars Mobil” çözümü oldu. Uygulama sayesinde Kars'ı tanımak isteyenlere, şehrin tarihi ve kültürel bilgileri mobil uygulama ile sunulacak.









#Ulaştırma Bakanı
#Ahmet Arslan
#Teknoloji
#İnternet
7 yıl önce