|

İnternetten kartlı ödemeler revaçta

Son 5 yılda 4 kat artan internetten kartlı ödeme tutarı, geçen yıl 140 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’de dijital dönüşümün çok hızlı gerçekleştiğine dikkat çeken Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, “Kartlı ödemelerin dinamosu internetten kartlı ödemeler oldu” dedi. Canko, e-alışveriş sitelerinin kullanılmadan önce güvenliğinin araştırılması gerektiği uyarısında da bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 6/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
İnternetten kartlı ödeme tutarı 5 yılda 4 kat arttı.
İnternetten kartlı ödeme tutarı 5 yılda 4 kat arttı.

İnternetten kartlı ödeme tutarının geçen yıl 140 milyar TL seviyesine ulaştı. Konuya ilişkin açıklama yaan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, "İnternetten kartlı ödeme tutarının 5 yılda 4 kat artması dijital dönüşümün ne kadar hızlı gerçekleştiğini ve kartlı ödemelerin dinamosunun internetten kartlı ödemeler olduğunu gözler önüne serdi" dedi.

İnternetten ödeme alışkanlıklarının her geçen gün artmasının kartlı ödeme istatistiklerine yansıdığını ifade eden
Canko, 2013'te 35 milyar TL olan söz konusu tutarın geçen yılın sadece ocak-kasım döneminde ise 135,5 milyar TL'ye çıktığına dikkat çekerken, yılın tamamında bu tutarın geçen yıl 140 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.

ÖDEMELERİN %68'İ MOBİLDEN

2017 yılında kartlı ödemelerin yüzde 45 büyüdüğünü belirten Canko, şunları kaydetti: "2018'de yüzde 41 büyüyerek hızlı artışına devam ederken, internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 16 seviyesini geçmiş bulunuyor
. 5 yıl önce bu payın yüzde 8 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, bugün gelinen noktada internetten alışverişlerin hayatımızda ne kadar önemli bir paya sahip olduğu görülüyor.
BKM Express verilerine göre de internetten yapılan işlemlerin artık yüzde 68'i mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir."

SANAL KARTLAR 6,3 MİLYON ADETE ÇIKTI

Canko, son yıllarda sadece internetten ödemelerde daha çok kullanılan sanal kredi kartı sayısının da artışını sürdürerek 6,3 milyon adede ulaştığını bildirdi. 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 57 artış gösteren sanal kredi kartlarıyla yapılan ödemeler, internetten yapılan toplam kartlı ödemelerin ise yüzde 5'ini oluşturduğunu kaydedildi.

YABANCI TURİST KATKISI ARTTI

Öte yandan Canko’nun verdiği bilgilere göre, turizm sektöründe geçen yılın 11 aylık verilerine bakıldığında, yabancı kartlarla Türkiye'de yaklaşık 41 milyar TL alışveriş yapılırken, 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 85 artış gerçekleşti.

Dolandırıcılara karşı dikkat

BKM Genel Müdürü Canko, dolandırıcıların sahte SMS, e-posta ve sosyal medya (Facebook, Instagram, Twitter) üzerinden finansal kuruluşlara ait gibi görünen sahte hesaplar, reklamlar veya arama motorları üzerinden tüketicilere ulaştığını belirtti.
Canko, dolandırıcıların sahte internet siteleri aracılığıyla kimlik bilgileri, şifre, pin, parola, annenin evlenmeden önceki soyadı ve benzeri gizli bilgileri isteyebildiğini de anlattı.
SMS, e-posta ve sosyal medya üzerinden yönlendirilen veya arama motorları üzerinden giriş yapılan web sitelerinin adreslerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine de uzmanlar dikkat çekiyor.
  • Alışverişte güvenilir site
  • Soner Canko, elektronik ticaretin son dönemde yaygınlaşmasıyla bu alandaki dolandırıcılık olaylarında artış yaşandığına dikkat çekti. Bu konuda tüketicilere uyarılarda bulunan Canko, “Alışveriş yapacağınız siteyi iyice araştırın. Bilinen ve güvenilir bulduğunuz alışveriş sitelerinden alışveriş yapın. SMS’le iletilen tek kullanımlık şifrelerin bulunduğu mesajlarda, iş yeri adı ve tutar bilgilerini mutlaka kontrol edin” dedi.
#Türkiye
#Soner Canko
#BKM
5 yıl önce