|

Sigortacılıkta yeni bir soluk: Bereket Tekafül

Bereket Sigorta, sermayedarı Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin desteğiyle geçen yıla göre yüzde 162 gelişim göstererek sektörün en hızlı büyüyen şirketi oldu. Sektörde kazandığı bu yeni unvanı ile Bereket Sigorta, ilhamını Anadolu’dan, gücünü dayanışmadan alan, Türkiye’nin ilk tekâfül modeli Bereket Tekafül’le sektöre yeni bir soluk kazandıracak.

13:05 - 21/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 13:08 - 21/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Bereket Sigorta A.Ş - Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Müdürü Mahmut Güngör açıklama yaptı.
Bereket Sigorta A.Ş - Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Müdürü Mahmut Güngör açıklama yaptı.

Kooperatifçilikte de olduğu gibi, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve paylaşımı amaçlayan Tekafül Sigortacılığı, sigortalıların katılımcı kimlikleriyle dâhil oldukları havuz modeli olarak biliniyor. Özellikle Müslüman nüfusunun yoğun yaşadığı başta Arap bölgeleri olmak üzere Malezya, Endonezya gibi dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak uygulanan Tekafül Sigortacılığı’na olan talep, ülkemizde de katılım finans sisteminin gelişmesi ile birlikte her geçen gün artıyor.

Peki, nedir Tekafül?

  • Sözlük anlamı itibari ile «dayanışma, karşılıklı işbirliği, müşterek garanti» gibi anlamlara gelen Tekafül, Sigortacılık terminolojisinde “İslami Sigorta” olarak bilinmektedir. Tekafül Sigortacılığı’nda ise katılımcılar, Tekafül modelinin ana amaçları olan yardımlaşma ve dayanışma esasıyla bir araya gelerek, ödedikleri katkı primleri ile Tekafül Havuzunu oluştururlar. Katılımcıların herhangi bir hasarla karşılaşması durumunda da, tazminat ödemelerine ilişkin talepler bu havuzdan karşılanır. Hasar ödemeleri sonrasında oluşacak bakiye üzerinden katılımcılara prim iadesi imkânı sağlanır. Tekafül Sistemi, İslami Finans İlkeleri ile tam uyumlu faizsiz bir anlayışla çalışmaktadır. Katılım Sigortacılığı Çalışma Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde sistem Kamu otoritelerince denetlenmekte ve düzenlenmektedir.

Bereket Sigorta A.Ş - Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş Genel Müdürü Mahmut Güngör, “Tekafül esaslarına tam uyumlu olarak kurulan, elementer ve hayat branşlarında faaliyet gösterecek iki yeni sigorta şirketimiz Bereket Katılım Sigorta A.Ş. ve Bereket Katılım Hayat A.Ş. sadece Tekafül prensipleri çerçevesinde gerçekleştireceği faaliyetler, gözeteceği ilke-esaslar ile sektörde ilk ve örnek Tekafül modelidir” dedi. Güngör, kurulan yeni şirketlerin Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin gücü sayesinde Tekafül sigortacılığının merkezinde yer almasının ana hedefleri olduğunu belirtti.

Genel Müdür Güngör, tekafül yapısı ile uyuşmayan trafik, DASK, Tarsim gibi zorunlu branşlar hariç tüm sigorta branşlarında hizmet verecek olan Bereket Tekâfül’ün, aynı zamanda hayat sigortalarında da talepleri karşılamak üzere güçlü altyapısı ile hizmet vermeye hazır hale geldiğini kaydetti.

“Türkiye’de Tekâfül Sigortacılığı emekleme aşamasında olmakla birlikte, faizsiz finans sektörünün özellikle son beş yılda yaşadığı kayda değer büyümesine bağlı olarak ilerleyen zamanlarda hızlı bir ivme ile daha da gelişeceğini öngörüyoruz” diyen Mahmut Güngör, “Sigortadan Öte sloganıyla çıktığımız bu yolda; ülkemizde ilk Tekafül modelini uygulayan şirket olmanın üzerimize yükleyeceği sorumlulukların bilincindeyiz. Tekafül Sigortacılığı’nı Dünya’daki örnekleri ile karşılaştırdığımızda, hem demografik unsurlar hem de dışa açık bir ekonomi olması nedeniyle Türkiye’deki potansiyelinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, piyasaya girecek yeni oyuncular da hesaba katıldığında, Tekafül Sigortacılığı’nın önümüzdeki beş yıl içerisinde sektörde yaklaşık %10 civarı bir pazar payına sahip olacağı kanaatindeyiz. Ülkemizde gerek vatandaşlarımızın gerekse dağıtım kanallarımızın, Tekafül Sigortacılığı bilinirliği ve farkındalığını arttırma misyonunu yüklenerek emin adımlar ile ilerleyecek ve üzerimize düşeni layığıyla yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.

“Bereket Tekafül Türkiye’de bir ilk”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz da Bereket Tekafül’le sigortacılıkta yeni bir dönem başlattıklarını ifade ederek, “Bu Türkiye’de bir ilk. Birkaç ay oldu Hazine ve Maliye Bakanlığından iznini aldık. Türkiye İslam ülkeleri içerisinde nüfusu en kalabalık olan 8. ülke olduğundan ve bu yeni model sigortacılığın da uluslararası boyutta ciddi bir ivme yakalaması beklendiğinden %100 yerel sermayemiz ile bu alana yatırım yapmayı uygun gördük. Yeni şirketlerimiz pür tekafül dediğimiz, tamamen paylaşım esaslı ve faizsiz bir sistemle işleyecek. Hem hayat branşı hem de elementer branşa yönelik iki ayrı şirket halinde yapılandırdık” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak sigortacılık alanında faaliyet gösteren 4 şirketleri olduğunu hatırlatan Poyraz, “Tekafül Şirketlerini diğer şirketlerden ayıran en temel farkın; fonların faizsiz enstrümanlarda değerlendirilmesi ve hasar prim ödemeleri sonrası kalan bakiye üzerinden katılımcılara iade imkânı sunulması” olduğunu belirtti.

#Bereket
#Sigorta
#Tekafül
4 yıl önce