
Vakıf üniversitelerinde öğrencilerden başarısız oldukları derslere ilişkin alınan ek ücretlere ilişkin Yargıtay'dan emsal karar çıktı. Kararda eğitim ücreti dışındaki ek ücretler hukuka aykırı olarak nitelendirilirken, öğrencilerin on senelik zaman aşımı süresi içinde her ne ad altında olursa olsun fazladan tahsil edilen ücretleri sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak iadesini talep edebilecek. Eğitim dönemi dışında olduğu için yaz okullarına ödenen ücretlerin iadesine ilişkin ise yasal dayanak bulunmuyor.
Vakıf üniversitelerinin yaygınlaşması ile beraber öğrenciler hayallerini kurdukları fakültelerde eğitim görme fırsatına daha çok yaklaşırken, bazı öğrencilerin ödediği ek ücretler ise tartışma konusu oldu.
Bu iki ücret kaleminin de ayrı ayrı değerlendirilip yasal dayanakları ile incelenmesi gerektiğine vurgu yapan hukukçular ise; Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararına dikkat çekiyor.
Her ne ad altında olursa olsun fazladan tahsil edilen ücretlerin sebepsiz zenginleşme olduğunu ifade eden uzmanlar, 10 senelik zaman aşımı süresi içinde söz konusu ücretlerin iadesinin talep edilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.
EĞİTİM ÜCRETİ DIŞINDAKİ ÜCRETLER HUKUKA AYKIRI
- Alcan, dönemin uzaması nedeniyle öğrenciden ücret alınmasına dair ise bir engel bulunmadığını dile getirdi.
10 SENELİK ZAMAN AŞIMI SÜRESİ İÇİNDE İADE TALEP EDİLEBİLİR
Mahkemece başarısız olunan derslerle ilgili davacı öğrencinin ödediği ücretlerin üniversitenin belirlediği dönem ücreti dışında ek ücret olup olmadığının tespit edilerek karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde yanılgılı değerlendirme sonucu karar verilmiş olmasının hatalı olup, bozmayı gerektirdiğine de değinen Alcan,
YAZ OKULU İÇİN ÜCRET İADESİNİN YASAL DAYANAĞI YOK!
Öğrencilerin yaz okuluna ilişkin ödedikleri ücretlere ilişkin ise Alcan, ''Yaz okulu öğretim döneminin dışında kalıp genellikle temmuz–ağustos aylarında ve öğrencilerin kendi isteği ile aldıkları dersler olarak değerlendirilmelidir. Yaz okulu sayesinde öğrenciler herhangi bir zaman kaybına maruz kalmadan mezun olma fırsatına kavuşmakta olduklarından dolayı yaz okulu ücretinin iadesinin yasal dayanağı yoktur. Yargı kararlarında da yaz okulu ücretinin hukuka uygun olduğuna hükmedilmektedir. Bu itibarla yaz okulu ücretlerinin iadesinin talep edilmesi mümkün değildir.'' diye konuştu.











