Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı: Düzenleme 1 Kasım'da yürürlüğe girmişti

14:54, 03/11/2023, Cuma
DHA
Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı: Düzenleme 1 Kasım'da yürürlüğe girmişti

Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi. Fiyat istikrarına katkı sağlaması amaçlanan düzenlemeyle ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin 'sahibiyim' diye verdiği ilanlar hepsi şu an da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" dedi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılık ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak için yapılan düzenlemeyle 'Kimlik Doğrulama' zorunluluğu 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Buna göre ilan sitelerinde satış gerçekleştirmek isteyen kişiler ve emlak ofisleri e-devlet üzerinden kimlik veya yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Yapılan düzenlemeyle birlikte mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. 

Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılık ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak için yapılan düzenlemeyle 'Kimlik Doğrulama' zorunluluğu 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Buna göre ilan sitelerinde satış gerçekleştirmek isteyen kişiler ve emlak ofisleri e-devlet üzerinden kimlik veya yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Yapılan düzenlemeyle birlikte mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. 

"Manipülatif ilanların tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu"


Yeni düzenlemeyi değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Uzun süredir piyasada sahte ilan, kayıt dışı ilan, yanıltıcı ve dolandırıcılık amaçlı ilanlar, hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanlarının tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu. Kimlik ve mülkiyet belgesi ibraz etme koşulu olması icabet ettiğini biz uzun yıllardan bu yana zaten gündeme getirmiştik. Bakanlıkta bir yönetmelik değişikliğine gitti. Kişinin TC’si veya mülk sahibi olan kişinin TC’si, telefon numarası, kimlik bilgilerini devlete bildirmekle mükellefsin. Burada mükellefiyet ilan sitelerinde" diye konuştu. 

"Manipülatif ilanların tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu"Yeni düzenlemeyi değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Uzun süredir piyasada sahte ilan, kayıt dışı ilan, yanıltıcı ve dolandırıcılık amaçlı ilanlar, hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanlarının tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu. Kimlik ve mülkiyet belgesi ibraz etme koşulu olması icabet ettiğini biz uzun yıllardan bu yana zaten gündeme getirmiştik. Bakanlıkta bir yönetmelik değişikliğine gitti. Kişinin TC’si veya mülk sahibi olan kişinin TC’si, telefon numarası, kimlik bilgilerini devlete bildirmekle mükellefsin. Burada mükellefiyet ilan sitelerinde" diye konuştu. 

"Son 2 günde binlerce ilan siteden kaldırıldı"


Aşa, "Henüz sistem tam anlaşılmadı. Yani neyi kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Bu işin 2 tane maddesi var. Birincisi, bireysel ilanlarda kişi mutlaka mülkiyet sahibi olduğunu kimlik doğrulama sistemi ile ispat etmeli. İkincisi de emlakçı yetki belgesi olmadan ilan veremeyecek. Bu şekilde bilmeli ve çalışmasını eksiği varsa tamamlamalı. 2 ay önce yayınlandı aslında, yeni değil. Ancak, 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin 'sahibiyim' diye verdiği ilanlar hepsi şuan da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" şeklinde konuştu. 

"Son 2 günde binlerce ilan siteden kaldırıldı"Aşa, "Henüz sistem tam anlaşılmadı. Yani neyi kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Bu işin 2 tane maddesi var. Birincisi, bireysel ilanlarda kişi mutlaka mülkiyet sahibi olduğunu kimlik doğrulama sistemi ile ispat etmeli. İkincisi de emlakçı yetki belgesi olmadan ilan veremeyecek. Bu şekilde bilmeli ve çalışmasını eksiği varsa tamamlamalı. 2 ay önce yayınlandı aslında, yeni değil. Ancak, 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin 'sahibiyim' diye verdiği ilanlar hepsi şuan da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" şeklinde konuştu. 

"Tüketiciler internet üzerinden ara. alırken birçok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmaktaydı"


İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise, "Tüketiciler internet üzerinden araç alırken; pert araç, kaparo dolandırıcılığı gibi birçok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmaktaydı. Bu kimlik doğrulama sistemiyle artık bunun önüne geçildi diyebiliriz. İnternette önüne gelen herkes birinci derece akrabası olmadığı sürece bu araçları burada teşhir etme kabiliyetinden de yoksun olacak. Bunların hepsi sektörümüz açısından olumlu düzenlemeler" ifadelerini kullandı. 

"Tüketiciler internet üzerinden ara. alırken birçok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmaktaydı"İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise, "Tüketiciler internet üzerinden araç alırken; pert araç, kaparo dolandırıcılığı gibi birçok dolandırıcılıkla karşı karşıya kalmaktaydı. Bu kimlik doğrulama sistemiyle artık bunun önüne geçildi diyebiliriz. İnternette önüne gelen herkes birinci derece akrabası olmadığı sürece bu araçları burada teşhir etme kabiliyetinden de yoksun olacak. Bunların hepsi sektörümüz açısından olumlu düzenlemeler" ifadelerini kullandı. 

"Fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı"


Ertemel, “Pandemi sürecinde araç fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı. Kişiler istedikleri rakamlara istedikleri şekilde eşinin, dostunun, kendinin olmayan araçları teşhir ediyordu. Bu artık bir nevi bitti diyebiliriz. Pandemi sürecinde her iki araçtan bir tanesi kayıt dışı satılmış. Bu çok büyük bir orandı. Onun için biz yetki belgeli olan kurumların otomotiv sektöründe bu işi yapmalarıyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız da bu konuda bize çok ciddi destek vermekte. Otomobilcilerin isteği doğrultusunda bu işin bu şekilde olmasını çok olumlu görüyoruz. Burada tabi ki tüketicilerinde şuna dikkat etmesi lazım. Eğer bir daha görmeyecekleri, internet üzerinden alacakları araçları, belki de insanlar telefonlarını kapatacaklar ve bir daha erişemeyecekler, araçların hepsi bir servet değerinde. Bu tarz araçları yetkili kurumlardan ikinci el otomobil satıcılarından almalarını özellikle rica ediyoruz. Çıkacak olan herhangi bir sorunda en azından burada karşılarında bir muhatap bularak, sorunlarının çözümü noktasında çok daha ellerinin güçlü olacağını özellikle tavsiye ediyoruz" dedi.  

"Fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı"Ertemel, “Pandemi sürecinde araç fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı. Kişiler istedikleri rakamlara istedikleri şekilde eşinin, dostunun, kendinin olmayan araçları teşhir ediyordu. Bu artık bir nevi bitti diyebiliriz. Pandemi sürecinde her iki araçtan bir tanesi kayıt dışı satılmış. Bu çok büyük bir orandı. Onun için biz yetki belgeli olan kurumların otomotiv sektöründe bu işi yapmalarıyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız da bu konuda bize çok ciddi destek vermekte. Otomobilcilerin isteği doğrultusunda bu işin bu şekilde olmasını çok olumlu görüyoruz. Burada tabi ki tüketicilerinde şuna dikkat etmesi lazım. Eğer bir daha görmeyecekleri, internet üzerinden alacakları araçları, belki de insanlar telefonlarını kapatacaklar ve bir daha erişemeyecekler, araçların hepsi bir servet değerinde. Bu tarz araçları yetkili kurumlardan ikinci el otomobil satıcılarından almalarını özellikle rica ediyoruz. Çıkacak olan herhangi bir sorunda en azından burada karşılarında bir muhatap bularak, sorunlarının çözümü noktasında çok daha ellerinin güçlü olacağını özellikle tavsiye ediyoruz" dedi.  
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026