|

1071 coşkusu

Anadolu’ya ilk giriş kapısı olan Ahlat’taki kutlamalar yoğun ilgi gördü. Çarho mevkiindeki 400 dönümlük alanda gerçekleştirilen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, tüm vatandaşları pazar günü Malazgirt’e davet etti. Muş Milletvekili M.Emin Şimşek de illerindeki tüm konaklamaların ücretsiz olacağını söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 24/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 24/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümü kutlanıyor.
Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümü kutlanıyor.

Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümü kutlama programı Bitlis’in Ahlat ilçesindeki törenle başladı. Kurban ve kurdele kesimi sonrası otağ önünde protokol konuşmaları yapıldı. Çarho mevkiindeki 400 dönümlük alanda yapılan kök börü, atlı okçuluk, cirit, güreş müsabakaları, geleneksel oyun etkinlikleri ile Kırgızların gelin-damat toyu renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikler Bitlis’in yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun ilgi gördü. Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, büyük devletlerin kültürüne sahip çıktığını söyledi.

ESERLER ANADOLU’NUN TAPUSU, BELGESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki kutlamaların da anlamlı olduğunu belirten Ustaoğlu, açılışını yaptıkları etkinliklerin asırlardır süren devlet geleneğinin yeni kuşaklara anlatılması bakımından önemli olduğunu vurguladı: “Bu topraklar bizim yüzyıllardır kadim medeniyetimizde önemli yer tutan topraklardır. 8 binin üzerinde tarihi mezarıyla, her bir mezar taşındaki sanat şaheseri taşlarıyla tarihe tanıklık eden bu şehir, Anadolu’nun bu milletin olduğunun tapusu, belgesidir”


AHLAT, KURULUŞUN KENTİ

Ustaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ahlat, Anadolu’ya ilk giriş kapımız. Buraya ‘kuruluşun kenti’ diyoruz. Pazar günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bu milletin tekrar şahlanışının, dirilişinin mitingini binlerce vatandaşın katılımıyla yaşayacağız. Ahlat’tan Çanakkale’ye bu topraklar yıllardır tüm unsurlarıyla kardeşçe yaşadı, yaşayacak.Vatandaşlarımızı pazar günü Malazgirt’te yapılacak mitinge bekliyoruz. Milletin 2500 yıllık devlet geleneği, tarihi ve kültürüne sahip çıkmasıyla büyük devlet olunur.”


KUTLU YÜRÜYÜŞ SÜRECEK

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban da etkinlikler için 400 bin metrekarelik alan hazırladıklarını vurgulayarak, “Devletimiz bölgede terörü bitirdi. Terör illeti artık bize zarar veremez. Birlik ve beraberlik içinde kutlu yürüyüşümüz devam edecek” dedi. Açılışta, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen, İlçe Kaymakamı Mustafa Akgül de birer teşekkür konuşması yaptı. Program el sanatlarının yer aldığı çadırların gezilmesi ile sona erdi. 3 gün boyunca çeşitli programların yer alacağı etkinlik alanında geceleri de konserler verilecek.

Fener alayı 20.00’de

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Okçuluk Vakfı’nın Malazgirt Zaferi’nin 947. yılı münasebetiyle gerçekleştireceği anma programı, bu yıl bir ilke tanıklık edecek. Ahlat’ta bugün saat 20.00’de Malazgirt Savaşı’nın tarihini sembolize eden 1071 izcinin katılımıyla şanlı ecdadı anmak adına Fener Alayı gerçekleştirilecek. Atlı birliğin liderliğinde, mehter takımı eşliğinde yürüyecek gençler, Malazgirt kahramanlarıyla 947 yıl sonra aynı coğrafyada Anadolu’ya adım atma duygusunu yaşayacak. “Zafer Yürüyüşü” sırasında 300 metrelik dev Türk bayrağı da açılacak.


Konaklama ücretsiz

Muş’a gelecek olan misafirler için yurt, pansiyon, otel ve birçok alanda konaklama imkanı sunacaklarını ifade eden AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, şunları söyledi: “Bu sene özellikle Malazgirt tören alanına taşımaları ücretsiz yapıyoruz. İlimizdeki bütün yurtlarımız, pansiyonlarımız, otellerimiz, misafirhanelerimiz, hatta kendi evlerimiz misafirlerimize açıktır ve ücretsizdir. Bunu da buradan duyurmak istiyoruz. Dışarıdan misafirlerimiz geldiğinde kesinlikle hiçbir sıkıntı yaşamayacaklar. O konuda bu teminatı verebiliriz. Yeter ki bize, bürokrasiye ulaşılsın. İl ve ilçelerimizdeki pansiyonlarımız başta olmak üzere misafirlerimizi baş tacı ediyoruz. Sloganımız ‘Evimiz evinizdir’ bununla müştereklendirip el ele verip 26 Ağustos’u canı gönülden rahat kutlamayı düşünüyoruz. Tüm halkımızı 26 Ağustos’ta Malazgirt’te görmeyi istiyoruz.”

#Malazgirt Zaferi
#Kutlama
#Muş
6 yıl önce