28 Şubat mağdurları mahkeme yolunda

.
00:0024/07/2013, Çarşamba
G: 24/07/2013, Çarşamba
Yeni Şafak
28 Şubat mağdurları mahkeme yolunda
28 Şubat mağdurları mahkeme yolunda

''Postmodern darbe'' olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin iddianamenin, 6 Haziran''da kabul edilmesinden bu yana, 10 kişi ''mağdur'' sıfatıyla davaya katılma talebinde bulundu.

28 Şubat iddianamesinin kabul edilmesinin ardından, mahkemeye, aralarında işten çıkarılan memurların, okullarından uzaklaştırılan öğrencilerin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilen uzman ve astsubayların bulunduğu 10 kişi dilekçe verdi.

ÇİLLER VE AKŞENER DE VAR

Dilekçelerinde özetle, Türkiye''nin 28 Şubat sürecinde zarar gördüğünü ifade eden mağdurlar, sorumlulardan şikayetçi olarak, davaya katılma talebinde bulundu. Savcılığın 22 Mayıs 2013''te mahkemeye sunduğu iddianamede, dönemin hükümet ortağı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener ''mağdur'' olarak gösterildi.

İddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisinin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile Fazilet Partisi''nden 1999''da milletvekili seçilen, ancak TBMM''de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu''nun da aralarında bulunduğu 481 kişi ise ''müşteki/mağdur'' olarak yer aldı.

37 TUTUKLU SANIK

''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti''ni cebren devirmeye iştirak'' suçundan 103 sanığın, ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' istemiyle yargılanacağı davada, 37 tutuklu sanık bulunuyor.

İlk duruşması 2 Eylül''de görülecek davaya, 6 Eylül''e kadar hergün, aynı saatte devam edilecek.

1 numara Karadayı

İddianamede, bir numaralı sanık olarak emekli Orgeneral tıklayın İsmail Hakkı Karadayı yer alıyor. Batı Çalışma Grubu''nu (BÇG) kurduğu iddia edilen Çevik Bir, Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan gibi isimler de davanın sanıkları arasında. Davanın tek sivil tutuklu sanığı ise eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz.